2021. június 23., szerda

A klastrom kápolnája | Jane Gillespie

Jane Austen A klastrom titka című regénye kevesebb rajongást vált ki az emberekben, ezért sincs annyi folytatása. Magyar nyelven is csak egy jelent meg Jane Gillespie tollából. A Hívatlan vendégek folytatja a mellékszereplők történetét, de gyakorlatilag ennyi a közös pontja az eredeti regénnyel, hisz a stílust nem tudta visszaadni. Nekem nem is tetszett annyira, mert sokkal többet is ki lehetett volna belőle hozni.


Eredeti megjelenés éve: 1994
Magyar megjelenés éve: 2005
Palatinus Kiadó
történelmi fikció
két csillag

A klastrom újabb titka a népszerű Austen-regény folytatása.

Jane Austen révén régi ismerőseink Tilneyék, akiknek titokzatos birtokán, a Klastromban borzongató, sorsfordító élmények részesévé lesz Catherine Morland, noha amúgy nem született hősnőnek. A híres eset után jó húsz évvel különös társaság verődik össze a megszentelt falak között, éppenséggel azért, mert valahai délceg szívtipróból tohonya ezredessé vénült örököse nem kér az apai jussból, s rábízza ivócimborájára, egy minden lében kanál pimasz kalandorra. Ennek megvan a maga keresztje férjvadász özvegy húga személyében, aki úgy véli, balsorsa élősködésre jogosítja fel bárkin, s két legyet üthet egy csapásra azzal, ha jóravaló, szerény Roland fiát is odarángatja. A jószívű, megnyerő Roland magával viszi védencét, a beteges, ám eleven eszű Charlest, aki szerfelett élvezi a tanulmányi kirándulást. De vannak, akiket aggaszt az általános felbuzdulás, mindenekelőtt a hűséges személyzet reszket a kontár pusztításától és a ház urának haragjától. A botrány nem is marad el, de az élet szeszélye szerencsére nagy rendező, groteszk jelenetekben nincs hiány: az olvasó páholyból kacaghatja végig a bonyodalmakat.

 

Nem vártam sokat a regénytől, de legalább szerettem volna, ha Catherine életét folytatja. Ehelyett azonban a számomra kifejezetten idegesítő Thorpe testvérpár áll a középpontban, illetve a Klastrom, amelyhez jogtalan kéz nyúl hozzá. Az egész olyan semmilyen, és jobb meg nem történtnek tekinteni. De mindenképp szerettem volna írni róla, mert nehezen beszerezhető, és nem biztos, hogy ismeritek.

Történetünk…

20 évvel a később veszi kezdetét, amikoris Isabella Thorpot, azaz most már Mrs. Firth-öt kirakja a férje családja és bátyján élősködik, aki egy kicsit le van égve. John ezért felhozza, hogy felújítja régi barátja, Tilney kapitány Klastromát, hisz az öreg már meghalt öt éve és eléggé ráfér már az épületre a renoválás. Ide menekül húga elől, aki nem hagyja magát, és még a fiát is meghívja vidékre vendégségbe. Egész népes pereputty gyűl össze, akik felforgatják a nyugodt ház életét.

 

Már az eredeti regényben sem szerettem a Thorpe testvéreket, és itt sem nőttek közel a szívemhez. Ugyan kevésbé idegesítők és fontoskodók, hiszen az utóbbi időben felnőttek, de mindkettőjükben marad olyan tulajdonság, ami miatt inkább negatív szereplők. A beszélgetéseiknél pedig már én éreztem magam rosszul.


Forrás: Pinterest


Isabella a segítségre szoruló özvegy szerepében tetszeleg, aki még a fia taníttatását sem tudja fizetni. Rokonról rokonra kényszerül, de sehol sem marad sokat. Bátyjára is örömmel telepszik rá, hiszen a férfiak dolga, hogy eltartsák a nőket, nem? Szereti sajnáltatni magát, és már olyan színpadias, hogy az fáj. A nagyszájú John hatalmas szélhámos lett, nem csoda, hogy szegényes körülmények között él. Kihasználja az adódó lehetőségeket, és ott fontoskodik, ahol csak lehet. Hihetetlenül magabiztos, eszébe sem jut, hogy neki is lehetnek rossz ötletei.

 

A könyv bonyodalma egy kápolnaépítés, amely jelenleg nem áll, de John a fejébe veszi, hogy ő márpedig régi képek alapján újraépíti. Ehhez felásatja a kertet, a pincében bóklászik és falakat bontatna le. Az egész helyzet elég komikus, mert igazából tudható, hogy lehetetlen a feladat, de John csak azért is köti az ebet a karóhoz.

 

Azért sikerült elbújnia egy szerelmi szálnak is a regényben, mégpedig Isabella fia és Tilney kapitány lánya között. Rájuk sokkal inkább kíváncsi lettem volna, mint a Thorpe tesók szerecsétlenkedéseire. Roland épp végzett az egyetemmel és házitanítóként van egy kisfiú mellett. Jól megértik egymást és emellett mindketten profitálnak a helyzetből. Charles nincs egyedül és testi fogyatékossága ellenére is tanulhat, Roland pedig fizetést kap és végre önálló lehet.

 

Visszatérő szereplőként feltűnik még James Morland is, de Catherine és Mr. Tilney sajnos nem teszik tiszteletüket. Ugyan emlegetik őket, mert nem laknak messze, illetve Tilney kisasszony is épp náluk volt látogatóban a Klastromba való megérkezése előtt, de bővebbet nem tudunk meg róluk.


A bejegyzés a 6. Blogszületésnap alkalmából került megosztásra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése