2021. szeptember 22., szerda

Sarah Andersen világa – Olvassunk graphic novelt #13


Sarah Andersen munkáit nemigazán lehet graphic novelnek nevezni, mert max 4 kockából álló oldalakon mesél el egy-egy szituációt. De ha már a Szerelmes pillanatok is megfért itt, akkor a következő négy kötet is nyugodtan beállhat ebbe a sorba.


Eredeti megjelenés éve: 2020
fantasy, paranormális
négy csillag

Sarah Andersen: Fangs


A love story between a vampire and a werewolf by the creator of the enormously popular Sarah's Scribbles comics.

Vamp is three hundred years old but in all that time, she has never met her match. This all changes one night in a bar when she meets a charming werewolf. FANGS chronicles the humor, sweetness, and awkwardness of meeting someone perfectly suited to you but also vastly different.

 

Ez egy epizodikus, mégis egybefüggő történet egy vámpírlány és egy vérfarkasfiú szerelméről, akik attól még hogy szokásaikban mennyire különböznek egymástól, jól megvannak egymással. Ugyan néha megfeledkeznek arról, hogy a másiknál mit szabad, amiből elég humoros szituációk alakulnak ki, mint például a felgyulladó ágy vagy az ezüstgyűrű este.


Előítéletek rombol, hiszen a vérfarkasok teliholdkor íjesztő lényekké változnak át az emberek szemében, hősnőnk azonban nagyon aranyosnak tartja. A közös kép dilemmája is előkerül, hiszen hősünknek nincsen közös képe a barátnőjével, de mondjuk ez egy vámpírnál elég nehezen kivitelezhető.


Rendesek kifigurázza a vámpírirodalmat, nem kíméli sem a Twighlitot, sem a Drakulát, de még az Interjú a vámpírralt sem. A vérfarkasoknál pedig a tipikus kutyaszokásokat hozza előtérbe, mint az éjszakai futkosás, a holdugatás vagy a bizalmatlanság a postással szemben.


Nagyon vicces helyzeteket mutat be, én nagyon jót szórakoztam rajta. Az epizodikussága egy kicsit ugyan zavart, mert szívesebben olvastam volna még többet róluk. A tanulsága pedig viszont meggyőzött arról, hogy értékes képregényről van szó. Hiszen azért jönnek ki főszereplőink ilyen jól egymással, mert engedik a másiknak, hogy önmaguk legyenek.


FONTOS még megemlítenem, hogy ezt a képregényt ingyenesen elolvashatjátok Tapas-on illetve a honlap mobilapplikációján keresztül!


Ezen élmény után szerettem volna a híresebb munkát is sorra venni, ám ezekben a gyűjteményekben csalódnom kellett.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Eredeti megjelenés éve: 2016
Magyar megjelenés éve: 2016
Fumax Kiadó
comic strip
két csillag

Sarah Andersen: Adulthood Is a Myth [Felnőni kiábrándító]


Úgy érzed, kilógsz a sorból? Szeretnéd kapcsolatépítésen keresztül előremozdítani a karrieredet? A felnőttség olyan új, izgalmas kihívás a számodra, amire érzésed szerint teljesen fel vagy készülve? Hát pfuj. Kérlek, állj odébb!

Sarah Andersen, az elképesztően népszerű, ifjú brooklyni művész lezseren megrajzolt, tökéletesen célba találó rövid képregényei ugyanis nekünk, többieknek szólnak. Bemutatják, hogyan lehet teljes hétvégéket fenséges módon elszúrni az interneten, milyen elviselhetetlen kín egy jóképű sráccal kézenfogva végigmenni az utcán, vagy egész nap arról álmodozni, hogy végre hazaérünk és belebújhatunk a pizsamánkba. Más szavakkal: a modernkori fiatal élet horrorisztikus és kényelmetlen valóságát. Ja, és egyáltalán nem önéletrajzi ihletésűek! Cseppet sem azok!

A Felnőni kiábrándító a rajongók kedvenc képsorait tartalmazza tucatnyi új képregény mellett, amelyek csak ebben a kötetben olvashatóak. Sarah őszintesége, az olyan témáknál, mint pl. testkép, öntudat, introvertáltság, személyes kapcsolatok, és a melltartó-mosás gyakorisága, képregényeit elképesztően viccessé varázsolják – amellett, hogy mindenki magára ismerhet bennük.

Sarah munkásságát csak a Facebookon több, mint egy millióan követik, e könyv megjelenésekor a magyar rajongótábor, a Doodle Time Magyarul pedig kis híján harmincötezer rajongót tudhat magáénak!

 

Sajnálom, de ez nekem nem jött be, sem a témái, sem a stílusa miatt. Utóbbit a végére ugyan sikerült megszoknom, de a humora nem nekem való. Rendszeresen említi a női bajt, és nekem sem egyszerűek azok a napok, viszont nem szeretem, ha felhántorgatják. Emellett a testszőrős megjegyzések is furcsák voltak, de az alacsony önértékelése miatti poénok zavartak leginkább. Az ilyen helyzetek rajzolási stílusa is taszított. Ugyan a könyves poénok tetszettek, de nem voltunk egy hullámhosszon. Viszont ettől függetlenül másnak tetszhet.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Eredeti megjelenés éve: 2017
Magyar megjelenés éve: 2017
Fumax Kiadó
comic strip
három csillag

Sarah Andersen: Big Mushy Happy Lump [Puha boldog puffancs]


Itt a fürdőruhaszezon! Készítsd fel strandoláshoz a tested! Dolgozz azon a hasfalon! Emeld meg a feneked!

Ööö… vagy mégsem. Felejtsd el, és légy inkább puffancs! Puha, boldog puffancs!

A Sarah Andersen összegyűjtött képregényeit tartalmazó második kötet ott folytatódik, ahol az előző abbamaradt – vagyis összegömbölyödve egy kupac paplan alatt, figyelmen kívül hagyva a való világ kötelezettségeit. Ezek az új képregények és rajzokkal ellátott személyes jegyzetek a fiatal felnőttlét ádáz érzelmi hullámvasútjának magasságait-mélységeit követik: anyagi problémák, nyűglődések, a pulcsilopás rejtelmei, és egy otthonmaradós-pizzázós nap örömei. Mindenki a fedélzetre!

Sarah Andersen fiatal brooklyni képregényrajzoló és illusztrátor. Igazából menő és kiegyensúlyozott életet él. De tényleg.

 

Az első csalódás után itt már tudtam, hogy mire számítsak. Más élethelyzeteket mutat be, amelyekkel könnyebben megbirkóztam. Illetve voltak többoldalas történetek is, amelyek feldobták a kötetet. Amíg az alacsony önértékeléses részeket nem szerettem az előző gyűjteményben, addig ebben az antiszociális perceket érdekesnek találtak. Reálisan ábrázolta, mert magabiztosság kell ahhoz, hogy az ember egyész nap ne csak odahaza plöttyedjen. A macskák nem az én világom, de jó volt látni, ahogy megszokja őket, illetve a barátaival közös snitteket is szerettem, főleg a pulcsilopást.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Eredeti megjelenés éve: 2018
Magyar megjelenés éve: 2018
Fumax Kiadó
comic strip
három csillag

Sarah Andersen: Herding Cats [Macskapásztor]


Nem is olyan egyszerű az élet világhírű művészként! Rémisztő határidők, műkajás dobozok halmai a villogó monitor alatt és a kisállatok örökké gyarapodó hordája… ööö, mindegy – igazából ez mindennapos.

Sarah Andersen képregényeinek és rajzokkal ellátott személyes jegyzeteinek harmadik gyűjteményes kötete a korábbiakra jellemző szellemességgel és eleganciával nyújt túlélési tanácsokat a modern élet őrületéhez: a korán kelő emberek elkerülésén át az internetes trollok elleni védekezésig, egészen a nagytakarítás életre elenyésző hatást gyakorló haszontalanságáig. Ha minden kötél szakad és összeomlik körülötted a világ, készíts egy forrócsokit, számold a napokat halloweenig és öleld meg a remény bundás-bolyhos szimbólumát!

Sarah Andersen egy fiatal brooklyni illusztrátor. Épp azon dolgozik, hogy csökkentse a reggelente lenyomott szundik számát. Messze még a cél.

 

Ebben a részben általánosabb témák kerülnek elő. Kevesebb iróniát alkalmaz, így emészthetőbb, de mintha lemerült volna, mert olyan semmilyen volt. Van benne egy nagy szál is a művésszé válásról, hogy hogyan is változtatta meg az internet az ő helyzetüket, ami érdekes és tanító jellegű lehet a fiatal illusztrátorpalánták számára. De ezen kívül kevésbé izgalmas, mert nagyrészt csak érzéseket közvetít.

 

Megbántam, hogy elolvastam? Nem.

Folytatni fogom? Valószínűleg igen.

Voltak benne jó részek és emlékezetes snittek, de rá kell jönnöm, hogy Sarah Andersen stílusa nem mindig vág össze az enyémmel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése