2021. február 20., szombat

Mentsük meg Aranyhajat | Marissa Meyer

Öt év. Ennyit vártam a szívemnek oly kedves Holdbéli krónikák sorozat harmadik részének magyar megjelenésére. Ugyan folytathattam volna angolul is, ám akkor még nem voltam olyan szinten, hogy bátran meg mertem volna lépni, és tudtam, hogy nem fogja visszaadni ugyanazt az érzés, mint magyarul. Aztán amikor kiderült, hogy átveszi a Könyvmolyképző, akkor már csak türelmesen kellett várnom a Cress megérkezéséig. Marissa Meyer ismét alkotott, és bár itt érzetem egy kis átvezetőkötet hangulatot, mégis szerettem minden egyes sorát. És már nagyon kíváncsi vagyok, hova fog kifutni a történet.


Eredeti megjelenés éve: 2014
Magyar megjelenés éve: 2020
Könyvmolyképző Kiadó
ifjúsági, sci-fi, fantasy
négy csillag

Még a jövőben is akadnak bajba jutott hölgyek…

(Mert néha még a legerősebbeket is meg kell menteni…)

Cress mindent kockára tett azért, hogy figyelmeztesse Cindert Levana királynő gonosz tervére; még úgy is, hogy gyerekkora óta egy műholdba zárva él, netmonitorok társaságában. A rengeteg képernyő előtt töltött idő alatt Cress zseniális hackerré vált. Csakhogy parancs érkezett Levanától, hogy keresse meg Cindert és az ő jóképű tettestársát.

Amikor Cinder, Thorne kapitány, Scarlet és Farkas Cress kiszabadítására irányuló merész küldetése félresiklik, a csapat szétválik. Cress végre kiszabadul, ám ezért súlyos árat kell fizetnie. Mindeközben Levana királynőt semmi sem állíthatja meg abban, hogy feleségül menjen Kai császárhoz.

Lehet, hogy Cress, Scarlet és Cinder nem önként vállalkozott arra, hogy megmentse a világot, de talán egyedül ők képesek rá.

Vajon megtalálják a kiutat a legreménytelenebb helyzetekből?

 

Rájöttem, hogy miért is szeretem egyre inkább a sorozatot. Míg az elején teljes mértékben követte a feldolgozott mese ívét, addig a Cressnél már annyira eltávolodunk ettől a köteteken átívelő cselekményszál miatt, hogy csak a főbb elemei maradnak meg. Visszatérnek a régi szereplők, de emellett új háttereket is megismerhetünk.

Történetünk…

Cress megmentésével indul, aki egy föld körüli műholdon él már 6 éve, és rejti el a holdbéli űrhajókat a földi radarok látómezejéből. Kagylóként nemkívánatos a Holdon, de itt nagy szolgálatot tett Levana királynőnek. Cinderék a segítségére sietnek, azonban nem várt csapdába kerülnek, és szétszedik a csapatot. Scarletet elrabolják a Holdra, Cress és Thorne kapitány lezuhannak a műholddal, Cinder pedig Farkassal és egy dezertált holdbéli gárdistával keresi fel az afrikai sivatagban elrejtőzött dr. Elrandot, aki anno segített kijutni neki az Új-Pekingi börtönből. Vészesen közeledik a nagy nap is, mikor Kaito herceg elveszi Levanát, amivel is biztosítja a békét a Föld és a Hold között, illetve a földön pusztító járvány ellenszerét is megkapja. Vajon sikerül időben újból összeállnia a csapatnak, hogy megakadályozzák a Föld halálos ítéletét?

 

Jót tett a könyvnek, hogy külön szedte címszereplőnket, Cresst a többiektől, mert így őt is jobban megismerhettük. Csapatban nem biztos, hogy lett volna erre lehetőségünk, mert egy elég szerény és visszahúzódó lányról van szó, aki ugyan profi programozó, de nagyjából itt ki is merül a hasznossága. Eléggé életképtelen szegényem, de hát hol tanulhatta volna meg a túlélés szabályait? A holdbéli kagylógettóban vagy egyedül egy űrállomáson? Az állóképessége is hagy némi kivetni valót maga után, meg hát a földi gravitáció is külön kihívás számára a hatalmas terek mellett. Megértem, hogy miért kapott pánikrohamot a végtelen nyitottságtól, de egész jól alkalmazkodott a helyzethez. Aranyos és fontos eleme a csapatnak, mert nélküle nem tudtak volna észrevétlenek maradni, de nem került annyira közel hozzám, mint Cinder vagy Scarlett.


Forrás: Pinterest


Érdekes volt a kagylókról olvasni, akik a holdbéliek képességek nélküli kisebbsége (?). A szülők nem tarthatják meg az ilyen gyerekeiket, akiket egyszerre elvesznek tőlük, hogy kivégezzék őket. Ám a valóságban gyűjtik őket titkos bázisokon, hogy a vérükkel kísérletezzenek. Pontosan olyan kísérleti patkányok, mint a katonákká mutált farkasok, csak annyi hátrányuk van, hogy semmihez sem értenek, mondják róluk. Aztán ott van Cress, aki mindenre fittyet hányva programozó, és Levana sikere rajta is múlik.

 

Már fanartokon láttam, hogy ő lett Thornenak szánva, akiről tudjuk, hogy egy vagány, de beképzelt fenegyerek. Szőke hajú, kék szemű, minden lány álma, nem véletlenül vezet róla Cress fenn a műholdon egy külön mappát. Azonban pökhendiségéből kénytelen volt ebben a részben visszavenni, mert a műhold zuhanása közben beverte a fejét és elveszítette a látását. Cressre utalva elég belsőséges kapcsolatot alakítottak ki egymással. Ugyan kevésbé sziporkázik, de épp ezért feltárul a rosszfiús külső alatti igazi énje, ami eléggé összeillik Cressével.

 

Sajnos Scarletet és Farkast ez a rész mellőzte. Míg az előbbi rabságban a van, utóbbi sorozatos kiborulásokat produkál. Elvették tőle az alfanőstényét, amit nehezen dolgoz fel, főleg azért, mert a csapat nem az ő visszaszerzését helyezte előtérbe. Emellett még mozgó veszélyforrásként is funkcionál, hiszen a holdbéliek nagyon könnyen át tudják venni az elméje felett az uralmat, és ezzel a csapat biztonsága is veszélybe került. Ugyan elkezdte Cinder kiképzését, de ez még mindig édes kevés egy ekkora „állat” legyőzéséhez.


Forrás: Pinterest


Kaito herceg továbbra is szívem csücske maradt, aki egyre kevesebbet szenveleg, és egyre inkább megérik a császári feladatra. Kezdetként eltörli a kiborgok kötelező besorozását, hiszen ők valaha ugyanolyan emberek voltak, csak épp valami miatt az egyik testrészüket pótolni kellett. Levanával szemben azonban erőtlen, így kénytelen belemenni az esküvőszervezésbe, de sosem adja fel a titokzatos Selene hercegnő keresését, aki letaszíthatja ezt a kiállhatatlan perszónát a trónról. A világ súlya nehezedik rá, és nem ártana egy kis pihenés neki. Ezért is jön jól neki, hogy Cinderék elrabolják. A viszontlátás nem ment zökkenőmentesen, de továbbra is kitartok az álláspontom mellett, hogy ezek ketten egymás támaszai lehetnek.


Ha már ennyit emlegettem a műszerész kiborgunkat, Cinderről is mondanék külön néhány szót. Ugyan a vele kapcsolatos legnagyobb titkok már kiderült az előző részekben, mégis kíváncsi voltam, hogyan tör borsot Levana orra alá. Egyre jobban képes uralni holdbéli adottságait, és feldolgozta a sorsával járó terhet. Igazi vezető alkat, aki megérdemli a csodálatot.

 

De ne feledkezzünk meg a történet sziporkájáról, Ikóról sem, aki újra testet kapott, ezúttal egy escortdroidét. Még eléggé tanulja az emberi etikettet és viselkedéstant, ezáltal mókás helyzetekbe kerül. Végre kiveheti az akcióból is a részét, bár a harci programozás még hiányzik belőle. De nem csak ő az egyedüli AI a történetben, mert Cress hajójának is van egy kicsi Cressje, aki egyedüli beszélgetőtársa a hideg űrben.


Iko, Cress és Winter
Forrás: Pinterest


Ebben a részben ugyan történek dolgok, de inkább átvezető jelleggel. Helyette a leutomózis témáját járhatjuk körbe dr. Erland segítségével. A halálos kimenetelű betegségre csak a holdbélieknek van ellenszere, és csak embereket fertőz meg, akik hullanak mint a legyek. Vagy mégsem csak embereket? Vajon a titokban betelepült holdbéliek hurcolták be? Meglepő felismerésekre jutottam, de ezt nektek is meghagyom.

 

Végül a következő kötet előkészítésére megjelent Winter hercegnő is, akiről teljesen más kép volt a fejemben. Totál flúgos a csaj, és már ezért is kíváncsi vagyok, hogy ő hogy fog becsatlakozni a csipet-csapatba. Illetve a társa is feltűnt már, de ő sem nyerte el a tetszésemet. De ettől függetlenül már nagyon várom a negyedik részt, hisz mindenki szerepet kap majd benne, aki él és mozog.


„Merthogy Cress egyvalamit biztosan tudott a hősökről, mégpedig azt, hogy sosem hagynának magukra egy bajbajutott hölgyet.

Ő pedig alaposan benne volt a slamasztikában.

~~~

„Thorne leguggolt hozzá, és kitapintotta az arcát.

– Megígérem, hogy nem hagylak csók nélkül meghalni.

– De hát haldoklom!

– Nem haldokolsz.

– De…

– Majd én eldöntöm, haldokolsz-e, és amikor így lesz, megígérem, hogy megkapod azt a csókot, és hidd el, érdemes lesz várni rá. De most fel kell kelned!

~~~

„Cinder összerezzenve elhúzódott.

– Ööö…nagyon sajnálom! De mostanában nem igazán fényképezkedem.

A nő teljesen letört, és visszadugta a zsebmonitort a kötényébe.

– Őszintén sajnálom! Beszélek a doktor úrral a fizetségről, jó?

Felkapta a kosarat a pultról, nehogy a nő győzködni kezdje.

– Nem fényképezkedsz mostanában? – motyogta Jacin, ahogy kifelé siettek az üzletből. – Mint egy igazi holdbéli!

Cinder a hirtelen rájuk vetülő, égető napfény ellenére lesújtó pillantást vetett rá.

– Meg mint egy igazi bűnöző.


Cress és Thorne
Forrás: Pinterest


„– Idióta vagy, ha utánamész! – torkolta le Jamal. – Addigra már úgyis eladják, és az az öreg nem fog érte kétszer fizetni. Tégy magadnak egy szívességet, és lépj tovább! Hiszen csak egy kagyló holdlakó, ennyit nem ér!

– Ha őszintén így gondolod – dugta vissza korábbi helyére a fegyverét Thorne –, akkor nem ismered fel a valódi értéket, még akkor sem, ha kiszúrja a szemed.

~~~

„Az országot az egyenlőség, az összetartozás alapjára építettük, nem pedig előítéletekre és gyűlöletre.

~~~

„– Te vagy a legemberibb android az egész világon!

– Tudom! – Iko Cinder hóna alá dugta a kezét, és segített neki felülni. – Amúgy teljesen tönkrement a frizurád. Komolyan, Cinder, belehalnál, ha öt percnél tovább szalonképes maradnál?

Cinder Ikóba kapaszkodva talpra kecmergett.

– Műszerész vagyok – válaszolta automatikusan.

~~~

„Cress hátrahúzódott, örült, hogy Cinder és Farkas áll közte meg a között, ami odakinn a folyosón várja őket.

Iko odahajolt hozzá.

– _Elképesztően_ nézel ki ebben a ruhában! – bókolt. – Ugye milyen csinos, Cinder?

A lift megállt, és Cinder felsóhajtott.

– Iko, miután kijutottunk innen, elbeszélgetünk arról, hogy bizonyos helyzetekben mit szokás mondani, és mit nem.

~~~

„– Gondolod, hogy a sors hozott össze minket?

Thorne hunyorított, majd pillanatnyi gondolkodás után megrázta a fejét.

– Nem. Biztos vagyok benne, hogy Cinder volt az. Miért?

– Nekem is be kell vallanom valamit. – Cress a lábára simította a szoknyáját, arca máris lángolt. – Már… azelőtt beléd estem, hogy találkoztunk volna, elég volt a netmonitoron látnom téged. Azt hittem, hogy egymásnak teremtettek minket, és csodás, szenvedélyes lesz a szerelmünk.

~~~

„Kezdem azt gondolni, hogy a csodás, szenvedélyes szerelmek nem csak úgy történnek. Magunknak kell megdolgozni értük.


A sorozat további részei:

Cinder (#1)

Scarlet (#2)

Fairest (#3,5)

Winter (#4)

Stars Above


Kapcsolódó könyvek

Wires and Nerve

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése