2021. április 17., szombat

A fantasztikus Budapest és az apokalipszis | Sütő Fanni – Betekintő #22

Teljesen véletlenül találkoztam egy molyos kószálásom alkalmával Sütő Fanni Csudapest világvége című kötetével. Már a címével felkeltette az érdeklődésemet, és mivel nem olvasok annyi novellát és verset, így mindenképp szerettem volna sort keríteni rá. Ez egy ingyen letölthető ekönyv, így nem váratott sokat magára. A kötet olvasás közben az írónőre is rákerestem, és akkor döbbentem rá, hogy én már láttam egy általa készített interjút, csak nem sikerült akkor névvel párosítani az arcot. Nagyon kicsi a világ.


Eredeti megjelenés éve: 2020
Magánkiadás
novella, fantasy, posztapokaliptikus
négy csillag

„Novellák és versek a város másik oldaláról. Színes szösszenetek, világok közötti várakozás, verses világvége, alliteráló apokalipszis. Ha nyomaszt a valóság, vessz el kicsit Csudapesten!”

Sütő Fanni tehetségéhez kétség sem fér, ráadásul sokoldalúan csillogtatja meg a tudását. Versek, dalszövegek, novellák, vicces-őszinte blogbejegyzések, mind-mind az ő hatáskörébe tartoznak. Ráadásul két nyelven alkot, angolt tanít, és minden érdekes lehetőséget megragad, hogy tovább szélesítse a tudását, és minél izgalmasabb dolgokat alkosson.

A Csudapest világvége egy különleges különleges kötet, ugyanis feltárja nekünk Budapest eddig nem ismert oldalát. A metróvonalon utazva új, eddig nem látott helyeket fedezhetünk fel. Ha felpattanunk a villamosra és a vonatra szintén olyan helyszínekre lelhetünk, amire nem is gondoltunk volna. Vége az unalmas utazásnak, Csudapesten egy pillanatra sem fogunk unatkozni. Fanni ezekkel a novellákkal és versekkel egyedülállót alkotott, ugyanis Magyarországon nincs erősen meghonosodva az urban fantasy zsánere.

 

Elkapott a hangulata, a fantasys részek nagyon erősek voltak, a posztapokaliptikusok viszont már kevésbé vittek magukkal. Ettől függetlenül kár lett volna kihagyni, mert a novelláskötetekben vegyes vannak az alkotások. Mindenki megtalálja a maga kedvencét, amelynek segítségével elmenekülhet a mindennapokból ebbe a varázslatos világba.

Az elején független történetekkel találkozunk, amelyek Budapest mágikus oldalán játszódnak. Látszólag csak a helyszínben csatlakoznak egymáshoz, de egy idő után lesznek visszatérő szereplőin, mint például Lánc és Pille. Központi téma a szerelem, de annak mindig más oldalát fogja meg az írónő, mert van itt leszámolás és végtelen várakozás is.

 

Nagyon tetszett a Golyó a szívbe, amely teljesen olyan hangulatot árasztott, mint Virág Emília Sárkánycsalogatója, amit nagyon szeretek. Emellett szerettem még az Árnyjátékot is, ahol egy párhuzamos Budapesten járunk. De a kötetben megjelenik a századfordulós Északi pályaudvar is, amely novellát szintén szerettem. A posztapokaliptikus részével viszont már nemigazán tudtam mit kezdeni. Olyan érzésem volt, mintha már olvastam volna már őket. A versek is jók voltak, bár azokhoz kevésbé értek.

 

Csudapest engem is elvarázsolt, a világvégét pedig meghagyom másnak. Kár hogy csak ekönyvben létezik, mert a borítója is gyönyörű. Ha te is szereted azokat a történeteket, amik a mi világunkban játszódnak egy mágikus csavarral, akkor mindenképp ajánlom neked ezt a kötetet.


Forrás: Pinterest


„Az öregasszony, úgy látszik, bevásárló körúton lehetett a közhelyek és egyszerű igazságok boltjában. (Árnyjáték)

~~~

„Két pont közt a legrövidebb távolság a varázslat. (Árnyjáték)

~~~

„Azt mondják, a halál olyan, mint az álom csak hosszabb és valóságosabb. Miután meghalsz, a tested növényekké bomlik, aztán végül egy éhes állat gyomrában végzi. Az élet soha sem szakad igazán meg, hiszen végtelen, mint a Puszta. (A puszta tündére)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése