2021. április 1., csütörtök

Havi zárás – Március 2021


Nagyban zajlik a tavaszi Könyv Kemping, én mégis szakítottam időt olvasás közepette arra, hogy meséljek egy kicsit a márciusomról.

Kifejezetten nehezen indult a hónap, de sikerült erőt gyűjtenem a továbbhaladáshoz. Figyelemelterelésként a munkát és az egyetemet használom, mivel a metszéssel végeztünk, és így is gyorsan telnek a napok. Szerencsére még csak a beadandógyártási időszak van, de már előre félek a vizsgaidőszaktól, mert pont egybeesik a munkám szempontjából fontos időszakkal. Szorgos mókusként dolgozok előre, nehogy a végén befürödjek.

 

Ugyan a blogon nem láthattátok a rendszeresen kijövő bejegyzések miatt, de egy kicsit visszahúzódtam a csigaházamba. Nemigen volt kedvem írni az olvasásaimról, így összegyűjtöttem magam elé egy méretes kupacot, de sikerült hó végére kigörgetnem azt. Instára se tettem fel annyi képet, mint szerettem volna. Ez van, ilyen időszakok is vannak.

 

De hogy valami boldogságot is megosszak veletek, kikerült életem első Podcast beszélgetése, ahova Andi hívott meg. A téma Jane Austen volt, és nagyon büszke vagyok magamra, hogy bevállaltam, mert hatalmasat dobtak az önbizalmamon a reakcióként érkező kedves üzenetek.



Márciusi olvasmányaim (4708 oldal + 6,5 óra)


Nehezen ment az olvasás is, mert valamiért sikerült egymás után olyan könyveket kézbe vennem, amelyekkel szenvedés volt haladnom. Pearson csalódást okozott A Fennmaradottak krónikái sorozat folytatásduológiájával, a Kapd el a nyulat! pedig egyszerűen nem nekem íródott. A Marja Morevna ugyan érdekes volt, de témái miatt lassan csúszott. Egyedül a képregényekkel éreztem, hogy haladok, ami azért kevésbé jó, mert első sorban a fizikai példányaim olvasottságát szeretném csökkenteni. A hangoskönyvek sem fogytak annyira, mert előszeretettel használtam az egyetemi óráimat blogszerkesztésre. A Gatsby viszont hatalmas hatást gyakorolt rám, a Bauer Barbara kötetben sem kellett csalódnom, a Heartstopperen pedig olvadoztam.

 


A hónap kedvencei: A nagy Gatsby, Porlik, mint a szikla

A hónap csalódása: Tolvajok tánca duológia

A hónap meglepetései: Fehér rózsa, Csudapest világvége, Ghosts, Heartstopper 



Könyvbeszerzések


Bár máricusban sikerült visszafognom magamat, és nagyrészt régóta várt könyveket vásároltam. Viszont már van két előrendeléses pakkom is áprilisra, szóval ott biztos meg fog ugrani ez a szám.

 

  • Karen Joy Fowler: A Jane Austen könyvklub

A klastrom titka elolvasása és Andival folytatott beszélgetésünk óta teljes Jane Austen lázban égek. Már februárban is érkeztek regények, de emiatt ténylegesen Andit okolom. Eszembe juttatta, hogy ugyan láttam a könyv alapján készült filmet, de magát a könyvet nem olvastam. Mivel épp akartam a Libritől rendelni, rákerestem az ottani antikvár példányokra, és meg is rendeltem.

 

  • Hatice Meryem: Kozluk

Még nem ment ki a bejegyzés róluk, de előző hónapban két Noran Libros kötetet is olvastam, amelyek nagyon tetszettek. Ennek apropójaként körülnéztem az Európa női szemmel sorozatnál, hogy melyik másik témája érdekelhetne még engem. Ez egy török szerző kötete, aminél nem jutottam még dűlőre, hogy Törökországi látogatásom előtt olvassam el felkészülés gyanánt, vagy hagyjam utána nosztalgiázásnak.

 

  • Mary Ann Shaffer – Annie Barrows: Krumplihéjpite Irodalmi Társaság

Először az ebből készült Netflix adaptáció előzetesével találkoztam, amit azóta sem láttam, mert nekünk nincs idehaza Netflixünk. A könyvet pedig addig kerülgettem, míg nem lehetett már boltban kapni. Bestresszeltem azon, hogy már sosem fogom tudni elolvasni, így kapva kaptam a lehetőségen, mikor egy moly felrakta belőle az eladó példányát, mert általában hamar lecsapnak rájuk. Valószínűleg tetszeni fog, ezért is örülök, hogy a birtokomba került. Mert különben maradt volna a könyvtár, de az mostanában eléggé kivitelezhetetlen számomra.

 


Ha már rákerestem a Krumplihélyra, akkor tovább bújtam a régóta áhított könyvek adatlapjait, és nagy meglepetésemre ezt a két A klastrom titkához köthető könyvet egy ember árulta. Nem hagyhattam ki, hiszen a Gillespie kötet gyakorlatilag beszerezhetetlen, és sosem reménykedtem abban, hogy a közeljövőben rábukkanok. A másik pedig egy modern átdolgozás, amely sorozatból már az Értelem és érzelem változata itt csücsül, de ezt is évek óta csak kerülgettem.

 

Év elején a Metropolis Media elküldte a tervezett megjelenéseit, és ez egyből felkeltette az érdeklődésemet. Akkor még magyar borító és fülszöveg sem volt hozzá, de az időutazás mint témát nem hagyhattam ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése