2020. május 9., szombat

De mi történt Devonban? | Victoria Connelly


Mindig is szerettem volna egy lánytestvért, abból is inkább nővért. Hogy legyen kire támaszkodnom, hogy legyen kitől tanácsot kérnem. Ez azonban sajnos nem adatott meg érthető okokból, így maradtak a barátok. Viszont nagyon szeretek egynemű testvérek kapcsolatáról olvasni, és pont emiatt tetszett Victoria Connelly Mr. Darcy örök című regénye is, amely az Austen-rajongók sorozat harmadik része. És igen, megint az Austen fanatizmusom került előtérbe, viszont a valódi problémái miatt szerettem oly nagyon ezt a történetet.

Magyar megjelenés éve: 2019
Lazi Könyvkiadó
romantikus, chick lit
öt csillag
Victoria Connelly Jane Austen által ihletett trilógiájának harmadik regénye Sarah és Mia Castle története. A két testvér között nagyon szoros a kapcsolat, annak ellenére, hogy a kilenc év korkülönbség és nagyon más személyiségük akár el is választhatná őket egymástól. Alec Burrows viszont, akit devoni nyaralásuk alatt ismernek meg, próbára teszi a közöttük levő szoros köteléket.
Alecről sajnos csak idővel derül ki, hogy vajon Jane Austen főhősei közül inkább Willoughbyra hasonlít-e, aki veszélyes, és jobb lenne, ha távol tartanák magukat tőle, vagy Mr. Darcy, akinek szerelmét és odaadását elnyerni minden nő álma.
Mindenesetre Jane Austen és regényeinek szenvedélyes szeretete közös a nővérekben, így mindketten szeretnének hinni abban, hogy Mr. Darcy örök, és előbb vagy utóbb, de hozzájuk is elérkezik a megfelelő férfi.

Először is szeretném leszögezni, hogy a sorozat kötetei különálló regényként is olvashatóak. Ugyan bizonyos ponton kapcsolódnak egymáshoz, és ezek a kapcsolódások szívmelengetők, de nem lényeges elemei a cselekménynek. Én például nagyon örültem nekik, de szerény személyem olvasta az előző két részt is.  

A történet, mint már említettem…
két lánytestvérről szól, akik között nagy a korkülönbség, és miután az édesanyjuk elhagyja őket, teljesen egymásra lettek utalva. Az idősebbik, Sarah már végzett az egyetemmel, és rendes állása van, de most más szerepkörben is ugyanúgy helyt kell állnia. Pótanyaként neveli a nála hét évvel fiatalabb húgát, és így nagyon közel is kerülnek egymáshoz. Egy Devonban tett kirándulás azonban mindent megváltoztatott. Az azóta eltelt három évben nem beszéltek egymással, most azonban úgy tűnik, hogy Bath és a Jane Austen Fesztivál megváltoztatna mindent. A múlt azonban folyamatosan kísérti mindkettőjüket.

A regény középpontjába most az Értelem és érzelem került, amely számomra is kedves könyv. Sarah tipikus Elinor, akit az értelme irányít. Emellett kényszerbeteg, így kívülről különcnek tűnhet. A munkájának szenteli az életét, és jelenleg nem is hiányzik a romantika az életéből. Egyedül a húga, Mia, aki viszont tipikus Marianne. Művészlélek a szentem, jól énekel, és színésznek tanult Londonban, ám a meghallgatásokon rendszerint elhasal. Élete jelenleg romokban áll, egy kis garzonlakásban él, és még a bérleti díjjal is rendszerint megcsúszik. Tűz és víz a két hölgyemény, épp ezért élvezetes a két szemszög, amiben íródott a könyv. Harmadikként néha-néha beköszön Shelley, Mia legjobb barátnője. Nála száll meg Mia bathi időtöltése alatt. Csupaszív lányzó, akinek ugyan gazdag apukája van, mégsem él ezzel vissza. Bölcsödében dolgozik és szabadidejében György-korabeli ruhákat varr. És még az apjának is fizet a lakhatásért, szóval le a kalappal előtte is.

Forrás: Pinterest

A történet nagyrészt a minden évben megrendezett Jane Austen Fesztivál alatt játszódik, ahol Bathban megízlelhető, ha csak pár napra is, a régmúlt világ. A leghíresebb programpont a kosztümös felvonulás, de ezek mellett számtalan táncóra, előadás és egyéb finomság várja a résztvevőket. Nagy álmom, hogy egyszer én is részt vehessek rajta korhű ruhában feszítve.

Másik helyszín Devon, és ott is egy kis házikó, ahol az 1995-ös Értelem és érzelem feldolgozás bizonyos jeleneteit forgatták. Már az elején tudtam, hogy egy pali lehet a veszekedés tárgya, de fogalmam sem volt, hogy ennyire alattomos és alamuszi lesz a nagy Ő, aki rátör a csajos nyaralásukra. Nem szerettem Alecet. Talán azért sem, mert tudtam, hogy rosszban sántikál. Meg amúgy is nekem túl gyors és tenyérbemászó volt. Ahogy szegény Miával bánt, az nonszensz… Kárpótlásul azonban megkaptam Lloydot és Gabet, aki viszont a lovagiasság mintapéldányai. És ugyan ők is tudják, hogy nem tökéletesek, illetve hogy nem érnek fel az austeni hősök magasságába, hiszen azok csak a nők vágyálmaiban szerepelnek. Melegség öntötte el a szívemet a jóságukon, és amúgy direkt nem mesélek többet róluk, mert szeretném, ha ti is fokozatosan ismernétek meg őket, ahogy én tettem.

A kezdeti szájhúzásom után magával ragadott. Ha mellőzné minden austeni elemét, akkor is megállná a történet a helyét. Ez csak egy pluszt adott hozzá.


„Nos, nem is lehet elképzelni, hogy hitvány, undok legyen valaki, aki Jane Austent imádja, nemde?
~~~
„A valóság, drágám. Általában az történik. A nagy szakadék a fantázia és a realitás között, ami bekebelez végül…
~~~
„Sarah gyakran gondolkodott azon, hogy úgy elmélkedik a regényszereplőkről, mintha elő személyek lettek volna, ugyanolyan erővel és szenvedéllyel belakva a világukat, mint kitalálójuk maga.
~~~
„Amikor fiatalon olvassa az ember, akkor még a szerelmi szál, ami leginkább izgatja, sikerül nekik, vagy nem sikerül? De később más dolgok kerülnek a középpontba, például a humor, vagy a kapcsolatuk bonyolultsága. Ez egy egész világ, és el sem tudom mondani, hogy milyen boldogság elmenekülni abba a világba.


„A regények olyan sokat mondhatnak nekünk az életéről. Nagy erejük van, és különböző módon gazdagíthatják az életünket. Nemcsak szórakoztatásra képesek, habár önmagában már az is elég lenne.
~~~
„– Ismersz olyan embert, akinek két bal lába van? Nos, nekem legalább hat van, és mind a te lábadra fog ráugrani, ha a parkettre kerülök.
~~~
„– Nem szabad feladnod. Úgy értem, túlságosan fiatal vagy ahhoz, hogy valami öreg cinikussá válj, amellett oly sok módja van annak, hogy valaki biztos legyen abban, hogy a boldogsága nem a szerencsén múlik.
– Mint például?
– A régi jól bevált módszerrel, hogy valakit alaposan megismerünk. Úgy tűnik, mintha az emberek nem fordítanának elég időt erre mostanában. Mindenki olyan nagy sietségben van, és nem igazán veszi komolyan a házasságot. Úgy tűnik, hogy az esküvő már csak egy jó alkalom egy nagy partira, és senki sem gondol bele, hogy valójában mit jelent. Elválni pedig olyan könnyű.
– Egy régi vágású romantikus alakot sikerült itt tetten érnem?
– Ha ezt arra érted, hogy hiszek-e a házasság szentségében, akkor a válaszom igen.
~~~
„Sose add fel! Ha van egy álmod, nem számít, hogy mi az az álom, lehet az, hogy híres színésznő leszel, vagy az, hogy megnyitod a saját édességboltodat, sose hagyd abba az álmodozást, mert ha így teszel, az élet egy folytonos rémálommá válik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése