2020. március 31., kedd

Havi zárás – Február & Március 2020



Eseménydús hónapokat hagyok magam után. És hogy miért is beszélek többesszámban? Szemfülesebbeknek feltűnhetett, hogy egy kis időre eltűntem szinte minden felületről, a bejegyzések is elmaradtak. Erről szeretnék egy keveset mesélni ebben a hónapvégi zárásban. Tervezek még egy hosszabb bejegyzést is írni, hogy mi is történt velem, de nem tudom, hogy valóban el fog-e ez készülni. A naplómban ugyan már leírtam mindent, de az nem ugyanaz, mintha ide, nektek mesélném el.

Február a tervezgetés hónapja volt. Minden napra készítettem egy kis listát, hogy mi mindent szeretnék véghezvinni. Ezeket nagyrészt be is tudtam tartani, és nap végén rátekintve boldogsággal öntött el a tudat, hogy milyen produktív is voltam. Dolgoztam rendesen, de sikerült időt szakítanom a kreatív tevékenységeknek is. Tartottam a heti egy novellát, és a blogbejegyzések megosztása is viszonylagos rendszerességgel jöttek. Élveztem a hatékonyságot, mely a jógázásban is kimutatható. Sikerült rutinként bevezetnem a minden napos jógát. Sokáig kerestem azt a mozgásformát, ami segíthetne az egyensúlyfejlesztésben és emellett erősít illetve nyújt is. Kellett is ez a felkészülés, hisz egy műtét előtt álltam, amire a legjobb formámat kellett nyújtanom. A hónap fontos eseménye volt még a diplomaosztóm is, melynek következtében hivatalosan is közgazdász lettem gazdálkodási és menedzsment (német nyelven) alapszakon. Az életem azóta nem változott meg semmilyen formában. Maximum azt kapom a fejemhez, hogy „ehhez nem kell diploma” az „ehhez nem kell érettségi” helyett.



Aztán eljött a nagy nap. Hosszas tervezés és lázas kutakodás előzte meg. Ugyan tudtam, hogy nem leszek egyedül, azért mégis fel kell készülni a vadidegenekkel való utazásra. Hogy mire? Igen, kérdezhetitek eme vészterhes időben, hogy hogy volt merszem elutazni egy másik országba, ha tudtuk mi a helyzet. Úgy hogy akkor még nem volt ilyen drasztikus, mint manapság. Akkor még messzinek tűnt, pont mint az úticélunk. Oroszország. Aki ismer, az tudja, hogy szeretem az orosz nyelvet és kultúrát, és óriási álmom volt eljutni oda. Most összejött. Tizenkilenc csodálatos napot tölthettem el ott nyolcadmagammal, melyből két hétig egyetemre is jártunk. Kolomnában ott éltünk az oroszok között, láttuk a mindennapjaikat, bepillanthattunk egy kicsit a valóságukba. Sajnos csak néhány szót tudok oroszul, így a kommunikáció elmaradt. Viszont óriási vendégszeretetben volt osztályrészünk, akármerre mentünk. Utunk utolsó napjait Moszkvában töltöttük, amely meseszép város. Bejártam a fontos nevezetességeket, ámultam a Vörös-téren, merengtem a Tretyakov Galériában, csodálkoztam a Kremlben, és még sorolhatnám napestig. Rengeteget gyalogoltunk, hisz óriási távolságok vannak, viszont meglepően modern. Egy kirakat az egész város, ezért örültem, hogy a megismerhettem az ország valódi arcát is.



Hazajöttünk. Nagyon féltünk, hogy mi lesz. Az utolsó időben napról napra változott minden. Egyik alkalommal az volt, hogy nem mehetnek be az egyetem területére a többiek két hétig, másik alkalommal meg már bezárt az egész intézmény. De itthon vagyunk, és azóta is rendületlenül olvasok. Mert mást nemigen tudok tenni. Bár ez sem megy olyan könnyen, és talán erre a hétre már sikerül újból valamiféle rendszert kitalálnom, mert ez az összevisszaság ki tud készíteni.


~~~


Februári olvasmányaim (2484 oldal)

Csak úgy szárnyaltam, mint a sasmadár. Ha van lendület, miért is ne használja ki az ember. Ugyan nagyrészt rövidebb könyveknek estem neki, de azok legalább vittek előre, legalábbis volt ami. A végén lévő útikönyv pedig evidens.
Hónap kedvence: Die Zeitmaschine
Hónap csalódása: A halál jár Pemberley-ben



Márciusi olvasmányaim (1408 oldal)

Csak hogy tovább tartson Oroszország hatása, kezembe vettem Leigh Bardugo könyvei, amelyek ismét elvarázsoltak. Jók is volt egy kicsit kikapcsolni ebben a hektikus helyzetben.
Hónap kedvence: Pusztulás és felemelkedés
Hónap meglepetése: Mr. Darcy örök


Könyvbeszerzések

Egyetlen mentségem erre az eszméletlen kupac könyvre az online raktárvásár. Sokszor ellen tudok állni a kísértésnek, és a legtöbb akciót sikeresen átvészelem, de van az a pont, amin túl már nem megy. Ezért lett a február-márciusom (no meg majd az április) ilyen könyvdús, de hát az újabb adag még nem ért ide.

  • Danielle Teller: És boldogan éltek…
  • Soman Chainani: Az én váram (Jók és Rosszak iskolája #4)
  • Colm Tóibín: Nora Webster
  • Fábián Janka: Lotti öröksége
Még január végén volt egy felindulásom, hogy márpedig én könyvet fogok rendelni, mert vannak olyan kötetek, amiket már régóta nézegetek, és szeretném elolvasni. Ebből az első kettő mesefeldolgozás, ami ugye az egyik gyengém. Meg hát a Jók és Rosszak iskolájának még nem olvastam a legújabb kötetét, ami öreg hiba. Tóibíntől a Brooklyn nagy szerelem volt, éppen ezért szerettem volna mást is olvasni az írótól. Fábián Jankát meg már egy ideje ajánlották nekem, meg én is csak kerülgettem. Eddig.

  • Любимые русские сказки
  • Джейн Остен: Гордость и предубеждение
Nem jöhettem haza Oroszországból sem könyvek nélkül. Az nem én lettem volna. Hely és nyelvtudás hiányában csak egy mesekönyvet szereztem be, melyben eredeti orosz mesék vannak, nem fordítások. A másik pedig Jane Austen Büszkeség és balítélete, melyet a híres-neves GUM áruház negyedik emeletén elbúvó nem is olyan kicsi könyvesboltban vettem. És amire a legbüszkébb vagyok, hogy meg mertem kérdezni az eladó hölgyet, aki meg is értette, mit szeretnék és szívélyesen meg is kereste nekem.

Ha már KMK, akkor szerettem volna régóta vágyott pédányokat beszerezni. Ugyan a Pippa Kennt már olvastam, de csak kölcsönpéldányban. Viszont annyira szerettem a történetét, hogy mikor megláttam, azonnal belekerült a kosaramba. A másik ilyan On Sai, akitől eddig ugyan még csak a Calderon duológiát és az Apa, randizhatok egy lovaggalt olvastam, no meg az Esővágyat. Mindig is szerettem volna belekezdeni a Szivárgó sötétség című sorozatába, de eddig csak halogattam az egészet, mondván, hogy úgysem jelent meg az utolsó része. Meg aztán az első rész mindig készlethiányos volt, mikor meg akartam volna rendelni.

  • Kevin Hearne: Hexed – Megátkozva (A Vasdruida Krónikái #2)
  • Kevin Hearne: Hammered – Elkalapálva (A Vasdruida Krónikái #3)
A Vasdruida Krónikák sorozat még talán a magyar booktube felfedezésekor kerül fel a radaromra, mint egy laza és vagyány könyv druidákról és varázslókról. Sötét örvény kategóriájú a könyv, szóval és jó sok akciót és kalandot várok el tőle. Néha kell egy kis kikapcsolódás a sok nyálazdmány között.

  • Richard Roberts: Légyszi, ne mondd el a szüleimnek, hogy szupergonosz lettem!
Ez éppen abban az időszakban jelent meg, ha jól emlékszem, mikor nagybna dúlt nálam a szuperhős láz. Most is szeretem őket, épp ezért jött ő is a kosárba. És ugyan gyerekkönyv besorolású, kíváncsi vagyok rá nagyon.

A Vihartáncost már régóta nézegettem, de eddig sosem vettem magam rá, hogy ténylegesen el is olvassam. Az ördög csókja meg egyfajta impulzív vásárlás volt. Nem hallottam ugyan jókat róla, de a sorozat második részének fülszövege nagyon megtetszett, és gondoltam, hogy akkor az első se lehet olyan rossz. Majd meglátjuk.

  • Liz Fremantle: Queen's Gambit – Vezércsel (Tudor-trilógia #1)
  • Jean-Pierre Montcassen: Meliki
  • Anne C. Voorhoeve: Lilly átmegy a falon
A történelem sem maradhat ki, és bevallom, hogy középiskolából ez az egyik tárgy, ami nagyon hiányzik. VIII. Henrik, XVII. századi Oszmán Birodalom és a 80as évek, három számomra kevésbé ismert időszak, így nagyon szeretném a tudásomat bővíteni a témában.

  • Katherine Allred: Az ámbrafa
  • Matthew Quick: Napos oldal
Kezdek egyre inkább a felnőtt irodalom felé húzni, legalábbis ezt vettem észre magamon. Már kevésbé kötnek le a szimplán ifjúsági kötetek. A fantasy természetesen más tészta, de egyre inkább megjelennek a komolyabb regények is a polcomon, mint például Az ámbrafa és a Napos oldal.

Remélem, nektek is jól telt a ez a két hónap. Találkozunk áprilisban is! 
Vigyázzatok magatokra!



20 megjegyzés:

  1. Óriási gratula a diplomához és az oroszországi utadhoz! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon gratulálok a diplomához!:)
    Örülök, hogy jól érezted magad az utazás alatt.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen 😊 nagy élmény volt, az biztos 😊

      Törlés
  3. Wow, de szép helye(ke)n jártál és mennyi csodás könyvet szereztél be! On Sai nálam is polcra került nemrégiben :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. On Sai szerintem is jól ír ^^ Ezért is vagyok már nagyon kíváncsi a Szivárgó sötétségre.

      Törlés
  4. Gratulálok a diplomádhoz! *-*
    Sok szép kincset szereztél be, illetve wow! Nem semmi hol jártál! :)

    Vigyázz magadra te is!!

    Lillsz

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen 😊
      Ezért gondoltam, hogy ezt a bejegyzést osztom meg. Mert hát Oroszországba nem mindenki jut el 😊
      Te is vigyázz magadra!

      Törlés
  5. Gratulálok a diplomádhoz, és csodás képek készültek az oroszországi utadról *.*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen 😊 ó, ez igazából csak töredéke 😄

      Törlés
  6. Én is gratulálok nagyon a diplomához, bárki bármit mond, ez ekkor is hatalmas szó, sok energiát igényelt az, hogy átvehesd!
    Szuper élményekben lehetett részed Oroszországban, sajnálom, hogy ezt azért megszakította a vírus. :( De örülök, hogy ebből a szutyok helyzetből is kihozod a maximumot olvasás terén! És woooow, természetesen nem lehetett hazajönni úgy, hogy nem veszel kint orosz nyelvű könyvet! Ennyire jól tudsz oroszul? *-*

    Millió puszi és vigyázz továbbra is magadra!
    Barbi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem szakította meg, ennyit terveztünk kinn lenni. Még azt kellett volna, hogy hazarendelnek... :D De szerencsére akkor az Oroszok még nem vették olyan komolyan, mint itthon.
      Ááááá, messze nem beszélek olyan jól oroszul, mint szeretnék. Még nagyon a tanulom fázisban vagyok. Gyerekkorom óta hallgatom a szüleimet, amikor néha néha sziporkáznak, az idő távlatából már ritkábban (ők se mostanában lettek tanárok), viszont a nyelv szeretetét valahogy belémoltották. Mondják, hogy van tehetségem a nyelvekhez, szerintem csak fülem van, de ezt ők tudják :D Még gimiben elkezdtem szakkörszinten tanulgatni, de sajnos az angol miatt ezt abba kellett hagynom. És azóta tolom ezt az egészet igazából. De mióta hazajöttem, kezdem felvenni a fonalat, és egyre több szót tudok már. Ugyan még eladnának odakinn, meg szintúgy nem érteném, mint mondanak, a beszédet meg inkább hagyjuk, de majd egyszer ^^

      Törlés
  7. Nagyon nagy gratula a diplomához, nagyon ügyes vagy! :D
    Oroszország pedig biztosan az egyik legnagyobb élményed lehetett! Na meg az új kincsek, egyszerűen kihoztad a maximumot ebből a két hónapból! :) ❤️

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszike 😊
      Hát ezeket most inkább bespákzolom, mert legalább 100 másik olvasatlan könyvem van itthon, és igyekszem a nagyon régieket elolvasni most, hogy van rá időm 😊

      Törlés
  8. Gratulálok a diplomához! Egyébként, ha mondjuk a könyvelésből indulok ki (nem tudom közgazdaságon belül milyen területen dolgozol, vagy szeretnél dolgozni), tényleg "ehhez nem kell diploma", ami sajnálatos. Mert egy könyvelőnél így is úgy is a mérlegképes könyvelő OKJ papír lesz az elvárás a legtöbb helyen, sőt, én sima pénzügyi-számviteli ügyintézőként is ilyen területen dolgozom, több, mint két éve, és ismerek jó néhány olyan embert, aki hasonlóan van ezzel. Úgyhogy ilyenkor kifejezetten sajnálom azokat, akiknek az ilyen-olyan diploma mellé még muszáj beülnie egy OKJ-ra, ha tényleg teljes körűen könyvelni szeretne, nem csak alkalmazottként valaki más felügyelete alatt. Plusz sokkal nagyobb lett volna valószínűleg számomra is a motiváció ahhoz, hogy egyetemre menjek, és többet tanuljak, ha inkább a diploma lenne az elvárás. Szóval minden tiszteletem a tiéd! :)
    Az oroszországi út is egy élmény lehetett, ehhez csak azt fűzném hozzá, hogy jó látni, hogy vannak még olyan emberek, akik így gondolkoznak, mint te, és azt vettem észre te is látod azt az agressziót a #maradjotthon szektás felfogású emberekben, mint én. :)

    Tényleg eseménydús hónapok voltak, büszke lehetsz magadra! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi inkább általánosságban tanultunk mindent, könyvelést is, de ott az osztrák rendszert. Jelenleg egy projektekkel foglalkozó cégnél dolgozom, akik előszeretettel veszik hasznát a nyelvtudásomnak, ami gazdasági témában elég széleskörű. Nálam ez teljesen belső motiváció volt, mert fogalmam sem volt, hogy mi érdekele úgy igazán hosszútávon. Nekem mindkét szülőm főiskolát végzett és nem akartam lemaradni tőlük, szóval nagy volt a belső motivációm. :)

      Törlés
  9. Gratula a diplomádhoz!
    Nagyon jó hangulatúak az oroszországi képek :D Örülök, hogy sikerült összehoznod az utazást.
    Szuperek a beszerzéseid, csak csodálom, mennyi szépséges könyv! On Sai könyveivel pont úgy állok, ahogy te annyi különbséggel, hogy én még csak tervezgetem a Szivárgó sötétség sorozat beszerzését...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen ^^
      Ez a fránya On Sai. De akkor valószínűleg már olvastál tőle. Vagy ez lenne az első?

      Törlés
    2. Már olvastam én is tőle az Apa randizhatok egy lovaggal?-t, az Esővágyat és a Calderon mindkét részét :D A Szivárgó sötétséget pedig minden alkalommal nézegetem, de valami indokkal mindig elhalasztottam a rendelést, pedig nagyon kíváncsi vagyok rá �� Kíváncsi vagyok, neked hogy fog tetszeni

      Törlés
    3. Én is így voltam vele. Nekem ugye az volt a kifogásom, hogy még nem jelent meg a harmadik rész és egybe szeretném elolvasni :D Mindenképp lesz róla majd bejegyzés :)

      Törlés