2021. július 10., szombat

Telgemeier élete és képzelete – Olvassunk graphic novelt #10


Még januárban láttam molyon, hogy Kleinheicz Csilla olvassa Raina Telgemeier Guts című képregényét, amit ő fog fordítani. Aztán olyan hírekbe is belefutottam, hogy a GABO limitált példányszámban fogja árulni a sorozat első kötetét. Már elég löketet ad egy graphic novel olvasásához, ha sokat hallom, de itt a témája is megfogott, mégpedig a fogszabályozás. Aztán azt vettem észre, hogy a Smile sorozattól független Ghostot is elolvastam, amihez elöljáróban csak annyit, hogy jobban tetszett.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Eredeti megjelenés éve: 2010
Magyar megjelenés éve: 2017
Frike Comics
gyerek
három csillag

Raina Telgemeier: Smile [Mosolyogj!]


Család, barátok, fiúk… és fogászati dráma

Egy igaz történet alapján

Rainának nincs más vágya, mint átlagos hatodikosnak lenni. De egy este, a cserkészcsapat találkozója után megbotlik, elesik és durván beveri a két első fogát. Ezzel kezdődik a hosszú és bosszantó megpróbáltatások sora: fogszabályzó, műtét, kínosan kinéző fejpánt és még egy átmeneti műfogsor is. És akkor még nem is beszéltünk a várost megrázó földrengésről, a fiúkkal járó bajokról és a nem éppen barátságosnak bizonyuló barátnőkről. Raina története az általános utolsó éveitől a középiskola befejezéséig tart, mialatt felfedezi művészi tehetségét, megtudja, milyenek az igaz barátok, és a végén megtanul… mosolyogni is.

 

Sokan félnek a fogorvosoktól, de ezek leginkább azok, akik még sosem jártak egynél sem. Jómagam azonban elég gyakori látogató vagyok a fogszabályozásom óta, így ez a graphic novel nemigazán tudott nekem újdonságot mutatni. Nekem is azt mondták, hogy nem lesz könnyű menet, de koronám nem volt mint hősnőnknek.


A történet Raina, azaz az írónő felsős éveit meséli el, amit a foga határozott meg nagyrészt. De emellett ő is ugyanolyan tinédzser, mint mindenki más, belezúg fiúkba és pirul a bókokon. Egészen a gimnázium elejéig hordja a fogszabályozóját, levétel után viszont teljesen furán érzi magát.


Mivel én már átéltem hasonló szituációkat, így nekem újat nem tudott nyújtani. De aki ódzkodna a fogorvosoktól, annak tökéletes információalap. Mert ebből megtudhatod, hogy mi is zajlik a zárt ajtók mögött.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Eredeti megjelenés éve: 2014
Magyar megjelenés éve: 2020
Ciceró Könyvstúdió
gyerek
három csillag

Raina Telgemeier: Sisters [Nővérek]


Három hét. Két nővér. Egy autó.

Egy igaz történet arról, milyen felnőni… egy hugival.

Raina alig várja, hogy kishúga legyen. Ám amikor Amara megszületik, a dolgok nem egészen úgy alakulnak, ahogyan képzelte. Amara cuki, de nyűgös kisbaba, és leginkább egyedül szeret játszani. A kapcsolatuk a későbbiekben sem sokat javul. Később azonban, amikor egy kisöcsi is belép a képbe, és valami elromlik a szüleik között, rájönnek, hogy muszáj valahogy kijönniük egymással. Végül is nővérek.

Raina Telgemeier jellegzetes humorával és bájával mesél a kapcsolatáról a húgával, amely egy San Franciso-i házuktól a coloradói családi találkozóig tartó utazás során változott meg.

A Nővérek megjelenése óta fent van a New York Times bestsellerlistáján képregény kategóriában, és 2015-ben elnyerte az Eisner-díjat.

 

Az önéletrajzi vonalat folytatva az írónő itt a felső tagozat és a gimnázium közti nyarat meséli el, amikor rokonlátogani megy a család. Édesanyjuk kocsiba préseli a három gyereket, és így vágnak neki a fél Amerikán át vezető útnak. Legalábbis nagyon hosszan utaznak, számomra teljesen elképzelhetetlen módon.


Raina rengeteget nosztalgiázik a gyerekkoráról. Nagyon szeretett volna egy testvért, de amikor berakták a szobájába a gyerekágyat, egyszerre nem tűnt olyan jó ötletnek. Mint már a cím is mutatja, nagyrészt a húgával, Amarával való kapcsolatáról van szó, akivel nagyon különböznek egymástól. Sokat ugratják a másikat, de a végén mindig jó testvérek lesznek, amire ez a történet is tanít.


A háttérben érdekes volt a szülők kapcsolatára is odafigyelni, mert ugyan egy gyerek keveset vesz észre belőle, de azért ő is rájön előbb-utóbb a turpisságra. Megjelenik benne még a rajzolás is, amely a graphic novel memoárok visszatérő eleme (Blankets, Spinning). És nem mellesleg furcsa volt látni azt, hogy San Franciscoban milyen hideg a nyár.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Eredeti megjelenés éve: 2019
Magyar megjelenés éve: 2021
Ciceró Könyvstúdió
gyerek
három csillag

Raina Telgemeier: Guts [Görcs]


Raina egyik éjjel szörnyű hasfájásra ébred. Az anyukájának is csikar a hasa, ezért először csak egy vírusra gyanakodnak. Raina visszatér az iskolába, ahol a szokásos jó és rossz dolgok fogadják: barátok és kevésbé barátságos osztálytársak, akik szeretnek undorító dolgokkal viccelni. Raina gyomorpanaszai azonban nem akarnak elmúlni… a tetejébe még az étel, az iskola és a változó barátságok miatt is aggódnia kell. Mi lesz így?

Raina Telgemeier ismét egy elgondolkodtató, bájos és vicces igaz történetet mesél el a felnövésről és arról, mekkora bátorság kell ahhoz, hogy szembenézzünk a félelmeinkkel, és legyőzzük azokat.

 

Kíváncsi voltam a trilógai zárókötetének magyar címére, mert a szó szerinti forításban belek vagy gyomor jön ki, amit nem feltétlen raknék rá egy gyerekeknek szánt graphic novelre. Éppen ezért vagyok megelégedve a Görccsel.


Itt a szorongás és az ezzel kapcsolatos rosszullét került a terítékre. Egy kicsit vissza is ugrunk az időben, és a 4. és 5. osztályos Rainát követjük, ahogy próbál kiállni az osztálytársai elé. Az emésztésről és az evésről tanít, hogy mindenki más fajta ételt szeret. Illetve azt, hogy nem minden az, aminek látszik, és mindenki fél valamitől.

 

Ezen a sorozaton erőteljesen látszik a „Middle Grade”, azaz a kisiskolás jelleg. Nekik amúgy abszolút jó választás lehet ez a graphic novel, mert tanító jellegűek, de egyáltalán nem szájbarágós módon. Nekem egy kicsit kevesek voltak, de ettől még látom az értékét.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Eredeti megjelenés éve: 2016
gyerek, fantasy
négy csillag

Raina Telgemeier: Ghosts


Catrina and her family are moving to the coast of Northern California because her little sister, Maya, is sick. Cat isn't happy about leaving her friends for Bahía de la Luna, but Maya has cystic fibrosis and will benefit from the cool, salty air that blows in from the sea. As the girls explore their new home, a neighbor lets them in on a secret: There are ghosts in Bahía de la Luna. Maya is determined to meet one, but Cat wants nothing to do with them. As the time of year when ghosts reunite with their loved ones approaches, Cat must figure out how to put aside her fears for her sister's sake – and her own.

 

A bejegyzés négy graphic novelje közül ez tetszett a legjobban. A történet egy kétgyerekes családról szól, ahol a két lány közül a kisebbik cisztás fibriózisban szenved, ezért el kell költözniük egy számára alkalmasabb helyre. Még mindig Californiában maradnak, viszont a városban sokkal dominánsabb a spanyol ajkú kisebbség. Rengeteget fúj a szél, ami miatt a szellemek is kedvelik ezt a helyet, akik amúgy nagyon aranyosak.


A kötet szintén a testvéri szeretetről szól, amit nagyszerűen árnyal. Az idősebbik lányzó szeretne teljes értékű életet, nem akar a húga miatt mindenből kimaradni. Ez egy teljesen normális érzés, viszont emellett ugyanúgy szereti és félti, mert nagyon fontos a számára. Emellett megjelenik benne a szellemek által a halál témaköre, mert a fiatalabb lány betegsége fatális kimenetelű. Próbálja kérdezni a szellemeket, hogy milyen odaát, ezzel is enyhítve a félelmét. A vége teljesen Coco hangulatot árasztott, és emiatt is szerettem annyira.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése