2021. április 11., vasárnap

Teasárkányok – Olvassunk graphic novelt #6

A FantasyFebruárBingó kitöltéséhez keresgettem sorozatzáró köteteket, mert miért is ne, a bebizostított egy sor mellé minden ponthoz szerettem volna választani egy könyvet. Kis gondolkodás után eszembe jutott Katie O’Neill The Tea Dragon trilógiája, amely amellett hogy rövid, számos pontot is kipipál. Sajnos magyarul nem jelent meg, de nagyon aranyos történet, amelyet meleg szívvel ajánlok nyelvtanulás céljábol is. 

Eredeti megjelenés éve: 2017
gyerek, fantasy
öt csillag

Katie O'Neill: Tea Dragon Society


From the award-winning author of Princess Princess Ever After comes The Tea Dragon Society, a charming all-ages book that follows the story of Greta, a blacksmith apprentice, and the people she meets as she becomes entwined in the enchanting world of tea dragons. After discovering a lost tea dragon in the marketplace, Greta learns about the dying art form of tea dragon care-taking from the kind tea shop owners, Hesekiel and Erik. As she befriends them and their shy ward, Minette, Greta sees how the craft enriches their lives--and eventually her own.

 

Teljesen elolvadtam a nyitókötettől, 72 oldal tömény cukiság rejtezik a lapok között. Itt ismerjük meg a sorozat központi elemeit, a teasárkányokat, akiknek a szarva helyén teának való füvek nőnek. A rajzolásuk valami elképesztően aranyos, nem egyszer megölelgettem volna én is őket. Nem csak teafű nőhet rajtuk, hanem például kamilla is, amelyek megőrzik a gazdájuk emlékeit.


A regény teljesen természetesnek kezeli az LMBTQ közösséget, mert főhősnőnk, Greta is egy ilyen családban nő fel. Legalábbis szüleit apának és anyának szólítja, de mindketten erősen női vonással rendelkeznek. Ugyanígy a teamester és férje is egy párt alkotnak, utóbbi nem mellesleg kerekesszékkel közlekedik. Szerettem még benne Greta és Mine kapcsolatát is, akik szintén nagyon aranyosak együtt. Teljesen természetesnek kezelte ezeket a témákat, és ez így van rendjén.


Ez egy útkeresős történet tele aranyos sárkányokkal. Én csak meleg szívvel tudom ajánlani ezt a csodát.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Eredeti megjelenés éve: 2017
gyerek, fantasy
négy csillag

Katie O'Neill: Tea Dragon Festival


Rinn has grown up with the Tea Dragons that inhabit their village, but stumbling across a real dragon turns out to be a different matter entirely! Aedhan is a young dragon who was appointed to protect the village but fell asleep in the forest eighty years ago. With the aid of Rinn’s adventuring uncle Erik and his partner Hesekiel, they investigate the mystery of his enchanted sleep, but Rinn’s real challenge is to help Aedhan come to terms with feeling that he cannot get back the time he has lost.

 

Azt hihetjük, hogy történetünk folytatódik a második részben, de egyáltalán nem így van. Kezdetben még kapcsolódási pont sincsen a teasárkányokon kívül később azonban feltűnik a teamester és kedvese, Eric, aki ekkor még mint délceg lovag járja a környéket és szörnyeket győz le.


Főhősünk Eric unokahúga, Rinn egy kis hegyi faluban él, ahol még teljesen természetesek a teasárkányok, akik kevesebbet szerepelnek ebben a részben. A kötet végén viszont találhatunk egy sárkányhatározót, hogy azért mégse maradjanak ki innen sem. A falut is egy sárkány védi, aki 80 éve álomba szenderült, de a lánynak sikerül felébresztenie. Emberi alakot is tud ölteni, de igazából nincsen nekik kifejezett nemük, mert lehetnek férfiak és nők is.


Örültem, hogy az LMBTQ közösség mellett további kisebbség is tiszteletét tette a könyvben, mégpedig a siketek. Lesa csak jelnyelven tud kommunikálni, és a faluban mindenkinek természetes, hogy megtanulták ezt a nyelvet, hogy tudjanak vele beszélgetni. Rajzolva is vannak ilyen beszélgetések, amik jól estek a pici lelkemnek.


Itt egy otthonra találós történetet kapunk, amely inkább kiegészítőkötet, mint folytatás. Mégis szerintem már csak a hallássérült emberek reprezentációja miatt érdemes elolvasni, no meg a gyönyörű képi világa miatt.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Eredeti megjelenés éve: 2020
gyerek, fantasy
négy csillag

Katie O'Neill: Tea Dragon Tapestry


Join Greta and Minette once more for the heartwarming conclusion of the award-winning Tea Dragon series!

Over a year since being entrusted with Ginseng's care, Greta still can't chase away the cloud of mourning that hangs over the timid Tea Dragon. As she struggles to create something spectacular enough to impress a master blacksmith in search of an apprentice, she questions the true meaning of crafting, and the true meaning of caring for someone in grief. Meanwhile, Minette receives a surprise package from the monastery where she was once training to be a prophetess. Thrown into confusion about her path in life, the shy and reserved Minette finds that the more she opens her heart to others, the more clearly she can see what was always inside.

Told with the same care and charm as the previous installments of the Tea Dragon series, The Tea Dragon Tapestry welcomes old friends and new into a heartfelt story of purpose, love, and growth.

 

Egy év telt el az első kötet után, amikoris Greta épp a kovácsvizsgájára készül. Tetszik neki a teamesterség is, de szeretné tovább vinni a családi hagyományokat. Emellett kapcsolódunk a második kötethez is, mert Rinnék is feltűnnek a helyi piacon.


Tetszett a sorozat zárókötete is, amely további témákat dolgoz fel. Beszél a kiégésről és annak feldolgozásáról a kovácsvizsgára érkező mester kapcsán. Előkerül a gyász feldolgozása is, mert Greta kissárkánya elvesztette korábbi gazdáját, és egy év alatt sem sikerült ezen túllépnie. Az új helyre kerülés és annak megszokása is fontos részét képezi a történetnek, illetve az a megállapítás is, hogy csak az jó, amit szívből csinálsz.


Emellett történet szempontjából megismerhetjük Minett múltját is, amelyről az első részben a lány félszegsége miatt keveset tudhattunk meg. Amnéziában szenved, de egyre inkább a felszínre törnek az emlékei, viszont nem akarja a rossz dolgokat elfogadni önmagában. De erre is megtanít ez a graphic novel, hisz az érem mindkét oldalától válunk igazán teljessé. Minden formál téged és minden a részed.

„When someone is grieving, the best thing you can do is let them heal on their own, and show them that you’ll be there for them. I know it’s hard, because you are a kind girl and want to help everyone. But people aren’t objects to fix. Give them space and show you’ll still love them whenever they are ready to be loved.

~~~

„Everything that happens is part of your wholeness. The sadness, the loss, the hurt, as well as the joy, the love, the friendship—it is all part of your tapestry. 

Nagyon jó kis trilógia, amely mind a rajzolásában, mind a feldolgozott témáiban különleges. Ha tehetitek, akkor mindenképp nézzetek bele, mert egy igazi kincsre fogtok bukkanni.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon aranyosnak tűnik ez a történet, felhívtad rá a figyelmem ^^ Alapból nagyon jók ezek a graphic novels bejegyzéseid, mindig nézem milyen jókat találsz :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ennek nagyon örülök 😊 igyekszek mindig valami újítást bevezetni, és ez az olvasásra is igaz. Szeretem a határaimat feszegetni, ami ebben az esetben nagyon jól sült el. A képregényeknél is eléggé tükröződik szerintem, hogy kit szeretek úgy általánosságban olvasni, és örülök, hogy találsz köztük kedvedre valót 😊

      Törlés