2022. június 26., vasárnap

Prága poros oldala | Pavla Horáková

Nem tudom, hogy mit gondoljak Pavla Horáková A valószerűtlenség elmélete című regényéről. Ülök a bejegyzés előtt és nézem a könyvből kiírt idézeteket, amelyek metsző pontossággal harmonizálnak a mai korral. Mindegyik gondolkozásra sarkall, és alapját képezné diskurzusoknak, olvasás közben mégis olyan sűrű volt az egész, hogy elveszett benne a cselekmény, ami viszont elengedhetetlen az élvezethez.

 

Eredeti megjelenés éve: 2018
Magyar megjelenés éve: 2021
Metropolis Media
krimi, mágikus realizmus
három csillag

A regény elbeszélője, Ada az Interdiszciplináris Antropológiai Intézet fiatal kutatója, modern értelmiségi nő, aki igyekszik megtalálni az egyensúlyt karrier és magánélet között. Mindkét területen szerzett tapasztalatai érthetővé teszik szarkazmusát és egyéni humorát. Ada érdeklődését felkelti egy kolléganője eltűnt fiának ügye, melynek véletlenszerű morzsáiban összefüggéseket és törvényszerűségeket vél felfedezni. Rájön, hogy a világ egyes dolgaihoz hiába közelítünk pusztán értelemmel, annál bonyolultabb logika rejlik a mélyebb rétegekben. Korábbi élete kereteiből kilépve elindul a titokzatos fiú nyomában, időnként a valóság szintjén is felülkerekedve…

Pavla Horáková könyve eredeti, üde és vicces olvasmány, mely a végére fantasztikumba hajló fordulatot vesz. A regény elnyerte a Magnesia Litera díjat, és Csehországban hamar bestseller lett.

 

Nagyon furcsa egy könyv. Szépirodalmi, de mégis fantasztikus. Regény, de sokkal inkább tanulmánykötet, ami a főszereplőnk kutatói állásával is magyarázható. Keveset beszélnek benne, sokkal többet elmélkedik hősnőnk, és még az álmait is megosztja velünk. Mindenhez van hozzáfűznivalója, mégsem érzem azt, hogy ismerném. Mindig mással foglalkozik, mint saját magával.

 

Történetünk…

Prágában játszódik, ahol Ada az Interdiszciplináris Antropológiai Intézetben dolgozik. Egyedül él, de öccse néha bekvártéjozza magát hozzá. Egy ilyen alkalommal ismerkedik meg hősnőnk egy fiatal sráccal, akivel összegabalyodnak. Mindezek közben éli az átlagos életét, látogatja a nagymamáját az idősek otthonában, beszélget a kollégáival, és igazából semmi különös nincsen az életében egy kivétellel. Kolléganőjének fia évekkel ezelőtt váratlanul eltűnt, akihez megmagyarázhatatlan kapcsolat fűzi. Szüleinek megromlott kapcsolata is belekerül a képbe, illetve egy titokzatos járás, ahonnan nem mindennapi esetekről számolnak be a híradások.

 

Mindig különleges számomra olyan könyvet olvasni, ahol magam is jártam már, mert sokkal inkább jelen vagyok az utcákon. Prága esetében a Füst és csont lányánál éltem át először ilyet, de most sokkal inkább a város átlagos arca rajzolódott ki. Sétálunk a lejtős utcákon, a turisták által kevésbé látogatott részeken, ahol kétes üzleteket bonyolítanak le, hiszen a mocsok mocskot vonz. De ugyanúgy járunk a várnál is, viszont nekem mégis a Vencel téri McDonald’s jelentette a legtöbbet, amelynek sültkrumpliját magam is megkóstoltam. Az egész városon érződik a poszt-szocialista hangulat, az embereknek 20+ év nem elegendő a régi megszokásaik levetkőzésére, mint például hogy lopni muszáj, különben te jársz rosszul, hiszen mindenki ezt csinálja.


Forrás: Pinterest


Eléggé diszkomfortos volt az olvasása, nem egyszer frusztráltak éreztem magam miatta. Mindez amiatt történt meg, mert tükröt tart az olvasójának. Ha nem is minden pontjában, de helyenként magamra ismertem. Beszél az imposztor szindrómáról, az egyetemek elbutulásáról, az általános iskolák általános romlásáról, a szülők és gyermekeik kapcsolatáról, mindezt polgárpukkasztó módon. Intellektuális felsőbbrendűségével néz ki ránk a lapok közül Ada, holott a saját élete is romokban van.

 

Szerepel rajta a mágikus realizmus címke, ám nagyjából a végéig nem találkozunk fantasztikummal. Az már elég hamar szemet szúr, hogy a Šumperki járásban megmagyarázhatatlan események mennek végbe, amelyről egytől-egyig beszámol a híradó. Ada természetesen mindegyik elolvassa, de az érzékelésen túl nem foglalkozik vele. Ugyanígy visszatérő elem a 22.23-as időpont, amikor rendszerint ránéz az órájára. Utóbbira nem találtam magyarázatot, pedig kíváncsi lettem volna rá.

 

Sikerült magyar vonatkozást is találnom a könyvben, ugyanis Ada nagypapája a Vajdaságból származik. Onnan költözött Csehországban és vett el egy német lányt, akitől azonban hamar búcsút kellett mondania, mert az asszonyt kitelepítették nemzetisége miatt. Érdekes volt látni, hogyan is hat ki ez a családra.

 

Végül pedig szeretném kiemelni az álmok jelentőségét, ugyanis Ada intenzív álmodó. Minden éjjel jópárat feljegyez, mert a kollégájával igyekeznek profitálni belőle. Ez onnan indult, hogy néhány érdekes álombéli találmánya egy idő után megjelent a piacon, és szeretnének ők az áttörők lenni. Hiszen a kollektív tudatban tárolódnak a legjobb ötletek, és ha valaki nem valósítja meg azt, akkor jön más, és sikerre viszi.


Forrás: Pinterest


Összességében

Órákig lehetne a benne lévő gondolatokról diskurálni, ám történetileg elég kevés. Egyáltalán nem volt kényelmes az olvasása, de az idézetek kigyűjtése közben rájöttem, hogy így kivonatolva nem gondolom rossz könyvnek, csak épp másképp kell adagolni. Aki szereti az elmélkedős köteteket, annak nyugodt szívvel, aki viszont szereti a pörgést, annak kevés lesz.

 

Köszönöm szépen a lehetőséget a Metropolis Mediának!


„Öltözködhetsz és viselkedhetsz fiatalosan, kitolhatod a felnőtté válást és a vele járó kötelezettségeket, de az időt nem csaphatod be.

~~~

„A látóterembe kerülő összes tárgy tényleg előbb a fantáziámban létezett. A lakásom is eredetileg a vágyam tárgya volt csupán. Itt minden gondolatokból, álmokból és vágyakból jött létre, és abból a pénzből lett anyaggá, ami további gondolatokért kaptam.

~~~

„Az új rendszerben is sikeresen alkalmazta a bevált szocialista mondást, miszerint: aki nem lop a közösből, a saját családját károsítja meg.

~~~

„Bár a kezdetektől fogva nyilvánvalónak kell lennie számára, hogy nem egy tudományos típus, a szorgalom és igyekezet egy bizonyos elegyének köszönhetően sikeresen elvégzett minden iskolát, és bedolgozta magát az akadémiai szférába. Amit nem ér el elmésségével és általános műveltségével, azt megszerzi előzékenységre való hajlandóságával, mosollyal, bókkal, hasznos információkkal. kapcsolattal vagy apró figyelmességekkel.

~~~

„Hiszek a név és a karakter összefonódásában.

~~~

„Már nem is tudom, hogy azért diplomáztam kitüntetéssel, és választottam a tudományos pályát, mer megvolt bennem az akadémiai munkára való hajlam és tehetség, vagy azért, mert azt várták tőlem, ha már éles eszű vagyok, érettségi után főiskolára menjek, azt követi a doktorátus, majd a következő, majd a docentúra, és így tovább.

 ~~~

„Az emberek elsősorban a szüleik elől menekülnek világgá. Természetesen kivételt képez a háború, az éhínség vagy egy járvány. Én még mindig nem szöktem meg anyám elől.

~~~

„A sugárzás minőségénél fontosabb, hogy helyesen legyenek kitöltve a munkaóra-táblázatok és a jelenléti ívek. Ugyanez van nálunk is az akadémián – többre értékelik a kutatások eredményénél a példásan vezetett kimutatásokat.

~~~

„Amikor kicsi voltam, úgy gondoltam, a könyvespolcon sorakozó könyvek hallgatásra ítélt élő világok. A csukott könyvben erjed ezeknek a világoknak a belső élete. A gondolatok összeszorulnak, pedig akár ellenszenvesek is lehetnek egymásnak. Az életre-halálra szóló ellenségek csókolóznak az összecsukott oldalakon.


Forrás: Pinterest


„A szerbek a tizenhetedik században jöttek Pannóniába Koszovóból, megvédeni Ausztriát a törököktől. Olyasmik voltak, mint chodok, határszéli lakosok, katonai nemzetség.

~~~

„Miért ne lehetnének a szimpátiáknak a születés és a fogantatás előtti időből tapasztalatai, ugyanúgy, ahogy a tehetségnek?

~~~

„Nem csoda, minden tehetséges gyerek frusztrált lesz, amikor konfrontálódik az átlagra szabott oktatási rendszerrel. A többség azonban beletörődik, és megtanul nem kilógni a sorból.

~~~

„– Az egész világon krízisben vannak az általános iskolák – kezdte anyu váratlanul. – Az oktatási rendszer rég nem tartja a lépést a társadalom fejlődésével. A szülők és az állam között hallgatólagos megállapodás van érvényben, miszerint az iskola elsősorban arra való, hogy lepasszolhassák oda a gyerekeket. Amikor bevezették a tankötelezettséget, a szülőknek szükségük volt a gyerekekre a gazdaságban, úgyhogy gyakran el sem küldték őket az iskolába. Csakhogy az iskolák akkor még a műveltséget szolgálták. Ma az a céljuk, hogy internálják a gyerekeket, hogy a szüleik pénzt kereshessenek. A cél: valahogy elfoglalni, felügyelet alatt tartani őket, meg ne öljék egymást, ezenkívül fegyelemre szoktatni. A motiválatlanok és tehetségtelenek csak azt az érzést viszik haza, hogy nem jók semmire. A lelkesek és a tehetségesek sem tanulnak sokat, de igyekezetet kell mutatniuk, hogy továbbengedjék őket a képzési folyamat következő fázisába, ahol jutalmul végre azt tanulhatják, ami tényleg érdekli őket.

~~~

„Talán ezért egyre nehezebb ma fenntartani a gyerekek figyelmét, mert tudat alatt sejtik, hogy az egész iskolai oktatás csaj egy nagy „mintha”, a való életben minden más lesz.

~~~

„A vágyainkat nem válogatjuk meg, azok belénk vannak kódolva. A gyerekek már együtt születnek a vágyaikkal és a feladataikkal. Jóhiszeműen megpróbáljuk elkedvetleníteni őket, és rájuk erőltetni, ami nekünk bevált. Viszont éppen az, ami szórakoztatja őket, lehet a jövőbeli egyedülálló hivatásuk.

~~~

„Az az uralkodó nézet, hogy a gyerek szent és sérthetetlen már pusztán azon a címen, hogy gyerek. Közben meg ő is ugyanolyan ember, mint bárki más, csak időlegesen valamivel sérülékenyebb.

~~~

„Nekünk ma nincsen külső ellenségünk, de mivel szükségünk van ár, hogy valami történjen, háborúzunk a kapcsolatainkban, vagy saját magunkban.

~~~

„Kezdek beletörődni, hogy a világot nem lehet szavakkal megmagyarázni, mert a szavak egész egyszerűen lineárisak. A világ nem lineáris.

~~~

„– Mindannyian elhelyezkedünk valahol az őrültség spektrumán – válaszolta Valerie. – És aki soha nem őrült meg, az nem tudja, mi az az élet. Csak jó, ha vissza tudunk térni.

~~~

„Elfogott az egzisztenciális szorongás saját életem aprósága, szégyenletessége és hiábavalósága felett.


Forrás: Pinterest


„Nora állítja, hogy azoknál, akik nem emlékeznek az álmaikra, a tudatalatti leereszt egy biztonsági függönyt, hogy semmi ne juthasson ki, és ne őrüljenek meg tőle.

~~~

„Szülők. Ők már csak ilyenek. Mindig itt vannak, és az ösztönük nem engedi, hogy ne gondoskodjanak róluk.

~~~

„Az átlagos bevásárlótáskában alig viszünk haza tápanyagot, a maradéknak pedig a nagyja narkotikum. Dopamintermelést serkentő élelmiszerek. A multik drágán eladják nekünk a saját dopaminunkat, kenyeret és játékokat egyetlen attraktív csomagolásban. A vezetőségükben meg a fejlesztőcsapataikban pedig busásan megfizetett fickók csücsülnek, akik semmit nem vennének a szájukba abból, amit az emberek tömegeinek adnak cumiként, hogy megnyugodjanak.

~~~

„Az ízléstelen embereknek is megvannak a maguk igényei, amelyeket ki kell elégíteni, hogy fennmaradjon a szociális béke.

~~~

„Azt mondják, hogy amikor az Atlanti-óceánon először megjelentek a horizonton az európai tengerjárók hajói, az amerikai őslakosok egyáltalán nem is látták őket, mert ilyesmi egyszerűen képtelenség, ez ugyanis nem felelt meg a tapasztalataiknak. Talán éppen most ott áll a Vencel tér közepén egy repülő csészealj, de a tudatunk kizárja. Az utcákon angyalok, rémségek, istenek, időutazók mellett sétálunk el, és még csak rájuk sem pillantunk, mert nem hiszünk bennük.

~~~

„Sajnálatra méltó emberi tulajdonság, hogy nem értékeljük a dolgokat, vagy az embereket, amíg el nem veszítjük őket.

~~~

„Hogy lehet az, hogy különböző embereknek ugyanazok a gondolatai támadnak? Ráadásul néha egyszerre? A feltalálások és felfedezések gyakran egy időben történnek, különböző helyen.

~~~

„Ha nem tudod, mi legyen az életeddel, változtasd meg a frizurádat.

~~~

„Hunyorogtam a fény felé, és nem akartam elhinni, hogy ez a hideg karika valójában egy felfoghatatlanul ragyogó, hatalmas, izzó gömb. És bár elképzelhetetlenül távol van tőlünk, fél év múlva minden cókmókunkkal együtt a túloldalán leszünk, a Nap mögött, kétszer olyan távol innen, mint amekkora távolságra most vagyunk tőle. Milyen mérhetetlen sebességgel mozog a földgolyó, ha ezt meg bírja tenni? Ez a test hatalmas tömege ellenére száguld az űrben, és ráadásul olyan szédületes tempóval forog, hogy az szabad szemmel látható. Hogy létezik az, hogy ez a sebesség nem mozgatja meg a fákat, nem borzolja össze a hajunkat?

~~~

„Olykor egy jól irányzott ütés hatásosabb, mint a hosszú magyarázkodás. Mint amikor felpofozol egy hisztérikát vagy egy szemtelen pasast.

~~~

„Érdekelne, hogy a mai programozók a virtuális világok megalkotásakor a mi úgynevezett objektív realitásunkat másolják, vagy csak reprodukálják a módszert, amivel a valóságunkat generálta az alkotója, azazhogy nem a jelenségek világát próbálják reprodukálni, hanem a mögötte lévő elveket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése