2021. június 26., szombat

Ha Mary a sarkára áll | Shannon Winslow

Bárcsak ilyen lett volna az első rész… Shannon Winslow Visszatérés Longbournba című regénye a Titkok és szenvedélyek folytatása, amely sokkal jobba tetszett. A szereplőkkel is jobban bánik, illetve a történet is érdekesebb, hiszen a hajadon Bennet lányokra és a longbourni birtok öröklésére fókuszál.


Eredeti megjelenés éve: 2013
Magyar megjelenés éve: 2019
Lazi Könyvkiadó
történelmi romantikus
négy csillag

Mi lesz a Bennet család nőtagjaival most, hogy Mr. Bennet meghalt? Mr. Tristan Collins úton van Amerikából, hogy birtokba vegye a tulajdonát képező ingatlant, Mrs. Bennet pedig tervet sző. Longbourn örökösének egyszerűen feleségül kell vennie az egyik lányát. Nincs más megoldás. Vajon Maryt, avagy Kittyt szemelik ki erre a kétséges megtiszteltetésre? Amikor a szóban forgó úrról kiderül, hogy valójában jó parti, versengés kezdődik a testvérek között. Ki lesz Longbourn következő úrnője?

Darcy, Elizabeth, valamint a Büszkeség és balítélet többi szereplője visszatér, ugyanis a társadalmilag mellőzött Mary kilép az árnyékból, hogy központi helyet foglaljon el Shannon Winslow nagy sikerű, Titkok és szenvedélyek című regényének régóta várt folytatásában.

 

Már a Titkok és szenvedélyek olvasás közben rájöttem, hogy mennyire fontos Longbourn az alapregényben, és hogy mennyit ad a folytatáshoz, ha inkább az ottani életre fókuszálunk, és nem a pemberley-i idillre. Ugyan Büszkeség és balítélet folytatás, de olyan érzésem volt, mintha belekeverte volna az írónő a Jane Eyre-t is, csak épp egy austeni csavarral.

 

Történetünk…

Mr. Bennet halálával indul. Az új örökös egészen Amerikából érkezik, és Mrs. Bennet el is határozza, hogy hozzáadja Kittyt, merthogy csak nőtlen lehet. Kitty azonban hallani sem akar az új Mr. Collinsról, aki valószínűleg hasonlít a bátyjára, így Pemberleybe menekül. Ennélfogva Maryre marad a jövevény fogadása, aki sokkal kedvesebb lesz a számára, mint szeretné. Mivel nevelőnőként dolgozik Netherfield új uránál, így nemigen találkoznak. A lány életét munkaadója sem könnyíti meg, pedig nagyon szeret a gyerekeivel foglalkozni. Vajon révbe érnek a hajadon Bennet lányok?

Hat évvel járunk az előző kötet után, amelynek ismerete nem szükséges ennek a résznek az olvasásához. Annyit kell csak tudni, hogy Mr. Collins meghalt, pont mint Mr. Wickham, így Lydia Mr. Denny felesége lett, Georgiana pedig Mr. Fitzwilliamé, valamint Charlotte Pemberleyben dolgozik. Ezen tudásért pedig nem kell szenvedni, hanem egyszerre bele lehet vágni az eseményekbe, mert senkit nem ér meglepetés.


Forrás: Pinterest


A regény Maryt teszi meg hősnőjének, és az ő kalandjait és érzéseit követhetjük. Fontosak az érzések, hiszen így közelebb került hozzám ilyen téren is a könyv. Minden feladat rá hárul a temetésnél, és sokkal inkább érzi magát kívülállónak a testvérei között. Mr. Bingley és Mr. Darcy viszont felajánlják a segítségüket, hogy férfiként utánanéznek és elrendezik a fennmaradó ügyeket. Anyja már vénlányként tekint rá, Lizzy azonban megvédi, mert szerinte az elmúlt időben kivirágzott. Ezt az állítást én is megerősíthetem, mert az okoskodó lányból egy okos nő vált. Nevelőnőként szívét-lelkét beleteszi az oktatásba, és a gyerekek is nagyon szeretik. Az elköteleződésének köszönhetően azonban egyáltalán nem látta az unokahugait és -öccseit, mert mindig Kitty ment. Viszont van fizetése, és így függetlenedett a családjától.

 

A titokzatos Mr. Tristan Collins kellemes fiatalembernek bizonyult, érdeklődő, de egyáltalán nem tolakodó. Nagyon jól megértik egymást Maryvel, és még a netherfieldi bálon is felkéri táncolni. Megkedveltem a fiatalembert, és Maryvel együtt én is reménykedtem benne, hogy többet érez a lány iránt. Erre utaló jelek is voltak, de aztán Kitty beleköp a levesbe becsületesen. Egy pillanatig még haragudtam is mindkettőjükre, de aztán magam is rájöttem, hogy így volt rendjén.

 

A történet másik legényembere Mary munkáltatója, Mr. Farnsworth elégé mufurc, ami miatt a kisasszony sokat szorong miatta. Nem akar beszélni vele, pedig muszáj a gyerekek előmenetele miatt. Állandóan vitatkoznak, ám hamar apró jeleket véltem felfedezni arra vonatkozólag, hogy mi van akkor, ha szerelmes a férfiú belé, és ezzel csak azt próbálja palástolni. Számos kellemetlen helyzetbe hozza, mint például a netherfieldi bálon, ahol kötelezi a részvételre. De ugyanez a helyzet akkor is, mikor elviszi a gyerekekkel való lovaglásra.


Forrás: Pinterest


Jó volt Maryt követni, akit „pofonok” sokasága ért, mégis ezáltal képes fejlődni. Nem kínálják tálcán a boldogságot, hanem keményen megdolgozik érte. Lelkiismeretes és határozott nevelő, aki nem mentes az ábrándoktól és a hibáktól. Mindig mást helyez maga elé, de végül neki is kijár a nyugodt élet.

 

Összességében

Jobb volt mint az első rész, és annak ismerete nélkül is ugyanúgy élvezhető. Jót tett a regénynek, hogy Mary sorsát helyezte a középpontba, és vele izgulhattunk, hogy hogyan is ér révbe. A stílusa is kevésbé távolságtartó, de még mindig nem üti meg az érzelmes mércét.


„A gyengébb nem tagjaiként annyi volt nekik megengedve, hogy kitűnjenek a társalgás meg a kacérkodás művészetében. Mary azonban azt is tudta, hogy mindez aligha tartozik a saját erősségei közé. Tapasztalatai szerint az úriemberek nem értékelték, ha a feltételezett felsőbbrendűségüket bármilyen területen akár csak kis mértékben is kétségbe vonták.

~~~

„Mary odament a gyermek ágyához, és letérdelt mellette.

– Mit mondtam neked a késő esti olvasásról, Gracie? – suttogta, és gyöngéden kivette a könyvet a kislány kezéből.

– Ó, kisasszony, hiszen épp most értem a legjobb részhez! – tiltakozott a gyermek.

Mary félretette a könyvet, és az ujjaival félresimította a kislány homlokába hullott világosbarna hajtincset.

– Ígérem, hogy holnap várni fog rád a könyv. Most aludnod kell, hogy reggel jó formában légy a tanóráidon. Ugye nem akarod, hogy lepipáljon a bátyád és a nővéred?

Grace tágra nyitott szemmel nézett rá.

– Nem bizony, kiasszony!

– Gondoltam. Most pedig aludj! – Mary elfújta a gyertyát, és fölállt, hogy távozzon.

– Kisasszony!

– Tessék, Grace! Mit szeretnél?

– Semmit, csak örülök, hogy visszajött.

Mary elmosolyodott.

– Hiszen csak egy napra mentem el!

– Tudom, de akkor is örülök – mondta a lány, miközben az oldalára fordult, és behunyta a szemét.

~~~

„A megfontolt férfi számára a szépség nem érték. Csapda, és olyasmi, amiben sosem lehet bízni.

~~~

„A férfi igazi megítéléséhez nem azt kell alapul venni, hogyan viselkedik a vele egyenrangúakkal és a nála előkelőbbekkel, hanem azt, ahogyan azokkal bánik, akik fölött teljhatalmat gyakorol: a feleségével, a gyermekeivel, a haszonbérlőivel, a szolgálatban állókkal és az alkalmazottaival. Ha tisztesen bánik velük, amikor csak a lelkiismeretének tartozik elszámolással, akkor valóban tiszteletre méltó. Kívülállók nem tudják, mi történik más férfi otthonában, a szolgálói azonban igen. Ennélfogva az ő elismerésük a legértékesebb. Van becsesebb dicséret egy értelmes szolgálóénál? Számomra többet jelent, mint egy úriemberé.

~~~

„Na igen, az emberek gyakorta csalódást okoznak, különösen akkor, ha túlságosan magasak az elvárásaink.

~~~

„Úgy vélte, a butaságból sokkal könnyebben fel lehet épülni, mint a kikosarazásból, és a saját rokona általi árulásból.

A sorozat további részei:

Titkok és szenvedélyek (#1)

Miss Georgiana Darcy of Pemberley


A bejegyzés a 6. Blogszületésnap alkalmából került megosztásra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése