2021. április 30., péntek

Havi zárás – Április 2021


Mára sikerült egy kicsit leengednem, de rám is fért. Az utóbbi időben ha nem testileg, akkor szellemileg fáradtam el. A közelgő vizsgaidőszak mellett egy szőlőültetés is beköszönt, és a munkahelyem sem hagytak sokat nyugodni. Ha meg igen, akkor az egyetemmel foglalkoztam. Éppen ezért várom már annyira a nyarat, bár a vele járó meleget már kevésbé.


Áprilisi olvasmányaim (4344 oldal + 6 óra)


Áprilisra elhatároztam, hogy mivel több előrendelésem is érkezni fog, a fizikai példányban nálam lévő kötetekkel fogok haladni. Ezt egész jól tartottam, csak aztán az utolsó másfél hétre megcsúsztam egy kicsit, illetve reggelente kevesebb fényem is volt olvasni, így kénytelen voltam megint a Kindlen fellelhető graphic novelekből szemezgetni.

A hónap elején még eléggé éreztette hatását a Könyv Kemping, és végül a Kegyetlen szellemek lassúsága miatt kicsúszott koreai memoárt is sikerült elolvasnom a hónapban. A graphic novelek pont olyan vegyesek voltak, mint a regények. A Heartstopperek és Baking with Kafka vitték a prímet, viszont a Sarah’s Scribbles gyűjteményekkel nem voltunk egy hullámhosszon. Végre elkezdtem a Szivárgó sötétség sorozatot is, pedig nem voltam abban biztos, hogy két sci-fis csalódás után szeretnék még áprilisban a műfajban olvasni. Mivel azonban eléggé meghatározó könyvekről beszélünk a várólistacsökkentő kihívásaimmal kapcsolatban, így nekiálltam az első résznek, és megkaptam azt, amire vártam. A másodiknál viszont már kevésbé éreztem ezt. Ezek mellett két nyomasztóbb könyv is került a kezembe, míg az Ellopott pillanat pusztán fikció, a Folyó a sötétben nagyon is valós történetet mutat be, amit nem lehet gyorsan olvasni. A hónapot viszont egyértelműen az Egy úr Moszkvában viszi regényügyileg, mert nagyon megtalált.

 


A hónap kedvencei: Egy úr Moszkvában, Scar, Folyó a sötétben

A hónap csalódásai: Kegyetlen szellemek, Sarah's Scribbles

A hónap meglepetései: Very Good Lives, Baking with Kafka



Könyvbeszerzések


Az új megjelenéseknek hála tudtam, hogy áprilisban kicsit meg fog szaladni a kezem, és könyvet fogok rendelni. Ekkora mennyiségre azért nem számoltam, bár gondolhattam volna, hogy a kimaradó könyvfesztiválnak hála tavasszal megint odadurrantanak a kiadók. Így is büszke vagyok magamra, mert nem rendeltem a Delta Visionől, pedig már majdnem ott voltam, viszont náluk három író még a tesztelési fázisban van, és addig nem akarok tőlük rendelni, míg azok át nem estek a vizsgán.

 

  • Szöges Emese: Lókötők és hazugok

Ezt a regényt még Evelinnél láttam évekkel ezelőtt, és annyira megtetszett a története (no meg a borítója), hogy szerettem volna olvasni. Mivel azonban viszonylag kis kiadóról beszélünk, mire én rendelni akartam volna belőle, már a kiadó webshopjában sem volt elérhető. Ezért is csaptam le azonnal, amikor az írónő a szerzői Facebook oldalára kiírta, hogy visszakapta a maradék példányokat, amelyekből lehet tőle rendelni. Annyit tudok róla, hogy egy ifjúsági fantasy, meg hogy magyar az írónő, de nekem ennyi is bőven elég volt.

 

  • Naomi Novik: A végzet iskolája (Solomancia #1)

Naomi Novikkal adós vagyok magamnak, mert eddig csak a Rengeteget olvastam tőle, az Ezüstfonás pedig csak itt áll a polcomon a tavalyi akció óta. Viszont az új kötetével kapcsolatban annyi féle dolgot hallani, hogy szerettem volna ennek is egy próbát adni, ha már a sárkányosát nem folytatják (ami viszont egyre jobban birizgálja a fantáziámat). Varázslósulis fantasy menő térképpel, de itt határozottan az írónő neve volt a döntő érv.


  • Katherine Addison: A koboldcsászár (A koboldcsászár #1)
  • Hannu Rajaniemi: Öröknyár
  • Seth Dickinson: Kormorán Baru, az áruló (Kormorán Baru #1)
  • Eowyn Ivey: A hóleány

A tavalyi GABOs rendelésem alkalmával úgy voltam, hogy nem akarok sokat költekezni, így bizonyos köteteket szépen ki is pakoltam a kosárból, mondván hogy nem kellenek. Ez a kijelentésem gyakorlatilag most cáfolódott meg, sőt az eredetileg kirakottak mellé két másik is csatlakozott. Mi a tanulsága ennek? Inkább egyszerre sokat, mint többször kevesebbet, mert akkor biztosan többet fogsz rendelni. Ezekért a regényekért nagyrészt Fruzsit és Zsófit okolom, akik nagyon ügyesen kampányolnak GABOs kiadások mellett. De szeretnék minél több fantasy regénnyel megismerkedni, így nem tiltakozom a befolyásuk ellen.

 

Egyik nap egy meglepő üzenetet kaptam molyon az egyik követőmtől, akit nem mellesleg évekkel ezelőtt booktuberként követtem, hogy látta nálam, hogy kívánságlistás ez a regény, és szívesen odaadná postaköltség fejében. Erre nem tudtam nemet mondani, mert még ősszel olvastam az első részt, és terveztem folytatni, csak még nem tudtam, hogy mikor. Ugyan volt egy kis zűr a postával, de végül ideért hozzám.


Az idei év legjobban várt Agavés megjelenése kétségkívül a Tízezer ajtó, amelyről tudtam, hogy elő fogom rendelni. Az már csak plusz öröm volt számomra, hogy a Sikerkönyves akciójukon belül Az ötödik évszak második része is le volt értékelve, aminél azon imádkoztam, hogy ne fogyjon el addigra. Rájuk hamar szeretnék sort keríteni, mert nagyon várósak, és talán ha végeztem a várólistacsökkentéseimmel, akkor magas prioritási fokra fognak előlépni, ha addig még nem olvasom őket. Amúgy a Harrow kötet egy portálfantasy, amely a 20. század évek elején játszódik, a Jemisin regény pedig egy posztapokaliptikus fantasy, amelynek fő témája a rasszizmus.


Mindenki Grisa lázban ég a sorozat miatt, amit én még nem láttam, de nálam ez eléggé okés, mert teljes lelki nyugalommal el tudok sétálni a hypevonatok mellett. Illetve itt magát a történetet is ismerem, így csak a megvalósítás és a varjak beemelése hozhat némi újdonságot. De az, hogy megjelent a Bűnös birodalom, hatalmas lelkesedéssel tölt el. Ha tehettem volna, akkor tavaly a Hat varjú befejezése után egyszerre kézbe veszem. Jelenleg épp kölcsönben van a példányom, de ami késik.


  • Kemese Fanni: A viharszívű Mya Mavis (Pippa Kenn-trilógia #2)
  • Kelly Barnhill: The Girl Who Drank the Moon – A lány, aki holdfényt ivott
  • Barbara Demick: Nincs mit irigyelnünk a világtól

Mivel tudtam, hogy rendelni akarok a Könyvmolyképzőtől és kvázi mindegy volt, hogy hányas számozású lesz a könyvem, így vártam szinte az utolsó pillanatig. Leginkább új megjelenésekre, de azok nem jöttek, helyette azonban lett egy Raktárkisöprés, ahol jó köteteket sikerült beszereznem. Ugyan már olvastam a Pippa Kenn-trilógia második kötetét, de ahogy az elsőt tavaly, a másodikat most idén szereztem be, mert szerettem volna a polcon tudni. Eredendően két könyvtől van ingyenes kiszállítás, de ezt a tervemet felrúgták, mégis jött a holdfényt ivó lány is, amely eredetileg is a Bardugo könyv párja lett volna. A koreai könyv meg szinte ajándék volt, amit nem tudtam otthagyni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése