2021. április 4., vasárnap

Kisebbségi fiatalok helyzete – Olvassunk graphic novelt #5


Amerika a nemzetek gyűjtőtégelye, hisz nagyon kevés a tényleges őslakos. Ennek ellenére erősen jelen van a rasszizmus, és az ezzel kapcsolatos egyéni elfogadás kérdése. A következő két képregény második generációs fiatalokról szól, akik ugyan különböző nemzetiségű szülőkkel rendelkeznek, mégis közös a sorsuk.

Eredeti megjelenés éve: 2006
ifjúsági, fantasy
három csillag

Gene Luen Yang: American Born Chinese


All Jin Wang wants is to fit in. When his family moves to a new neighborhood, he suddenly finds that he's the only Chinese American student at his school. Jocks and bullies pick on him constantly, and he has hardly any friends. Then, to make matters worse, he falls in love with an all-American girl…

Born to rule over all the monkeys in the world, the story of the Monkey King is one of the oldest and greatest Chinese fables. Adored by his subjects, master of the arts of kung-fu, he is the most powerful monkey on earth. But the Monkey King doesn't want to be a monkey. He wants to be hailed as a god…

Chin-Kee is the ultimate negative Chinese stereotype, and he's ruining his cousin Danny's life. Danny's a popular kid at school, but every year Chin-Kee comes to visit, and every year Danny has to transfer to a new school to escape the shame. This year, though, things quickly go from bad to worse…

These three apparently unrelated tales come together with an unexpected twist, in a modern fable that is hilarious, poignant and action-packed. American Born Chinese is an amazing rise, all the way up to the astonishing climax--and confirms what a growing number of readers already know: Gene Yang is a major talent.

 

Ez egy elég különleges képregény, mert három szálon fut a cselekmény. Az egyik egy majomkirály történetét meséli el, akit nem hívtak meg az istenek egy buliba. Ő azonban mégis el akar menni, de nem engedik be, mert nincs rajta cipő. A másik egy amerikában született, de kínai szülőkkel rendelkező iskolás fiúról szól, aki kisebbségi háttere miatt sosem volt még barátnője, és ezen változtatni szeretne. És a harmadik, amely a leginkább érthetetlen, egy amerikai fiúról szól, akinek megérkezik a kínai unokatestvére, aki úgy néz ki mint egy hörcsög.


Központi témája a kisebbségek és azok elfogadása. Nem is feltétlenül a társadalom által, hanem magunk által, mert ha jól érezzük magunkat a bőrünkben kínaiként, akkor mások is elfogadnak. Érdekes volt látni azt a sztereotípiát, hogy ha egy kisebbséghez tartoztok, akkor nektek jóban kell lennetek, és neadjaisten össze is kell házasodnotok. Emellett felbukkant az a tévképzet is, hogy a kínainak kinéző emberek csak Kínából jöhetnek, illetve hogy csak kutyát esznek. Az egész képregény angolul van, csak egy-két helyen tartalmaz kínai írásjelet. A szereplők viszont ettől még beszélnek egymás közt kínaiaul, amit külön jeleztek.


Forrás: Pinterest


A három szál közül a harmadik tetszett a legkevésbé. Túlságosan kikarikírozottnak és erőltetettnek gondoltam, főleg a sitcomos nevetések miatt. Nem tetszett a kínai rokongyerek ábrázolása és viselkedése sem. Örültem, hogy túljutottam mindig rajta. Aztán a végén minden összeállt, de ez továbbra sem tetszett.


A kínai-amerikai kisfiú csajozós története viszont tetszett. Szerzett egy barátot, így már nem volt egyedül. Illetve meg tudta valakivel beszélni a praktikákat. A kiszemelt lány viszont más srácokkal lógott, ezért haját begöndörítve próbált bevágódni nála, ami olykor villámokat szórt.


Ez egy tanmese önmagunk elfogadásáról, hogy ne akarjunk mások lenni csak azért, hogy megfeleljünk. És mindehhez kínai bölcsesség is társul, így nem csak egy egyszerű ifjúsági történetet kapunk.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Eredeti megjelenés éve: 2011
Magyar megjelenés éve: 2020
Ciceró Könyvstúdió
ifjúsági, fantasy
négy csillag

Vera Brosgol: Anya’s Ghost [Ánya kísértete]

 

Ánya sok mindenre számított, mit találhat egy kiszáradt kút mélyén, de egy új barát nem jutott volna eszébe. Különösen nem egy olyan új barát, aki egy évszázada halott.

Belezuhanni egy kútba önmagában is balszerencse, de Ánya élete sem fenékig tejfel. Cikinek érzi a családját, elégedetlen a testével, és már szinte le is mondott arról, hogy beilleszkedjen az iskolában. Pont egy új barátra van szüksége – még akkor is, ha az halott.

Ánya új barinője azonban véresen komolyan gondolja, hogy örökre barátok lesznek…

Az Ánya kísértete elnyerte a Cybils- a Harvey és a képregényes Oscarjának számító Eisner-díjat.

 

Még januárban gondolkodtunk azon Rékával, hogy mit olvashatnánk közösen februárban. Mivel eléggé eltérő terveink voltak a regények és témák tekintetében, kihasználtuk a közös pontot, a FantasyFebruárt, amelyre mindketten el szerettük volna olvasni az Ánya kísértetét.


A képregény teljesen ártatlanul és aranyosan indul. Tipikus bevándorlók gyerekeiről szóló történet, ahol a szülők még nagyon ragaszkodnak az óhaza szokásaihoz, de a gyerek már inkább cikinek érzi ezt, és be akar illeszkedni a többiekhez. Ánya mámuskája nagyon orosz – kerekded, orosz szavakat használ a mindennapokban, és eteti a lányát, hogy ne fogyjon el. Mindezt kedvességből, de a tinédzsereknek nem lehet jót tenni. Ánya folyamatosan lázad, cigizik és kidobja a csomagolt uzsonnát. Az ortodox misék is megjelennek benne, amit szintén előszeretettel hagy ki, mert el akarja kerülni az egyik iskolatársát. Hisz attól még hogy valaki ugyanazon nemzetiségű egy idegen országban, még nem kell jóban lenniük. Ismerős ez valahonnan?


A fantasy elem a történetbe a szellemlányzó feltűnésével érkezik, akivel egy kút mélyén találkozik hősnőnk. Nagyon aranyos és segítőkész, az iskolába is vele megy, így a jegyei is sokat javulnak. Idővel azonban a kapcsolatuk átfordul egy mérgező barátságba, amelynek az oka egy szerelem lesz. A vége pedig nagyon fura és íjesztő, és bár nem erre számítottam, kifejezetten tetszett mind a története, mind a rajzstílusa.

2 megjegyzés:

  1. Az Ánya kísértete most már engem is nagyon érdekel, sosem olvastam graphic novelt :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindenképp ajánlom a műfajt, mert nekem is hatalmas felfedezés volt 😊 elég sok graphic novel került fel már a blogra, és még fog is, szóval csak ajánlani tudom, hogy nézz bele ezekbe 😊

      Törlés