2021. január 29., péntek

Varázslatos Balaton | Nyulász Péter

Ha nyár, akkor Balaton, legalábbis nekem mindenképpen. Születésem óta nem volt olyan év, hogy ne mentünk volna le legalább egy hetet pihenni. Ezek alkalmával az almafa alatti hassüttetés mellett mindig megyünk kirándulni, így elég sok helyen jártam már. És épp ezért is esett olyan jól Nyulász Péter Helka című regénye, ahol a környék ikonikus helyeit járhattam be egy mesébe bújtatva. 


Eredeti megjelenés éve: 2011
Betűtészta Kiadó
gyerek, fantasy, kaland
négy csillag

Különös események zavarják meg a Balaton északi partjának nyugodt mindennapjait. A tihanyi Soktornyú Kastély népe ünnepre készül: Helka hercegkisasszony hamarosan hivatalosan is trónörökössé válik. Ám hősünk unja a felhajtást, elszökik inkább a tiltott rengetegbe szamócázni.

Mindeközben a közeli Burok-völgyben sötét lelkű teremtmények gyülekeznek, hogy a kegyetlen Bora vezetésével feldúlják a Balaton békéjét, és bosszút álljanak a hercegi páron.

Helka legendája a Balaton elfeledett mítoszai közé tartozik. A fantasy határát súroló, kacagtatóan humoros kalandregényében Nyulász Péter számtalan utalást és információt rejtett el. Ismerd meg őket, és döntsd el: elhiszed-e, hogy valaha tündérek, hercegek, hercegnők, varázslók és manók lakták a mindannyiunk szívében helyet kapó Balatont! A könyvet elolvasva, késztetést érezhetsz Te is, hogy felfedezd a legendás helyszíneket, és ismerősként köszöntsd a Balaton tündérét, vagy a Bakony varázslóját, ha szembejön veled…

 

Tipikus gyerekkönyv, azaz ha a külföldi besorolással élünk, akkor middle-grade besorolást kap, és ezt csak pozitívan lehet rá érteni. Nem véletlenül kapta meg 2011-ben az IBBY-díjat. Kalandos, szerethető szereplői vannak, és nem mellesleg folyamatosan tanít. Nagy figyelmet fordít a természetre, a vizeink védelmére és az erdei állatok tiszteletére, és mindezt kellő finomsággal. Az ikonikus helyszínek mellett az irigységet és a barátságok is körbejárja, és nem mellesleg még képek is ékesítik. Ha már ennyit áradoztam róla, nézzük is meg, hogy miről is szól.

 

Történetünk…

Helka koronázási ünnepségének előkészületeivel kezdődik, amiről a leendő hercegkisasszony megszökik. Hatalmas szerencséje is lesz ezzel a lépéssel, mert mire a megkeresésére induló Ciprián visszaérnek, az egész kastélyt átok sújtja. Ennek orvoslásaképp felkeresik a Bakony nagy varázslóját, akinek azonban fogytán az ereje. Ő egy csodaforráshoz küldi párosunkat két manóval kiegészülve, ám út közben izgalmasabbnál izgalmassabb kalamajkába kerülnek. És a szülei mellett a pusztulófélben lévő Balatont is meg kell menteniük.

 

A könyv a Balaton legendáját dolgozza fel, amelyet örömmel ismertem meg. Nem tudtam, hogy a Balatonnak tündére, a Bakonynak pedig varázslója van, akik vitában álltak egymással, de végül sikerült kibékülniük. A varázslót Kamornak, a tündért pedig Siónak hívják. Igen, pont olyan Siónak mint a csatornát és a gyümölcslevet. Utóbbira utalás is esik, hiszen a megöregedett tündérnek a környéken híres az őszibarack leve, amit nektárnak hív.


Forrás: Pinterest és Wikipedia


Emellett még rengeteg beszélő név található a regényben, mint például a két manó, Furmint és Tramini, Kamor lova, Cuha, a kastély főszakácsa Ravi Oli, és kuktája, Rigó Jancsi vagy épp Granadír kapitány. Gyerekként nem feltétlenül gondoltam volna bele ezekbe, viszont így idősebbként hatalmas felfedezésekként értek (ami gyereknek való felolvasáskor megdobogtatja a felolvasó szívét).

 

A helyszínek néha rendes nevükön vannak említve, néha torzítva. Kekud egyértelműen Kékkút, ahol a Theodora ásványvíz forrása van. De megjelenik benne az óriások által bányászott Hegyestű, a szakállas békák tanyája közelében lévő salföldi kőtenger, a Szent-György hegyi bazaltorgonák, a Tapolcai tavasbarlang és Hévíz is. Emellett megjelenik az Kékszalagok ikonikus hajója, Nemere II-es is. Igazi ínyencségekre is bukkanhatunk, mint például egy jó balatoni halászlé vagy zalai dödölle.

 

Mindeme apró felfedezések mellett a történet is zajlik, melyben nagyrészt Helka és Ciprián kalandjait követhetjük. A hercegnő és egyszemélyes testőrsége a nap hősévé válik, kijavítva ezzel a felnőttek hibáit, de természetesen ez nem sikerülhetett volna egyedül. Rengeteg segítséget kapnak az óriásoktól, a teknősöktől és a peléktől.


Forrás: Pinterest


Kevésbé karakterközpontú mind inkább történetközpontú, de így is találunk érdekes egyéneket. Helka és Ciprián kalandunk vezetői, akikről sokmindent nem tudunk meg. Míg a lányzó el akarja törölni a hercegnőséget, mert nem szeret állandóan órákra járni, addig a férfigyermek álladóan koslat utána. Kamor sem szerepel sokat, akkor is inkább csak mint ereje vesztett úriember. A legérdekesebb szereplőnk Bora, a gonosz boszorkány, aki el akarja pusztítani a föld színéről mind Helka szüleit, mind a Kamort, és semmitől sem retten meg, hogy e célt elérje. Utoljára még megemlíteném a két manót, akiket ugyan szétválasztani nem tudtam, de csak a hasukra tudnak gondolni. A keretes szerkezet is velük áll össze.

A regény legnagyobb erőssége a barátságra és a természet szeretetére való nevelése, illetve hogy összefogással mindent el lehet érni. Mindezt egy ismerős, ám mágikus csavarral ellátott környezetben teszi. Hálás vagyok azért, hogy ezt a könyvet olvashattam, melyre a Betűtészta Kiadó vezetője és maga az író is nagy hatással volt. Nélkülük nem éltem volna át ezt az izgalmas kalandot.

„Figyelj hát mindenre, de soha ne félj! Légy határozott! Aki fél, az bizonytalan, aki bizonytalan, aki bizonytalan, az gyenge, és aki gyenge, az a földre kerül. Az Erdő törvénye pedig az, hogy ami a földön van, az vagy sár, vagy táplálék. Ha a földön vagy, eltaposnak vagy megesznek!”

A sorozat további részei:

Ciprián (#2)

Kamor (#3)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése