2021. május 31., hétfő

Havi zárás – Május 2021


Gyorsan elment az ősz... akarom mondani a május. Az időjárás rendesen bezavart, pedig én jobban szeretem a hűvöset, mert jobban megy a tanulás. A májust teljes mértékben kitöltötte az egyetem, mert ha nem dolgoztam, akkor beadandót írtam vagy épp vizsgára tanultam. Már nagyon szeretném, hogy vége legyen ennek a félévnek, hosszú volt. Szombaton lesz az utolsó vizsgám, és végre kezdődhet a nyugalom.

Ebben a hónapban rendezte Nalina a Múltidéző Május Readathont, amire nagy lendülettel vettettem bele magamat. Ambiciózus listát készítettem rengeteg opcionális tényezővel, de sajnos nem sikerült a végére érnem. Pedig számos régi adósságomat is ráraktam, de legalább így nem fogok róluk megfeledkezni.


Idehaza nagy rendrakásban vagyunk, ami ki fog terjedni a nyári hónapokra is. Egy ilyen alkalommal gondoltam egyet, és megálltam édesanyám polca előtt – amit már hónapok óta nem csináltam (de az is lehet, hogy évekkel) – és végignéztem a címeket. Minden egyes alkalommal találok olyanokat, amiket el szeretnék olvasni. Most például szembejött velem egy Hrabal és egy Kundera kötet, no meg az a Szolzsenyicin regény, amit egyszer már majdnem megvettem. Kevésbé szerencsés a Légy hű magadhoz-zal voltam, amit magam is megrendeltem decemberben, és most meg szembejött velem a könyvek között. A gerince rémlett, tehát nem kristályosodott oda az a kötet az évek alatt, de a címe egyáltalán nem. Kíváncsi vagyok, hogy legközelebb mit találok.



Májusi olvasmányaim (3703 oldal +  ~10 óra)


Elértem idén a 100 elolvasott könyvet már május végével, ami tavaly csak októberben sikerült, azelőtt pedig még sohasem. Eszméletlenül száguldok, amin magam is minden egyes alkalommal meglepődtem. Annak ellenére, hogy beköszöntött a vizsgaidőszak és a hónap második felében eléggé megcsúsztam, mégis nagy százalékban vannak a fizikai példányok olvasásai. Tematikából adódóan több történelmi akartam olvasni, ám meggyűlt a bajom a Szivárgó sötétség sorozattal, aminek előszelét már áprilisban éreztem, de a két novellával és a harmadik résszel értem igazán a mélypontra. Mivel azonban a Nagy tavaszi várólistacsökkentésem egyik kulcseleme volt a sorozat, így neki kellett durálnom magamat. Májust Austen is átlengte, ismét újraolvastam a Büszkeség és balítéletet, és száguldottam tovább egy még olvasatlan folytatással. Ezen kívül Vuillard Napirendje gyakorolt még rám nagy hatást, valamint P. Djèlí Clark kisregényei, amelynek imádom a világépítését. Catana Chetwyndben nem kellett csalatkoznom, és a Legendás állatok forgatókönyvektől is azt kaptam amit vártam – az elsőt szerettem, a másodikról nem beszélek. A hónap hangoskönyvét elég lassan hallgattam meg, mert nemigen volt kerti munkám a szőlőültetés után, végül azonban a málnás kitisztítása közben sikerült meghallgatnom a Cipriánt.



A hónap kedvence: Napirend, Catana Chetwynd képregényei, P. Djèlí Clark világépítése ÉS a Büszkeség és balítélet (de ez csalás, mert eddig is a kedvencem volt)

A hónap csalódása: Szivárgó sötétség sorozat

A hónap meglepetése: Visszatérés Longbournba



Könyvbeszerzések


Májusban tudatosan kerültem az akciókat és rendeléseket, amit egyedül a Helikon Zsebkönyves 2+1 akciónál bánok, mert jópár kívánságlistás kötet hiányzik még a sorból, de majd egyszer pótlom ezeket is. Venni csak két kötete vettem, a többit viszont kaptam, ami ugyanúgy növeli az olvasatlan könyveim számát, maximum csak spórolok vele. Ez azonban nem orvosolja a helyhiány problémámat, ettől függetlenül szeretve vannak.


Ennek a könyvnek elég különleges története van, hogy hogy s mint került a birtokomba. Még januárban hoztam el barátoméktól kölcsönbe, hogy Rékával majd közösen tudjuk olvasni, amelyre sajnos még nem került sor. Eléggé prioritási helyen szerepel, rajta van az előttem lévő várólistacetlin, és a kupac tetején is van, így állandóan eszembe jut, hogy végre kézbe kéne vennem. De nem csak én gondoltam így, hanem barátom unokatesója is, aki kölcsön akarta kérni a könyvet a nagymamától, akinek – tudomása szerint – megvan. Az öreglány azonban nem találta a polcon, így úgy volt vele, hogy biztosan elkeveredett, így megrendelte a könyvet. Minderre csak akkor derült barátom számára fény – aki mondhatta volna, hogy merre van a regény –, mikor megérkezett a könyv. Elég humoros szituáció alakult ki, amelynek az lett a vége, hogy megtarthattam a nálam fekvő könyvet, így már van egy saját példányom belőle.


Nemigen olvasok Álomgyár Kiadós könyveket, mert elég messze állnak tőlem az általuk kiadott regények, de ez a történet teljesen más. Itt az időutazás szerepel a középpontba, és emellett még Magyarországon is játszódik, ami külön öröm számomra, és még a kor is stimmel (bizonyos emberek még azt is tudják, hogy miért). Ugyan már ebben a hónapban sort akartam keríteni rá, de végül az egyetem miatt nem úgy alakult az életem, de júniusban biztosan hozni fogom nektek.


A 21. Század Kiadóval eddig csak egy Büszkeség és balítélet folytatás kapcsán találkoztam, de mivel abban a témában elég kritikus vagyok, szerettem volna további regényeiket is olvasni. Amióta aktívan jelen vagyok a könyves instagramon, elég gyakran találkozok a kiadványaikkal, főleg a KULT Könyvek sorozatukkal, amelynek borítói csodaszépek. A Múltidéző Májussal eléggé történelmi hangulatba kerültem, és megkerestem a kiadót Az utolsó vonat Londonba című regényük miatt, amiből sajnos kifogytak, de cserébe ezt a két regényt ajánlották a második világháború témakörében. Eddig még csak a Napirendet vettem kézbe, amit eddig még senkinél sem láttam, de számomra egy meghatározó olvasmányélmény volt. A Ragyog a hold gyakrabban jött szembe, és már én is kíváncsi vagyok rá.


Amint elolvastam A 015-ös villamos kísértetét, tudtam, hogy nekem olvasnom kell az író magyarul frissen megjelenő kisregényét is, mert annyira lenyűgözött a világépítése. Ezt is sikerült már elolvasnom, és ennél pedig a világ mellett a történetet is szerettem. Szóval ha nem ismered még az írót, de szereted a fantasyt és kíváncsi vagy érdekes világokra, akkor vágj bele.


  • Henry James: Washington Square

A tudatos akciókerülés mellett felállítottam egy „ultimate” kívánságlistát, amelyre azokat a könyveket pakolom fel, amelyeket már több mint 10 éve nézegetek vagy olyan régi kiadások, hogy már nem lehet kereskedelmi forgalomban beszerezni, így csak az antikvár és másodkéz út marad. Ez a regény még tavaly érkezett Austen-Bronte-Gaskell trióhoz ajánlásként, és mivel tervezek más 19. századi történetet olvasni, így elsőként őt szereztem be.


  • Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.

Ez egy kincs, amely teljesen véletlenül került hozzám. Nem terveztem beszerezni, bár Poirot után szerettem volna a másik nagy nyomozóalakkal is megismerkedni, ám ezen történetek gyűjteményes kiadása elég drágán beszerezhető, ha egyáltalán megtalálható. Egy vasárnapi délután vizsgafelkészülés közben keveredtem a Facebook Marketplace-re, amit sosem szoktam nézni, mert felénk nemigen raknak fel könyveket (ez van, ha az ember a határszélen lakik). Ennek a hirdetését azonban egyszerre bedobta, és azonnal írtam is a lánynak, hogy még megvan-e. Nem adtam neki sok esélyt, és a megbeszélt találkozónkon mondta, hogy sokan jelentkeztek érte, de én voltam a leggyorsabb. Úgy látszik, ezeknek a könyveknek hozzám kellett kerülniük.


Tavaly Klune House in the Cerulean Sea című regényétől volt hangos minden, ezért is örültem meg, mikor megtudtam, hogy lesz belőle magyar kiadás. Elöljáróban annyit tudok róla, hogy egy kedves és aranyos történet, amely jót tesz az ember lelkének. Ezt az érzést eddig nekem a Heartstopper adta LMBTQ vonalon, így már kíváncsian várom, hogy nekem hogy fog tetszeni. A Galaktikások emellett a csomagba csempésztek egy szépirodalmi könyvet is, amit már elöljáróban nézegettem magam is, de nem voltam benne biztos, hogy tényleg nekem szól majd ez a regény. Somi azonban úgy ítélte meg, hogy igen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése