2020. december 31., csütörtök

Havi zárás – December 2020


Azt hittem, már sosem jön el ez a hónap, főleg nem a vége. 2020 úgy vánszorgott, mint egy részeg csiga, de ez is itt van, és összeállíthatom az év utolsó havi zárását.


A húzós november még sokáig éreztette a hatását, és már alig vártam a szabadságomat. Nem véletlenül hallottam mindig a felnőttektől, hogy a december egy elég kellemetlen hónap, de gyerekként nemigen akar hinni nekik az ember. Hisz itt a karácsony, meg a hó, no meg a szünet, és hát ez a legcsodálatosabb része az évnek. Viszont odáig el is kell jutni valahogy. És ha mindez nem lenne elég, akkor még bekopogtat a vizsgaidőszak a szokásosnál több stresszt magával hozva.


Nagyon vártam már a karácsonyt, az ehhez kapcsolódó készülődést, családi időt és nyugalmat. Bár az ünnep odahaza nem épp a várt módon köszöntött be, mégis rengeteg időm maradt magamra, és pótoltam többhavi elmaradásomat leginkább napközbeni olvasással. A reggeli olvasóóra egyfajta rutin lett, de most bűntudat nélkül tudtam egész délelőttöket végigolvasni, és nem kellett a legizgalmasabb részeknél letennem a könyvet. 


Karácsonyra nem kértem sok ajándékot, hanem egy nagyot, amit már nyár óta tervezek. Ugyanis eljött az idő, hogy legyen egy e-book olvasóm. Hogy mi?! Igen, jól látjátok, nálam is megtört a jég, és bár eddig is volt, hogy a telefonomat vettem kézbe, de ezt ezentúl egy szemkímélőbb mód váltja fel. Amennyire eddig ódzkodtam tőle, annyira megszerettem ezalatt a pár nap alatt. Bár nincs könyvszaga, de képregényt hihetetlenül élvezetes rajta olvasni.



Decemberi olvasmányaim (4006 oldal + 11 óra)


Érezhetően az év végi motivációm húzta meg a hónap végét, illetve az a tudat, hogy csak karnyújtásnyira voltam a 40ezer elolvasott oldaltól. Több régóta vágyott könyvek is nekiálltam, illetve folytathattam kedvenc sorozataimat is, amelyek közül meglepő módon nem mind aratott sikert. Végre befejeztem a hónapok óta csak magam előtt tologatott angol könyvemet is, és ezen lendületen megtáltosodva sorra olvastam az angol nyelvű képregényeket a hónap végével. Két hangoskönyvet is sikerült meghallgatnom, amelyekbe sikerült jól beleválasztanom. Bár a Haddon regény egy kicsit furcsa, meg tudott lepni, a Kincskereső meg instant szerelem volt. Nem terveztem kifejezetten téli és/vagy karácsonyi könyveket olvasni, mégis sikerült számos ilyen hangulatú könyvet olvasnom.

A hónap kedvencei: Kincskereső kisködmön, Nimona

A hónap csalódása: A Barnum-rejtély

A hónap meglepetése: A medve és a csalogány és a graphic novel mint műfaj



Könyvbeszerzések


Bauer Barbara nálam az év felfedezettje, és biztos helye van az évnyitó/évösszegző bejegyzésemben. Már csak ezt a három történelmi regényét nem olvastam, és tűkön ülve várom, hogy mikor juthatok az olvasásukhoz. Az első kettőt a kiadótól kaptam meg, de a harmadik már náluk is kifogyott. Attól való félelmemben, hogy máshol sem lesz már kapható, gyorsan utánanéztem a könyvnek különböző webáruházakban, de végül egy kedves molytól sikerült megvásárolnom. Így már csak a hangoskönyvben olvasottak és a kezdeti regények hiányoznak a gyűjteményemből.


Szerettem volna kihasználni a Fumax Black Friday akcióját tudván azt, hogy a kiadó nagyon ritkán értékeli le a könyveit, hisz egyedi üzletpolitikával dolgoznak, amely a törzsvásárlókon alapul. Első körben természetesen nem csak négy könyv csücsült a kosaramban, de sikerült önmegtartóztatást gyakorolnom, és csak azokat rendeltem meg, amelyeket már több mint egy éve nézegetek. A Vellitt Boe álom-utazása már nem is tudom, hogy került anno a radromra, de azt tudom, hogy időközönként mindig rá szoktam nézni, de eddig sosem vettem meg. A Victoria Schwab könyvek pedig egyértelmű választásnak bizonyultak, hisz idén olvastam tőle Az Archívum duológiát, amely bebizonyította, hogy nem véletlenül tartottam eddig is fantasztikus írónak, és ezáltal a többi magyarul megjelent művét is olvasni akarom.


  • Priya Parmar: Vanessa és Virginia

Nem véletlenül nem én megyek bevásárolni és a postára, mert félő, hogy nem jövök ki onnan üres kézzel. Most is ez történt ezzel a regénnyel, amely Virginia Woolf éléről szól. Ugyan még nem olvastam az írónőtől, de Edmond annyira meghozta hozzá a kedvemet, hogy kutakodtam otthon, és találtam is egy otthon elfekvő példányt az írónő egyik regényéből, amit már nagyon szeretnék elolvasni.


Amióta tudok a Moobius decemberi giga-mega akciójáról, igyekszem megállni azt, hogy ne vásároljam fel a fél webáruházat, mert olyan kötetek voltak féláron, amelyekre eddig esély sem volt. De ezen nehéz évben még az Európa is megrogyasztotta egy kicsit a tartását segítő jobbot nyújtva az olvasóknak. Addig sikerült kerülgetnem a forró kását, míg a leginkább olvasni vágyott könyv kifogyott a készletből. Viszont Réka, a Bari Olvas bloggerinája addig rágta a fülemet A medve és a csalogánnyal, hogy végül beadtam a derekamat. Az órakulcs már Oroszországban szemet szúrt a borítójával, de sajnos még nem tudok olyan jól oroszul, hogy képes lennék regényeket olvasni ezen a nyelven. Zafón pedig szomorú módon halálával hívta fel a figyelmemet.

 

Mivel elterveztem, hogy 2021-ben kevesebb könyvet fogok venni, így mindenképp szerettem volna beváltani a kolléganőmtől kapott könyvutalványaimat. Nagy serényen ki is néztem, hogy miket is fogok beszerezni, de sajnos egyik sem volt meg nekik, viszont raktárvásárt tartottak, így nem estem kétségbe. Tüzetesen végignéztem az egész boltot, és több érdekes címet is találtam, de a leértékeltek közül végül a Zusak regényt választottam, hisz A könyvtolvaj az egyik nagy kedvencem tőle. Nem is értem, hogy miért nem olvastam még tőle. A nagy Gatsbynek ezt a Helikonos kiadását már egy ideje meg akarom venni, de még sosem futottam bele. A filmet nagyon szeretem belőle, és már könyvben is olvasni akartam. Mivel utalványból nem tudnak visszaadni, így ő volt a felfele kerekítésem. De hogy mégis értelmesen költsem el a fennmaradó összeget, és ne össze-vissza vásároljak, a legújabb Austen és Brontë továbbgondolások jöttek haza velem, hisz ezeket előbb-utóbb úgyis betáraztam volna magamnak.

 

Idén karácsonykor sem maradhatott ki a fa alól a könyv. Ugyan az ebook olvasó tömérdek lehetőséget tartogat, de a Könyvmolyképző raktárvásárának nem tudtak ellenállni az angyalkák. Mostanában elkezdtek inkább a komolyabb témájú könyvek is érdekelni, ezért is választottam két arany pöttyös mellé egy Aranytoll kiadást, amelyet Zsófi, a szövegbűvölő miatt szeretnék nagyon elolvasni.

 

  • Anne Jacobs: A villa (A villa #1)

  • Christopher Paolini: Eragon (Az örökség #1)

De a legjobbak az ajándékkönyvek, mert azokra egyáltalán nem számít az ember. Párom ezzel a két példánnyal lepett meg karácsonyra, amelyben az a legviccesebb, hogy meg is kérdezte, hogy ismerem-e őket. Külön rá is néztem a Jacobs regényre, de végül mondta, hogy otthagyta őket a bolt szépséghibás részén. Akkor egy kicsit csalódott voltam, de annál jobban felcsillant a szemem, amikor ők bújtak ki a csomagolópapírból.

1 megjegyzés:

  1. Jajj de jó látni hogy mennyi könyvet olvastál el! Nekem a 7-8 már rekordnak számít. :D (és nem jött össze a havi hat, ma este fejezem be az utolsót idén)
    Abban egyetértünk, hogy végre vége az évnek.
    A medve és a csalogány miatt pedig egy ici-pici bűntudatom sincs. :3 Hihi.

    VálaszTörlés