2021. június 19., szombat

Varázslatos Balaton #2 – Az alföldi vész | Nyulász Péter

Helka elrepített a Balatonra, Cipriánnal pedig bejárhattam a Bükköt és a Hortobágyot. Nyulász Péter sorozata nem csak gyermekeknek nyújt kitűnő szórakozást, hanem felnőtteknek is egyaránt. Én is végig izgultam a szereplőkkel, mosolyogtam az ismerős helyek és kicsavart szavak említésénél. Ugyan kevesebb szerepe volt a Magyar Tengernek, mégsem éreztem hiányát.


Eredeti megjelenés éve: 2014
Betűtészta Kiadó
gyerek, fantasy, kaland
négy csillag

Felbukkan egy kopott bundás, ha innen nézem macska, ha onnan inkább tyúkszerű lény, Mitmitke. Megjelenésével izgalmas kalandok sora veszi kezdetét. Az előző kötetből megismert szereplők útjuk során új barátokat és ellenségeket szereznek. Megtudjuk, hogyan keletkezett száz halom Battán, tengerszem a Megyer-hegyi malomkőbányában, földvár a Balatonnál, vagy a Sió csatorna. A fődipicinyek, nyápicok, dinkák, sziporkák, csordásfarkasok, Zemúr és Mitmitke, úgy gabalyítják a történet szálait, hogy azok az óbudavári mosókutat övező fa gyökereihez lesznek hasonlatosak. Ciprián a varázslat helyett a józan ész hatalmában bízik, ám elvarázsolja az az érzés, ami néha elveszi az eszünket.

 

Míg az első részt fizikai formában olvastam, ez hangoskönyvként került hozzám. A térkép egy kicsit hiányzott, mert jó lett volna végigkövetni a kalandok helyszínét, de Für Anikó narrálása kárpótolt mindenért. Nagyon jól játszott a szereplőkkel, teljesen szétvált a sok szereplő a fejemben. A legaranyosabban a manókat és a fődipicinyeket szólaltatta meg, utóbbit teljesen Malackásan. Egyedül talán a – szerintem (mert nem tudom biztosan) – visszafelé beszélő törppel gyűlt meg a bajom, mert azt így nem tudtam megérteni. Így legalább együttérezhettem Szejtánnal, ha meg fontos mondanivaló volt, azt úgyis tolmácsolta valaki.

Történetünk…

egy évvel az első kötet után jár, amikor újabb fekete felleg borul a Balatonra. Nem is igazán a tóra, sokkal inkább a tóban rejtező palota kincseire, amelyre egy sötét nagyúrnak fájdult meg a foga. Elrabolja Helkát, ezért Ciprián megmentő csapatot szervez, és nagyrészt őket követjük a Bükön és a Hortobágyon át, hogy visszatérjenek a Balatonhoz, ahol egy nagy ütközet vár rájuk.

 

Haláli a regény nyitánya Traminivel és Furminttal, ahogy morognak a molnárral, nekem azonnal meghozta a hangulatot. Szejtán, a molnár végigaludta az első részt, így fogalma sincsen, hogy mi is történt valójában, így a manók kénytelenek összefoglalni az eseményeket. Ez egy jó húzás volt, hiszen egyáltalán nem erőltetett, valamint a gyerekeknek és a két kötet között több időt hagyóknak is segít felidézni az agyunk hátsó fertájából, hogy merre hány méter. 


Forrás: Pinterest


Az első fejezetek retrospektív írásmódja kellő izgalmat hoz az induláshoz, ugyanis megismerhetünk egy izgalmas jelenetet, majd utána azt, hogy hogyan is jutottunk el odáig. Ezt egy idő után elhagyja, de nagyon tetszett ez a felütés.

 

Érdekes volt látni, hogyan függ össze az első résszel a történet, hogy mennyire másképp alakult volna minden, ha a boszorkányok nem foglalják el a várat. Mordizár épp akkor akarta ellopni a nyakéket, amikor megjöttek a varjak és álomba bocsátották az egész udvart. Emellett pedig Zemúr is már egy ideje szervezkedik a háttérben, de a banyák halála után szívta fel annyira magát, hogy megszerezze a régóta áhított kincset.

 

Újabb érdekes lényeket vonultat fel a szerző, amelyek közül egyedül a mitmitkét ismertem Virág Emília Sárkáncsalogatójából. Ők tyúklábú lidércek, akik a gonoszt szolgálják, de képesek macskabőrt is húzni álcázásként. Aztán ott vannak Zemúr szolgái, az ebadták és a fődipicinyek is, no meg a nagytudású nyápicok, akik entszerű lények. Ha esetleg nem lennél tisztában azzal, hogy kik is azok az entek, akkor had világosítsalak fel. A nyápicoknak fa alakjuk van, beszélnek és nagyon jó rejtőzködők, ezért sem tudja senki sem, hogy hogyan néznek ki, csak azok, akik már találkoztak velük.

 

Jó volt újabb településeket és tájakat látni. Említésre kerül Diszel is, de a Balaton környékének legfontosabb része most a déli part lesz, azon belül pedig Balatonföldvár és a Sió csatorna. Történetünkben Nemere kapitány javaslatára kezdik építeni ezt az árkot, amit az extündér Sióról neveznek el. Rengeteg időt töltenek egymással, fel s alá vitorláznak a Balatonon, míg Kamorék keményen dolgoznak. Emellett megjelenik a halvány lila dunszt is, amely Tihany különlegessége. De a legnagyobb meglepetést Eger-Tapolca-Balaton trió, hiszen mindenki ismeri őket, azt viszont már kevesebben tudják – köztük én sem tudtam eddig –, hogy Tapolca mellett van egy Eger nevű folyó, a Bükkben pedig egy Balaton nevű település. Szereplőink ellátogatnak még a Szépasszonyok völgyébe is, ahol az ottani asszonyok bora, az Egri bikavér rabságba taszítja a férfiakat, ami az alkoholfüggőséget hivatott ábrázolni. Nagyon szeretem, hogy érzékletes módon tanít a regény, és az erdőt is közelebb hozza a gyerekekhez.


Forrás: Pinterest


A sorozat továbbra is a cselekményre helyezi a hangsúlyt, de már fontos szerepet kapnak a szereplők is. A kedvenceim határozottan a manók voltak, azon belül is Tramini (azt hiszem, hogy ő, de nem mernék megesküdni rá, mert mindig keverem őket), aki a kisebbik, és senki sem akar neki hinni, mikor lúdvércet lát. Kamor most még inkább titkolózik, így nem tudtam megfejteni, Cipriánt viszont annál inkább megkedveltem. Mivel Helkát elrabolják, így ő kerül a középpontba. Szerethető hős és nagyon aranyos, de a varázslást nem tűri, sokkal inkább a stratégia embere. Emellett még megjelenik Bogi, Helka göndör hajú barátnője, aki a borítón is látható. Ő egy egyszerű balatonparti lány, akire nagy szükség van a mentőakció során.

 

Összességében

Ugyanúgy szerettem, mint a sorozat első részét, pedig már eltávolodunk a Balatontól és főszerplőnk sem Helka. Mégis annyi mindent tanított, és annyi helyet bemutatott, hogy nagyon szerettem ezt a kötetet is. A hangoskönyv formátum pedig külön élmény volt.

 

Nagyon szépen köszönöm a lehetőséget a hangoskönyvek.hu-nak!

 

Messze földön, hét határon is túl híres a tihanyi levendula. Állítólag abból készítik a tihanyi asszonyok azt a különleges, áttetsző főzetet, a halványlila dunsztot, ami se nem kemény, se nem puha, nem is folyik, nem is törik. Olyan az egész, mint valami kis hableánysóhajtás a tengerentúlról. Mintha nem is volna.

~~~

A ki nem mondott jó válaszok olyanok, mint a kimondott hazugságok.

~~~

Az információ hatalom. Ha rossz fülekbe jut, könnyen visszaélhetnek vele.

A sorozat további részei:

Helka (#1)

Kamor (#3)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése