2021. március 26., péntek

Könyv Kemping Readathon 2021 tavasz

Forrás: moly.hu


Idén már másodjára kerül megrendezésre a Könyv Kemping, a magyar booktuberek által szervezett olvasási maraton 2021. március 29. és április 4. között, amelyet az első információ morzsától követek. Míg az őszinél sokat vacilláltam a csatlakozáson, addig itt ez már egyáltalán nem volt kérdés, mert hatalmas élmény volt.


A Könyv Kemping alapvetően az olvasásról szól, amihez 6 pontot kell teljesíteni az alább felsorolt 10-ből. Ebből kettő kötelező, de mivel ez egy #nostresszmaraton, így ha csak követni szeretnéd az eseményt, és esetleg nem tudnál egy könyvet sem befejezni, az sem gond. Már előre látom, hogy rengeteg program lesz, amin természetesen bárki részt vehet. Ezek elsősorban a Discordon lesznek elérhetők, de lesznek YouTube-os liveok is.

 

Az olvasási szempontok:

  1. Otthonról hoztam – magyar szerző
  2. Válogatáskazi – egy könyv valamilyen listáról VAGY zene a könyvben
  3. Fotóalbum – képregény/illusztrált kötet
  4. Kincsesláda – egy könyv, ami számodra kincs, vagy drága volt, számodra sokat ér, vagy nagyon szereted, ahogy kinéz, vagy újraolvasás, régi kedvenc
  5. Sprint – rövid kötet: lehetnek versek, novellák, esszék vagy kisregény (200 oldal vagy akörüli rövid kötet)
  6. Vízpart – kék borító és/vagy olyan könyv, ami vízparton játszódik, nagy szerepet kap benne a víz
  7. Még 10 perc – egy könyv, amit a Könyv Kemping előtt kezdtél el
  8. Tanösvény – egy ismeretterjesztő kötet, vagy egy olyan könyv, amiből úgy érzed tanulhatsz valamit
  9. Csillagok között – ezt lehet szó szerint érteni is, tehát űrben játszódó sci-fi, de érthetjük átvitt értelemben is, mint megírták a csillagokban
  10. Hálózsák – egy könyv, ami kívül esik a komfortzónádon

Ezek mellett lesz egy közös könyv is, amely Peter Wohllebentől A fák titkos élete. Bár elég ígéretesnek tűnik, a végtelen várólistámon nem szerepelt előzetesen, így én ebbe nem csatlakozom be. Viszont nagyon kíváncsi vagyok, hogy mit fognak mesélni róla a többiek.



Választottjaim:


Mivel összevonhatók a pontok, és ismerem a saját olvasási sebességemet, előzetesen négy könyvvel szeretném teljesíteni a kihívást. És igen, nem tudtam megállni, hogy ne legyek maximalista. Illetve nagyon könnyen sikerült megfelelőket találnom, hisz a szempontok könnyen kombinálhatók.

 

Az elsőt meglátva azonnal Bauer Barbara Porlik, mint a szikla című regénye ugrott be, amely a magyar írónő utolsó történelmi témájú regénye, amit még nem olvastam tőle. Eddig csak kallódott a különböző kupacokban, pedig nagy lelkesedéssel vettem meg egy kedves molytól, mert akkor épp nem lehetett kapni a kiadónál sem. Szóval egy igazi kincs.

 

Idén könnyebb dolgom volt a képregény pontnál, mert ősz óta már eléggé belelendültem az olvasásukba. Emiatt azonban a bőség zavarával is küzdöttem a választáskor, mert annyi lehetőségem van. Végül Eszti listájáról választottam a Alice Oseman Heartstoppert, ami története miatt eléggé kívül esik a komfortzónámon. Ugyan már kezdem megszokni az LMBTQ szereplős történeteket, de eddig csak mellékszálként jelent, sosem ezen volt a fókusz. Itt viszont két kamaszsrác szerelme van a középpontban.

 

Lehet, hogy szokássá fogom tenni, hogy a Könyv Kempingek alkalmával koreai szerzőktől kell olvasnom legalább egy könyvet, mert most is sikerült egyet beleválasztanom. Isikava Masadzsi memoárjából Észak-Koreáról fogok tanulni. A Folyó a sötétben emellett még rövid is, szóval itt is két legyet ütök egy csapásra.

 

Leginkább Rivers Solomon Kegyetlen szellemek című regényétől félek. Eleve nehéz volt a csillagos pontra megfelelő regényt választanom, mert nem akartam, hogy a vaskos Szivárgó sötétség kötetekbe beletörjön a bicskám. Ez az összes közül a legvastagabb, amit célszerű lenne hamarabb elkezdeni. De mindenképp kék színű, ami teljessé teszi a listát.



Ez lenne a listám a jelenlegi álláspont szerint. Ebbe bármi becsúszhat és bármi ki is eshet a tavalyiból kiindulva. De a lényeg úgysem a mennyiség, hanem hogy együtt töltsük a hetet, ha fizikailak külön is leszünk.


Ti csatlakoztok? Mit terveztek olvasni?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése