2021. január 1., péntek

Évnyitó 2021 - Összegzés és kitekintés

Forrás: Pinterest

 

Eljött ismét az óra,

Az óév nyugovója,

De más, mint korábban,

Mert kevesebb a csinnadratta,

És bár én hasonlóan töltöm,

Mégsincs meg a kirobbanó öröm.

 

2020 egy mostoha év volt a világban, ám számomra kifejezetten jól telt. Leszámítva azt, hogy be lettünk zárva otthonra, de ehhez az ember lánya elég hamar hozzászokik. Ám ezen bejegyzés ne panaszkodásról szóljon, hanem inkább a boldog és emlékezetes pillanatokról.

 

Aktivitásomnak köszönhetően minden hónapban sikerült záró bejegyzést készítenem, így a rendszeres olvasók már tudják, milyen évet is zártam. Ennek ellenére szeretnék megemlíteni néhány fontosabb eseményt idénről. Egy hatalmas álmom vált valóra azzal, hogy februárban kijutottam Oroszországba, ahol két és fél hetet tölthettem többedmagammal. Ugyan csak néhány szót értek oroszul, mégis egy életre szóló élménnyel lettem gazdagabb. Az év legnagyobb részét a munka töltötte ki, hiszen az egyetem befejezésével beálltam a kereső emberek sorába. Egyre több felelősségi kört kaptam, és őszre már eljutottam oda, hogy önállóan raktam össze két jelentést. A hivatalos munka mellett a családi gazdaság működéséből is aktívan kivettem a részemet. A metszésből sajnos kimaradtam, de a hajtásolásban és a betakarításban teljes mellszélességgel helyt álltam. A nyári leállásban sikerült egy műtétet is beiktatom, és még a Balatonban is tudtam fürdeni. Ősszel pedig elkezdtem a mesterképzést, így ismét beültem az iskolapadba, amit annyira szeretek.

 

Két év rendszertelensége után végre sikerült a frissen szerzett lendületet kamatoztatnom, és szinte minden héten került ki legalább egy, de inkább kettő bejegyzés a blogra. Sokat segített az újonnan bevezetett módszerem is, hogy minden elolvasott könyvről egyszerre megírtam a bejegyzést Wordben, így azokat sorrakerülésükkor már csak meg kellett szerkesztenem. Ez rengeteg stresszt levett a vállamról, illetve a talomban lévő bejegyzések mennyisége miatt sosem kellett félnem, hogy esetleg nem tudnám tartani magam a terveimhez.

 

A blogra nagyrészt értékelések kerültek fel, de az idei 5. blogszülinap alkalmából különlegesebb bejegyzésekkel is készültem, ahol a könyves életutamról, illetve a hangoskönyvekkel való kapcsolatomról meséltem nektek. Ezen kívül csak két Book Taget töltöttem ki, mert valahogy nem találtam meg a nekem tetszőket. Részt vettem a Könyv Kempingen, amely egy magyar BookTuberek által szervezett olvasási maraton. Ez sokat segített a könyves Discord közösség összerántásában, ahol azóta is meg nem szűnő lelkesedéssel beszélgetünk a könyvekről és terveket kovácsolunk.

 

Idén megnyitottam a blog Instagram oldalát, mert szerettem volna a magyar Bookstagram közösségbe is belelátni. Mivel a házi könyvtáram elérhető közelségbe került, így szabadabban választhattam ki a képem alanyát, épp ahogy a kedvem tartotta. Szeretem a letisztult összhangot, ezért magam is igyekszem kevés anyaggal dolgozni, illetve a parkettánk eléggé egyedinek számít. Már csak a fényproblémát kell megoldanom, de ebben a fotóskönyv már adott néhány tippet.

 

Kiadókkal is sikerült újra együtt dolgoznom. Bár idén aránylag kevés megjelenés volt, és szerettem volna magam is támogatni őket, de bizonyos regények így is felkeltették az érdeklődésemet. Már évek óta dolgozok együtt az Athenaeum Kiadóval, amelyhez idén a Jaffa Kiadó, a Fumax Kiadó és a Metropolis Media csatlakozott. Nagyon szépen köszönöm nekik a bizalmat, és azt hogy fantasztikus könyveket ismerhettem meg általuk (amelyek közül nem mind friss megjelenésű, és ez egyáltalán nem baj).


Forrás: Pinterest


Elolvasott könyvek száma: 126

Egy lélektani határt léptem át idén, amelyet a kialakított olvasási rutinommal sikerült elérnem. Az előző kettő kifejezetten siralmas olvasási év után nemhogy elértem a korábbi mennyiséget, hanem túl is szárnyaltam. A reggeli olvasásaim mellett a hangoskönyvek is sokat segítettek azokban az időszakokban, mikor épp a munka miatt nem jutottam el a „tényleges” olvasásig. Emellett a korábbi beszerzéseimmel is sikerült haladnom, így megszüntetve a porosodó könyveket sokaságát a polcomon. Hab a tortán pedig az, hogy év végével a 40.000 oldalt is sikerült átszelnem, így minden titkos vágyam teljesülhetett.

– Ebből idegen nyelven olvasott: 14

Hatalmas lendülettel kezdtem az idegen nyelvű olvasásaimat, mert szerettem volna a felgyülemlett német nyelvű könyveimet is olvasni. Év elején hetente-kéthetente sorra is került egy, de Oroszország után ez valamiért abbamaradt. Aztán kitaláltam, hogy angolul is szeretnék olvasni a némettel felváltva, de előbbi lassabban megy, így gyakorlatilag tyúklépésben haladtam. Viszont ez még mindig több mint korábban, és éreztem, hogy fejlődöm bennük.

– Ebből hangoskönyv: 16

Míg tavaly csak ízlelgettem ezt a formátumot, addig idén taroltak a hangoskönyvek. Mindig volt bekészítve egy-egy, és örömmel kapcsolódtam ki rájuk. Ugyan ezekről a regényekről ritkán készül bejegyzés a jegyzetelés hiányában, mégis akadt közülük 5 személyes kedvencem is.

– Ebből képregény/graphic novel: 6

Ez leginkább egy év végével felfedezett formátum, amelyet a Kindle olvasómnak köszönhetek. Szeretem magam elképzelni a történeteket, de jól esett ez a kis frissítés. Főleg, hogy olyan érzésem volt, mintha egy animációs sorozatot néznék.

 

Az utolsó részek általában mostoha sorsra vannak ítélve, de ezen szerettem volna változtatni. Egyrészről kevesebb új könyvsorozatot megkezdeni, illetve a meglévőkkel haladni, netán befejezni.

– elkezdett: 18

– befejezett: 12

Az arány jó, főleg az összesen olvasott könyv tekintetében, de már a polcomon sorakoznak további sorozatkezdések, az önálló kötetek mellett.

 

Megosztott értékelések/betekintők száma: 78

Sikerült lépést tartanom magammal, és a füzeteimben meglapuló jegyzeteimből bepótoltam az elmaradt értékeléseimet. Ugyan igyekeztem mindig a friss olvasmányaimról is írni, de egy idő után általánossá vált az egy hónapos csúszás. De ezzel a stressz is kevesebb.

– személyes kedvencem: Bear Grylls az űrben | Andy Weir

A bőség zavarával küzdök, hisz mindegyik bejegyzés átment a megfelelési rostán, de talán A marsiról volt a legizgalmasabb írnom, hiszen nagyrészt cseresznyeszedés közben hallgattam, és egy vonatút alatt fejeztem be, így nem volt egyszerű megírni a bejegyzést róla, de úgy éreztem, hogy mindenképp szeretnék.

– legtöbben olvastátok: Századforduló elvesztegetett tehetsége | Martinák Jánosné

Ez aztán rendesen meglepett, mert egy népszerű könyvre számítottam. De ez is mutatja azt, hogy kifizetődő kevésbé ismert könyvekről is ugyanúgy megírni a bejegyzéseket, mert hátha rájuk találnak. Ugyan hónapok óta figyelemmel kísérem a blogos felület háttérbeszorulását az Instagrammal és a YouTube-bal szemben, de nem adom fel az olvasónaplómat egykönnyen.

 

Beszerzett könyvek száma: 131

Rengeteg. Év elején nem gondoltam volna, hogy ennyire megszalad velem a szekér, de mentségemre legyen szólva, hogy ezzel is kiadókat támogattam. A koronavírus rendesen betett az idei évnek, mert elmaradtak a könyves események, így a kiadók bevételei is megcsappantak. Raktárvásárokkal és hatalmas akciókkal bombáztak minket egész évben, és gyakori moly és discord-megfigyelőként óhatatlanul is belebotlottam ezekbe. Az Alexandra webáruház raktárvására mellett az Agave Könyvek, a Delta Vision, a Fumax, a GABO és a Könyvmolyképző kiadóktól is szereztem be jópár régóta vágyott példányt. És ugyan nagyrészük még olvasásra vár, de a vantól nem kell félni.

 

Következzék néhány apróság.

Legrövidebb olvasmányom: The Bees

Leghosszabb olvasmányom: Felperzselt királyság

Legszebb beszerzéseim: Horgonyhely, A papírmágus trilógia #2-3, Tolvajok tánca duológia, Utas és holdvilág, Végtelen horizont, Vellitt Boe álom-utazása

Kedvenc debütáló szerzőim: Bauer Barbara, Vivien Holloway

Kedvenc új karaktereim: Mackenzie Bishop, Mark Watney, Nimona, Yrene Towers, Wiener Klára (Süni), Winie Langton

Egy könyv, amin sírtam: Az élet hangja, A fekete rózsa, Felperzselt királyság

Legjobb folytatások: A hajnal tornya, Az árulás szépsége, Felperzselt királyság, Mr. Darcy örök, Pusztulás és felemelkedés, Tolvajbecsület, Üvegbűbáj

Legnagyobb meglepetések: Abigél, A cigánybáró, Az Archívum duológia, Észérvek és érzelmek, Kincskereső kisködmön, NimonaTünékeny illúziók

Legnagyobb csalódások: A halál jár Pemberley-ben, Alkonyőrzők, Aranykalitka, Én és Mr. Darcy, Napernyő protektorátus sorozat, Passenger sorozat, Sárkányok gyermeke sorozat, Sosehol

 

És végül az év legmeghatározóbb könyvélményei:

(a bőség zavarával köszködve)



Célok és tervek 2021-re

Fenntartani jószokásaimat, mert öröm volt visszatérni közétek. A heti bejegyzések is szépen alakultak, és a két darab továbbra is menni fog. Ez természetesen az olvasási mennyiségemtől is függ majd, amelyhez a tavalyhoz hasonlóan megint nem támasztok elvárásokat. Lesz ami lesz. Instagramon is egyfajta rendszert kialakítására fogok törekedni, mert a blognál egész jól bevált.


Szeretnék további régóta halogatott könyvsorozatokat befejezni, amely az ebook olvasómnak köszönhetően talán könnyebben fog menni. Emellett számos új sorozatba is bele szeretnék kezdeni, hogy újabb írókkal és világokkal ismerkedhessek meg. Az önálló kötetekkel is elég jó barátságba kerültem, amelyek határozottan az elfoglaltabb időszakokra valók. Illetve szeretnék több hosszabb regényt olvasni, mert azok csodák csodájára csak gyűlnek a polcomon.


A kipróbált új formátumok továbbra is az életem részét fogják képezni. Szeretnék minél több hangoskönyvet hallgatni, ahol leginkább klasszikus vagy szépirodalmi hiányosságaimat pótlom. Emellett a képregényektől sem fogok már megijedni, és ehhez kapcsolódóan szövögetem már terveimet. Szeretnék több idegen nyelvű könyvet is olvasni, ezzel is csökkentve a végtelen várólistámat.


Idén is szeretnék jelentkezni az évszakos olvasós kihívásokhoz, mert úgy érzem, hogy ezek jobban beválnak, mint ha havonta állítanék magamnak listákat. Emellett az éven át futó Ne porosodjon - 2021, 2021 a magánkönyvtár éve, 2021 TBR és Várólistacsökkentés 2021 molyos kihívásokra is jelentkeztem, melynek listáiban nagy átfedés figyelhető meg, de éppen ettől teljesíthetők. Ezen kívül még Masni Antitsundoku-ját is szeretném csinálni, melyről szerintem teljesítésekor fogok majd bővebben mesélni. Itt nincs konkrét listám, de időközönként fogom majd ellenőrizni a pontokat.


Egy várva várt esemény is bekövetkezik, mert Andihoz csatlakozva én is Austent fogok olvasni. Utoljára 2018-ban olvastam a Büszkeség és balítéletet, és akkor is németül, de a többi regényt már meg sem tudom mondani, mikor vettem a kezembe. Természetesen a továbbgondolásokra is sort fogok keríteni, amit már alig várok, de ezt az évet mindenképp a kedvenc írónőmnek fogom szentelni.

 

Végül szeretném nektek, Olvasóimnak is megköszönni azt, hogy egész éven át velem voltatok, és követtétek az én kis olvasónaplómat.

Mindenkinek könyvekben és olvasmányokban gazdag új évet kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése