2021. június 11., péntek

Űrbéli elnyomás | Rivers Solomon

Egyre inkább rá kell jönnöm, hogy nehezen bírom a nők elleni erőszakot, de az még mindig semmi ahhoz képest, ha orvosi dolgok tűnnek fel egy regényben. Már alapból sem szeretem a vér látványát, és olvasva is futkos a hátamon a hideg tőle. Éppen ezért sikerült nagyon beleválasztanom Rivers Solomon Kegyetlen szellemek című regényébe, amely egyáltalán nem tetszett, sőt bizonyos helyeken meg is kellett állnom benne, de ez az én gyengeségem.


Eredeti megjelenés éve: 2017
Magyar megjelenés éve: 2018
Főnix Könyvműhely
sci-fi, disztópia
két csillag

Aster egy űrhajó alsó fedélzetén, a nyomornegyedben él. A Matilda nemzedékek óta hordozza az emberiség maradékát, hogy eljuttassa őket a mitikus Ígéret Földjére. Az út során a hajó irányítói szigorú morális szabályokat erőltetnek az Asterhez hasonló sötét bőrű utasokra, akiket nem tekintenek teljes értékű embernek, és méltatlanul, szinte rabszolgaként bánnak velük.

A Matilda uralkodójának boncolása során meglepő kapcsolatra derül fény a férfi halála és Aster édesanyjának negyed századdal korábbi öngyilkossága között. Miután a lány összetűzésbe keveredik egy brutális munkafelügyelővel, rájön, hogy talán lejuthat a hajóról, ha harcolni is hajlandó céljaiért.

 

Egyedül a borítója tetszett a regénynek, talán emiatt is döntöttem végül a megvétele mellett. Újat terveztek neki, és szerintem szebb lett, mint az eredeti. Emellett Zsófi ajánlása is buzdított rá, de már nem is emlékszem, hogy mit mesélt erről a könyvről, de azt tudom, hogy tetszett neki. Viszont ez egy annyira rétegkönyv, hogy utólag nem csodálkozom azon, hogy nekem nem jött be.

 

Történetünk…

Aster mindennapjait követi egy Matilda nevű úrhajón, ahol a hajó főorvosa mellett dolgozik segédként. Az alsóbb társadalmi osztályba tartozik, mégis megadatik neki hogy tanuljon és szabadon közlekedjen. A hajó aktuális uralkodója nagy beteg lesz, amely rejtélyes módon összefügg édesanyja halálokával. A főorvos próbálja menteni a helyzetet, mert a következő uralkodó sokkal rosszabb lesz, pedig ez sem volt egy lágyszívű plüssmedve.

Túl sokat árul el az eredeti fülszöveg, szinte az egész történetet, amire csak most, a bejegyzés írása közben jöttem rá. Hisz nincs sok cselekmény, legalábbi én nem tapasztaltam ezt. Sokkal inkább a karakterekre fókuszál és az űrhajó dolgaira, ami a Calderonnál például tetszett, de itt nagyon nem.


Forrás: Pinterest


Leginkább az orvosi dolgok verték le a biztosítékot. Már viszonylag az elején egy gerincérzéstelenítéses amputációt hajt végre Aster, amelyet nehezen viseltem el. Már eleve az is hátrány, hogy vizuális típus vagyok, de az ilyenfajta érzéstelenítéssel kapcsolatban még személyes tapasztalataim is vannak, ami nem segített a helyzeten. Aztán van itt boncolás és nőgyógyászati vizsgálat is, emiatt az elejét csak részletekbe tudtam olvasni. Sok volt az orvosi szakkifejezés is, amitől ugyan tudományosabbnak hangzanak a mondatok, de nem értettem egy mukkot se belőle, mert nemigen magyarázták a hatóanyagokat. Nem tehetek róla, nem nézek orvosi sorozatokat, és kerülöm a kórházakat, ahogy csak tudom.

 

Fokozatosan derülnek ki az információk a hajóról és a helyzetről, amit magadnak kell kerek egészre összeöltened. Kezdetben nincsen áram, mert a vezetőség így éli ki elnyomó hatalmát. Az űrhajón különböző szintek vannak, és minél lejjebb megy az ember, annál elmaradottabb és szegényebb a környezet. Lecsökkent a nemzőképesség, bár ez tényleg csak egy mellékes információ, mert nem foglalkozik vele bővebben a regény. Sokkal inkább a rasszizmussal, hisz az alsóbb szintek nem elég, hogy szegények, hanem fekete bőrűek által lakott, akiket a katonák kedvükre megerőszakolhatnak és verhetnek.

 

Maga a hajó akár lehetett volna egy földalatti bázis is, mert sokáig nincs szerepe az űrnek. Egy Szántón dolgoztatják a feketéket, amelyet elég nehezen tudtam elképzelni, mert nem sima talajú, hanem a Napocska körül van, ami egy mesterséges fényforrás. Emellett leginkább Aster füvészkertjében és a szobájukban töltjük az időt, ahol utóbbi tiszta kolihangulatot árasztot. A végén ugyan volt jelentősége a hajónak, de ott már annyira elveszettem az érdeklődésemet, hogy már csak azt vártam, hogy vége legyen.


Forrás: Pinterest


Egyik szereplő sem nőtt a szívemhez. Leginkább Aster szemszögéből látjuk az eseményeket, aki nemigen találja a helyét a hajón és állandóan lázadozik a rendszer ellen. Emellett még kapunk három mellékszereplő szemszögéből is fejezet, ahol őket is megismerhetjük. A Sebészt már mint szereplő sem szerettem, mert állandóan húzza Astert, de megtartja a kellő távolságot. Aztán megismerhetjük a származását és hogy mennyire fanatikus a vallás tekintetében. Ostorozza magát, de közben meg életeket ment. Melusine néni viszont már érdekesebb volt, aki hősnőnk pótanyukájának számít. Giselle viszont egy őrült, akit az elején még kedveltem, mert ott volt Aster számára, de aztán elborul az agya. Mégis fontos része a történetnek, hisz szemfülesebb barátnőjénél, és előbb rájön a naplók igazi jelentésére.

 

A regény közepétől múltbéli visszaemlékezéseket is kapunk, amely eléggé szokatlan elhelyezés, hiszen azok általában a kötetek elején a szereplők megismerésére szolgálnak. Pont ezért éreztem úgy, hogy késleltetés eszközeként használja az írónő, ami egy után már idegesített. Főleg azért is, mert nagyon egybefolyik a jelen eseményeivel és sokszor nemigen tudtam különbséget tenni.

 

Összességében

Nehéz szülés volt, de a témák is nehezek benne. Amint kevesebb volt az orvosi rész, már könnyebben ment, de a témák továbbra is nyomasztottak. Értettem, hogy mire ment ki a történet, de legtöbbször csak azt éreztem, hogy egyhelyben toporognak. A borítója viszont továbbra is gyönyörű. Ennek ellenére biztos, van olyan ember, akinek tetszhet, de ez nem én vagyok.


„Vegyszer és még több vegyszer, és már kész is a varázslat…

~~~

„A kéne a gyengéknek való.” Minek törődnének a szokásokkal, amikor ezen az átkozott hajón semmi sem úgy van, ahogy lennie kéne? A kéne nem elég ahhoz, hogy ne kelljen levágnod a lábamat, igaz? Attól, hogy kéne, még biztosan nem fogják visszakapcsolni a fűtést, és nem fogják megölni a fickót, aki eredetileg kikapcsolat. A kéne háromszáz évvel ezelőtt megszűnt létezni, amikor a régi otthonunk odaveszett. Az űrben nincs olyasmi, hogy így kéne lennie.

~~~

„– Van egy szisztémám – felelte Aster. – Amikor a lista egyik tételét nem húzom ki, átkerül a következő napi listára. Ha egy tétel tizennégy egymást követő napon rajta marad, utánajárok, miért hanyagoltam el azt a teendőt, és az egész napot annak szentelem, hogy teljesítsem.

~~~

„A barátok, ha meggyűlölték egymást, nem voltak többé barátok. A testvérek hiába gyűlölték megy egymást, akkor is testvérek maradtak, a hosszú hallgatások, a viszályok és a szándékos félreértések ellenére.

~~~

„A szépség szubjektív és csalóka. A szépséget nem lehet laboratóriumi körülmények között megismételni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése