2021. november 6., szombat

Forgatókönyvek forgataga | J. K. Rowling – Olvassunk "in English"

Kissé megkésve csöppentem bele a Harry Potter világába, de mint utólag tapasztalhattam, ennek a világnak sokkal nagyobb az utóélete, mint akkor sejtettem. Mindenki szerette volna, ha Rowling továbbfűzi kedvenc karaktereink életét, amit meg is tett a nyolcadik résszel, de ezt vagy szeret valaki, vagy nem. Ennél sokkal jobb fogadtatása volt a híres tankönyvet író Göthe Salamander kalandjait bemutató filmeknek, amelynek forgatókönyvét ki is adták. A Legendás állatok és megfigyelésük szerintem nagyon jól sikerült és önállóan is megállná a helyét, de mindenképp ki szerették volna bővíteni. Bár ne tették volna, vagy akkor legalább csinálták volna jobban.


Eredeti megjelenés éve: 2016
Magyar megjelenés éve: 2017
Animus Kiadó
fantasy
négy csillag

#1 Fantastic Beasts and Where to Find Them [Legendás állatok és megfigyelésük]

 

1926-ot írunk. Amikor az ifjú magizoológus, Göthe Salmander megérkezik New Yorkba, még csak nem is sejti, hogy az eseményeknek milyen különös láncolatát indítja el. Mágikus bőröndjéből ugyanis kiszökik néhány varázslény, akiknek üldözése közben ő és újdonsült barátai sokkal nagyobb veszedelmekkel is szembekerülnek, mint amekkorát egy szerelmes randalór vagy egy aranytól megrészegült orrontó furkász jelent.

A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola könyvtárának népszerű darabja, a Göthe Salmander által írt Legendás állatok és megfigyelésük adott ihletet J.K. Rowlingnak, a Harry Potter-könyvek szerzőjének e forgatókönyv megírásához. Rowling csodálatos világának rajongói lapról lapra élvezhetik az írónő megkapó humorát, varázsvilág-építő fantáziájának működését és mély, megértő szeretetét úgy a pálcaforgató, mint a varázstalan emberek iránt.

Lebilincselő olvasmány és igazi kuriózum minden gyűjtő számára.

 

Ezek a könyvek forgatókönyvek, szóval így is kellett kezelnem őket. Olyanok mint a drámák, csak sokkal dinamikusabbak és nagy hangsúlyt helyeznek a látványra is. Mivel láttam mindkét filmet, így nem adott volna új élményt, de angolul olvastam, így kihívás volt. Egyrészt azért, mert Tóth Tamás Boldizsár nagyszerű fordítása miatt a mágikus kifejezések egészen másképp éltek a fejemben. Másrészt Rowling választékos szókinccsel rendelkezik, ami meg is csillogtat ebben műben is. Rengeteget szótáraztam, holott nem volt sok szöveg az oldalakon.


Nagyon tetszettek az illusztrációk, a legendás állatok voltak az egyes részek elválasztói. Mivel az első filmet is szerettem, így ezt a könyvet is – mind a szereplőket, mind a lények utáni hajszát. Göthe humorát és élethez való hozzáállását külön is kiemelném, mert elég közel került hozzám az olvasás során. Sokkal inkább emlékeztem a filmre, mint szerettem volna, a képkockák is peregtek előttem, de ettől még egy jó olvasás volt.


„See, they’re currently in alien terrain surrounded by the millions of the most vicious creatures ont he planet.

Humans.

~~~

„My philosophy is that worrying means you suffer twice.

 

Forrás: Pinterest

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Eredeti megjelenés éve: 2018
Magyar megjelenés éve: 2019
Animus Kiadó
fantasy
három csillag

#2 The Crimes of Grindelwald [Grindelwald bűntettei]

 

A Legendás állatok és megfigyelésük végén Göthe Salmander közreműködésével sikerül New Yorkban letartóztatni Gellert Grindelwaldot, de a nagy hatalmú sötét varázsló megszökik a fogságból. Nekiáll híveket toborozni, ám előttük sem fedi fel igazi célját, azaz hogy az aranyvérű varázslókat fellázítva megszerezze az uralmat a világ varázstalan lakói fölött.

Albus Dumbledore e terv meghiúsítása érdekében volt roxforti tanítványa, Göthe segítségét kéri. A magizoológus ezúttal is igent mond, nem sejtve, milyen veszélyes vállalkozás részese lesz. A mind megosztottabb varázsvilágban zajló események a legközelebbi barátok és családtagok egymás iránti hűségét és szeretetét is próbára teszik.

J.K. Rowling második eredeti forgatókönyve olyan meglepő adalékokkal szolgál a Harry Potter-történetekhez, amelyek minden bizonnyal nagy örömet szereznek úgy a könyvek, mint filmek rajongóinak.

 

Az a film… Már ott kezdődött, hogy túl kevés benne a legendás lény, mint szeretném és sokkal több Grindelwald. A cím ugyan utal a fókuszeltolódásra, de nekem egyáltalán nem jött át. Aztán a vége meg mintha félbe lett volna vágva. Emlékszem, hogy csak kamilláztam azon, hogy ez most mi volt.


Sokkal sötétebb ez a rész Grindelwald mesterkedései miatt, mint az első, és emiatt kevésbé is szerethető. Kevesebb a cukiság, több a keresgélés és a kutakodás – érdekes titkok derülnek ki Göthéről és Credenceről. A szerelmi vágyódások is megjelennek, ki láthatóbban, ki csendesebben végzi. Ellátogatunk a Roxfortba is, ahol találkozunk Dumbledoreral és McGalagonnyal, aminek nagyon örültem a sok komor rész közepette. Quinie összetörte a szívemet, és bár értem az indíttatását, mégis szomorú vagyok miatta. Sokat kell megjavítania a következő részre, amelyről még csak pletykák keringenek.

 

Hogy kinek ajánlom?

Harry Potter rajongók már rég olvasták, de ha nem, akkor öreg hiba.

Ha láttad a filmet, de majd szeretnél felkészülni az újra, és nem feltétlenül ülnél le őket megint megnézni.

Nyelvgyakorlásnak, hiszen úgyis ismered a történetet.


Forrás: Pinterest

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése