2021. szeptember 28., kedd

Képregények határmezsgyéjén – Olvassunk graphic novelt #14


A képregények lényege, hogy egy történetet mesélnek el képes és szöveges formában. Ám mi van akkor, ha a kötetek csak képeket tartalmaznak vagy épp nem egy konkrét történetet mesélnek el. Ma három különleges kötetről lesz szó, amelyek ugyan formailag nem tartoznának bele a graphic novel műfajba, ám szerettem volna őket megemlíteni ebben a sorozatban, hogy ti is megismerhessétek őket.

Eredeti megjelenés éve: 2017
fantasy
négy csillag

Shaun Tan: The Arrival


The Arrival is a migrant story told as a series of wordless images that might seem to come from a long forgotten time. A man leaves his wife and child in an impoverished town, seeking better prospects in an unknown country on the other side of a vast ocean. He eventually finds himself in a bewildering city of foreign customs, peculiar animals, curious floating objects and indecipherable languages. With nothing more than a suitcase and a handful of currency, the immigrant must find a place to live, food to eat and some kind of gainful employment. He is helped along the way by sympathetic strangers, each carrying their own unspoken history: stories of struggle and survival in a world of incomprehensible violence, upheaval and hope.

 

Ez a képregény nem tartalmaz szöveget, csak képek alapján rakja össze a történetét, amely egy emigrálásról szól. Nagy veszély elől kényszerül menekülni egy sárkány, aminek vélhetően egy sárkány az okozója, de mivel nem magyaráz el semmit sem, így csak feltevéseim vannak nekem is.


Maga a kötet főként az apuka új világba költözését és az ottani beilleszkedését írja le. Jól ábrázolja a kezdeti nyelvi nehézségeket, amellyel a nagy tengerjáró hajóval való megérkezés után kell szembesülnie a férfinak. Az elején azt hittem, hogy a menyországba kerültünk, hiszen nagyon különös varázsvilágba csöppenünk. Mindenki roppant segítőkész, kap szállást és munkát is sikerül találnia. Rengeteget vágyódik a családja után, miközben éli az új életét. Nagyon reménykedtem, hogy végül újra találkozni fognak.


A könyv olvasása olyan volt, mintha némafilmet vagy pantomimelőadást néztem volna. Sokat kellett magamnak hozzátenni, főleg a gondolatokat és az érzéseket, de ezáltal többet is töprengtem egy-egy illusztráción. Nagyon tetszett a varázsvilága, még szívesen barangoltam volna benne, emiatt talán egyedül a rövidsége a hibája. Iletve szívesen látnám rajzfilmen is, mert fontos és napjainkban aktuális témát jár körbe.


Nem igényel nyelvtudást, így bárkinek tudom ajánlani. Mert itt aztán tényleg csak az illusztrációkkal való történetmesélésen van a hangsúly.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Eredeti megjelenés éve: 2017
comic strip
négy csillag

Tom Gauld: Baking with Kafka


In Baking with Kafka, Tom Gauld asks the questions no one else dares ask about civilisation as we know it. – How do you get published during a skeleton apocalypse? – What was the secret of Kafka's lemon drizzle cake? – And what plot possibilities does the exploding e-cigarette offer modern mystery writers?

 

Fura címe fogott meg leginkább Tom Gauld comic strip gyűjteményének, amelyről ezek alapján arra következtettem, hogy az irodalom illetve a gasztronómia fog a középpontjában állni. Annyira nem is lőttem mellé, mert előbbi tényleg meghatározza a kötetet.


Nagyon tetszett a stílusa és a kivitelezése, engem egyáltalán nem zavartak a sziluettekként ábrázolt emberek. Klasszikus műveket lát el modern csavarral vagy épp magát az olvasást és könyvek szeretetét ülteti át futurisztikus keretek közé. Meg sem tudom számolni, mennyi kis apró szösszenet tetszett belőle, de a teljesség igénye nélkül említenék nektek párat. Van itt küldetésen feltűnő applikácó, disztópiában szereplő útjelzőtáblák, tanács az apokalipszis alatti könyvkiadásra, és írói sztereotípiákat is említ. A könyvek mellett az olvasók mindennapi problémái is górcső alá kerülnek, mint például hogy mennyi könyvet vigyünk nyaralásra. Az írókat is rendesen körbejárja, de nekem nagyon tetszettek még az ismert történetek felbukkanásai, mint pl. a Szép remények, Beatrix Potter világa, Jane Austen Emmája vagy épp Sherlock Holmes, de a szexi változata.


Nem feltétlenül maratonozós könyv, bár hamar lehet olvasni. Ha szeretnétek jót nevetni irodalmi poénokon és különös megoldásokon, akkor nyugodt szívvel ajánlom nektek ezt a gyűjteményt.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Eredeti megjelenés éve: 2020
comic strip
három csillag

Tom Gauld: Department of Mind-Blowing Theories 

 

'Tom Gauld is always funny, but he's funny in a way that makes you feel smarter. Which is especially useful when he's being funny about science' Neil Gaiman

A dog philosopher questions what it really means to be a 'good boy'. A virtual assistant and a robot-cleaner elope. The undiscovered species and the theoretical particle face existential despair.

Just as he did with writers, poets and literary classics in Baking with Kafka, Gauld now does with hapless scientists, nanobots, and puzzling theorems – with comic strips funny enough to engage science boffins and novices alike.

 

A Kafkás köteten felbuzdulva szerettem volna mást is olvasni az írótól/illusztrátortól, így került kezembe ez a tudományos poénokkal teli könyv. Míg az előzőnél az irodalmi téma sokat hozzátett az élvezhetőséghez, itt megéreztem ennek hiányát. Ugyan voltak vicces szituációk, de magamat kevésbé tartom tudományos beállítottságúnak, így számomra sokminden nem volt vicces. A sci-fi olvasóknak viszont tetszhet, de mindenképp elengedhetetlen bizonyos fokú reál szemléletmód. Ettől függetlenül az illusztációk továbbra is tetszettek, így mindenképp fogok még Gauldtól köteteket olvasni, csak ezután már figyelni fogok a témaválasztására is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése