2021. május 8., szombat

LMBTQ történetek egy kis csavarral – Olvassunk graphic novelt #7


Még eléggé ismerkedem az LMBTQ történetekkel, amelyek mostanában lettek felkapottak. Ennél is, mint a különböző nemzetek irodalmával való ismerkedésnél, sokat segít, ha a magszokott témákban olvas az ember. Ezért is esett a választásom egy fantasyre és egy történelmi fikcióra, amelynél kevésbé tudok mellélőni.

Eredeti megjelenés éve: 2019
ifjúsági, paranormális
három csillag

Suzanne Walker – Wendy Xu : Mooncakes


A story of love and demons, family and witchcraft.

Nova Huang knows more about magic than your average teen witch. She works at her grandmothers' bookshop, where she helps them loan out spell books and investigate any supernatural occurrences in their New England town.

One fateful night, she follows reports of a white wolf into the woods, and she comes across the unexpected: her childhood crush, Tam Lang, battling a horse demon in the woods. As a werewolf, Tam has been wandering from place to place for years, unable to call any town home.

Pursued by dark forces eager to claim the magic of wolves and out of options, Tam turns to Nova for help. Their latent feelings are rekindled against the backdrop of witchcraft, untested magic, occult rituals, and family ties both new and old in this enchanting tale of self-discovery.

 

Elég felszínes, pedig egy jó boszorkányos sztorira vágytam. Több témát is megemlít, de egyiket sem bontja ki igazán. Sokkal nagyobb hangsúlyt fektet a két fiatal szerelmére, mint a mágiára, de ettől függetlenül nagyon aranyosak együtt. Csak én többet vártam volna a történettől.


Ez egy erősen LMBTQ történet, hisz a kis boszinkat, Novát két nagymama neveli fel az USA egy eldugott bugyrában. Illetve ott van még Tam is, aki egy nembináris fiatal, azaz nem tartja magát se lánynak se fiúnak. Ezen a rendesen meg is lepődik mindenki, hisz mikor legutoljára látták, akkor még nem találta meg az identitását.


Nova és Tam gyerekkori barátok, akik elszakadtak egymástól, de Tam visszajön a városba egy rejtély miatt. Nova boszorkány, Tam alakváltó várfarkas, illetve még van egy harmadik, teljesen átlagos lány, aki egy tudós, és teljes lelki nyugalommal kezeli azt, hogy mágia van a világban. Számomra a nagymamik voltak igazán badass karakterek, akik egy boltot vezetnek és a gyerekek helyett mentik meg a világot, hiszen a gyerekek csak gyerekek. A madárfejű fickó pedig teljesen abszurd volt, de pont ezért volt annyira poénos.


Foglalkozik a gyásszal és a fészekhagyással is, ugyanis Nova otthon akar maradni a tanulóéveire, holott a boszorkányoknak világot kell látniuk. De a hangsúly leginkább a szerelmen és az önmagunk megtalálásán van, így nem kell nagy cselekményt várni tőle. Van itt ugyan főgonosz, meg konfliktus, de csak azért, hogy legyen.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Eredeti megjelenés éve: 2018
ifjúsági, alternatív történelem
öt csillag

Jen Wang : The Prince and the Dressmaker


Paris, at the dawn of the modern age:

Prince Sebastian is looking for a bride―or rather, his parents are looking for one for him. Sebastian is too busy hiding his secret life from everyone. At night he puts on daring dresses and takes Paris by storm as the fabulous Lady Crystallia―the hottest fashion icon in the world capital of fashion!

Sebastian’s secret weapon (and best friend) is the brilliant dressmaker Frances―one of only two people who know the truth: sometimes this boy wears dresses. But Frances dreams of greatness, and being someone’s secret weapon means being a secret. Forever. How long can Frances defer her dreams to protect a friend? Jen Wang weaves an exuberantly romantic tale of identity, young love, art, and family. A fairy tale for any age, The Prince and the Dressmaker will steal your heart.

 

Ez egy annyira aranyos történet, hogy majdnem elolvadtam az olvasás közben. Végig nagyon pozitív a hangvétele, ami simogatta a lelkemet és a képek dinamikája is ütős volt. Teljesen vakon mentem bele a történetbe, leginkább a cím alapján választottam, és ezért ért sokként az első „csavar”, hogy a varrólányt a herceghez rendelték be, hogy neki készítsen női ruhákat. Én ettől teljesen elhűltem, de annyira jól volt az egész kivitelezve, hogy nagyon szurkoltam mindkettőjüknek, hogy valóra váljon az álmuk.


A helyszínünk Párizs, ahova a belga herceg érkezik látogatóba, és hozza lázba az eladósorban lévő lányokat, hiszen feleséget keresnek neki. Annyira vicces volt, ahogy a pletykáló kiasszonyokat ábrázolta, teljesen Büszkeség és balítélet hangulatom lett tőle. Nekik készít ruhát Frances, akiknek nagy álma, hogy divattervező legyen, és ehhez a sors különböző segítségeket is az útjába sodor. De nem csak szerencsés, hanem nagyon tehetséges is, rendszeresen lenyűgözi a népet a nem mindennapi ruhakölteményeivel. Nagyon szerettem az ő előrelépdelését, és végig szurkoltam neki.


Ez egy történelmi fikció, tehát mindenből gyököt kell vonni, de ettől függetlenül nagyon élveztem. A herceg vonalán is megjelenik a valósítsad meg önmagadat gondolat, és érdekes volt Sebastian vívódását is olvasni. Nem egyszerű felvállalnia önmagát, hiszen egyszer mégis csak övé lesz a trón, és egy király nem öltözik maskarákba. Nagyon aranyosak voltak Francesszel együtt is, meg külön is, meg mindenhogyan. Engem teljesen elvarázsoltak.


„Don’t work too hard. This job won’t love you back, you know” 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése