2021. augusztus 12., csütörtök

Cukorhab, hiszen nem minden szól a szenvedésről | Alice Oseman – Olvassunk graphic novelt #12

Eredeti megjelenés éve: 2019 - 2019 - 2020
Magyar megjelenés éve: 2022 - 2022
ifjúsági, romantikus, LMBTQ
öt csillag


Alice Oseman nevét – mint utólag kiderült – régebb óta ismerem, de a Heartstopper graphic novel-jével tavaly találkoztam először a magyar könyves Instagramon. Aztán Eszti, a booksflyingaround csatornáról is térítést indított a sorozattal kapcsolatban, így mindenképp a radaromon volt. A témája miatt azonban nem voltam biztos benne, hogy nekem való lesz-e, hisz eddig csak mellékszálként volt jelen az olvasmányaimban az LMBTQ szál. Itt viszont teljesen erre fókuszál a történet.

Annyira cukorhabos volt az egész, hogy majdnem elolvadtam olvasás közben. A sorozat eddig nagyon tetszik, mert nagyon bájos, de mégis komoly problémákkal foglalkozik. Teljes természetességgel kezeli a LMBTQ közösség tagjait, amit öröm volt látni, mert ezáltal elfogadásra neveli az olvasóit. Elöljáróban nem tudod, hogy kell a lelkednek, de kell.

 

Mivel Webtoonon olvastam, szinte egybefolyt a három rész, de nem is bánom. Azt egyébként mindig nagyon értékeltem, amikor az adott rész elején figyelmeztetett az írónő arra, hogy nehéz témák kerülnek feldolgozásra, mint például az erőltetett csók, a fizikai bántalmazás vagy épp alkohol fogyasztása. Nagyon figyelmes volt ez tőle, és ez is mutatja, hogy mennyire törődik az olvasóival.


Forrás: Pinterest


Történetünk…

egy meleg srácról, egy rögbijátékosról és kettejük szerelméről szól. Charlie tavaly coming out-olt és jelenleg egy titkolt kapcsolata van, ám a srác rosszul bánik vele. Egy tesióra alkalmával meglátja Nicket, aki épp rögbiedzésen van, és végérvényesen beleszeret. Ebben csak egy a bökkenő, hogy a srác hetero, így legfeljebb csak barátok lehetnek, és Charlie irányából lehet plátói a dolog. Ám hamar kiderül, hogy Nick is el kezd érezni iránta valamit, és egyre csak kuszálódnak a szálak.

 

Az első rész Nick érzéseinek tisztázásáról szól, aki amúgy az én személyes kedvencem. Olyan mint egy nagy és ölelgetni való plüssmedve, és egyáltalán nem néz ki melegnek. És pont ez is az egyik tanulsága a könyvnek, hogy ne ítélj a külső alapján. Nagyon jószívű és motiváló, egy igazi jó barát, akivel Charlie akkor is jól járt volna, ha nem lett volna köztük semmi. Teljesen belezúgtam Nickbe, míg Charlie kevésbé dobogtatta meg a szívemet. Ő egy kicsit szerencsétlen, akit mindig csak az ág húzott. Állandóan piszkálták, de hagyta magát szekáltatni. Mellette Nick egy szeretetgombóc, és igazából kellenek is egymásnak.

 

A második rész Nick coming outjának dilemmáját helyezi a középpontba. Ugyan Charlienak bevallja, hogy kedveli (amitől elolvadtam), de ország-világ előtt még titkolja, ami teljesen megérthető. A fiúk egyre inkább megismerik egymást, randiznak és lopott időt töltenek egymással. Itt már megismerünk más, ugyanúgy az LMBTQ közösséghez tartozó fiatalokat, akik Charlie és Nick baráti körét alkotják. Van itt egy leszbikus párunk meg egy transz tinédzserünk is. Ők is elfogadják kettejük szerelmét, sőt igazából már sokszor előbb tudják, minthogy elmondták volna nekik, mert annyira egyértelmű. Fontos visszatérő szereplő még Nick kutyája, aki annyira aranyos. Miatta ment át először Charlie, és azóta is sok időt töltenek el vele.


Forrás: Pinterest


A harmadik rész Párizsba viszi szereplőinket, akik a lányiskolával közösen látogatnak el a francia fővárosba. Nagyot mosolyogtam a szobák beosztásán, mert a tanárok mondták, hogy nincsen lány-fiú keveredés. De ez mit is akadályoz meg? Meg kell említenem a felnőtt szereplőket is, akik nagyon rendesek és elfogadók Charlie apja volt vicces, hogy így már nem aludhat itt Nick a házasságig. Itt történik meg Nick plénum előtti coming out-ja, amit Charlie is nehezen kezel. Nem akarja, hogy ugyanúgy járjon a barátja, mint ahogy anno ő. Túlságosan félti, és amiatt a gyomra gombócban van. Járnak az Eiffel-toronyban és a Louvre-ban, de igazából önmagukat ismerik meg a szereplők ez alatt a rész alatt.

 

Nagyon örülök, hogy elolvastam a Heartstopper első három részét, és amint elérhető lesz a következő, arra is le fogok csapni. Számomra határfeszegetés volt ez az graphic novel, de annyira szeretetteljesen nyúlt a témához, hogy együtt tudtam izgulni a szereplőkkel, akik minden bajukat megbeszélték egymással. Ha esetleg nem olvastál még tisztán LMBTQ történetet, akkor ezt meleg szívvel tudom neked ajánlani. Ha meg igen, akkor is, mert mindenkinek kijár egy csöppnyi boldogság.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése