2021. november 13., szombat

Útravaló | J. K. Rowling – Olvassunk "in English"

J. K. Rowling az utóbbi időben eléggé vitatott írónővé vált főleg a megnyilvánulásai miatt, de tény és való, hogy a Harry Potterrel nagy hatással volt generációk olvasóvá nevelésére. Illetve egy generációnyi fiatal nőnek is példát mutatott, hogy minden magánéleti nehézség mellett is követhetők az álmok és lehet valaki sikeres. Ma nem egy regényéről lesz szó, hanem a Very Good Lives [Az élet dolgai] címet viselő kötetéről, amely egy egyetemi diplomaosztóra írt beszédét tartalmazza igényes kivitelben.


Eredeti megjelenés éve: 2015
Magyar megjelenés éve: 2018
Animus Kiadó
nonfiction
öt csillag

J. K. Rowling humorral és mély empátiával átszőtt beszédét – amelyet eredetileg a Harvard Egyetem végzős diákjaihoz intézett – nemcsak azoknak ajánljuk, akik most kezdik felnőttéletüket, hanem bárkinek, aki úgy érzi, fordulóponthoz ért, és szeretne kicsit szebben, bátrabban, szabadabban élni.

„Köszönöm – ezzel szeretném kezdeni. Nemcsak azért, mert a Harvard kivételes megtiszteltetésben részesített, hanem mert a gondolattól, hogy itt avatási beszédet kell mondanom, heteken át összeszorult a gyomrom, így sikerült fogynom egy kicsit. Duplán jól jártam! Most már nincs más hátr a, mint mélyeket lélegeznem, a piros zászlókra hunyorognom, és meggyőzni magam, hogy a világ legnagyobb griffendéles találkozóján vagyok.”

 

A felkéréskor eléggé izgult az akkor már sikeres író, ami az idealizált szerzők képének megy ellen. Sokáig nem láthattunk bele olvasóként az alkotási folyamatokba, csak a kész termékeket látva kaptunk képet a munkájukról. A közösségi médiának hála azonban rájöhetünk, hogy ők is ugyanolyan emberek, mint mi – tele aggodalommal, kétséggel, örömmel vagy épp bánattal.

Rowling próbál visszaemlékezni arra, hogy milyen is beszédet hallott ő anno, de annyira nem volt rá hatással, hogy már nem tudja felidézni. Épp ezért reménykedik abban, hogy erről is megfeledkeznek majd hallgatók (ami egy könyvkiadást megélt beszédnél elég nehézkes). Nagy hangsúlyt fektet a képzelőerő fontosságára, hogy ha belehelyezzük magunkat mások helyzetébe, akkor jobbá tehetjük a világot, ami szerintem egy nagyon jó gondolat a számos más megemlített közül.

 

Sok önéletrajzi elemet hoz, mint például hogy nem azt tanulta, amit a szülei hittek, hogy tanul. Szegényebb sorból származik, ezért szerettek volna Rowlingnak egy rendes és jól kereső szakmát, ám mondhatott neki bárki bármit, nem foglalkozott velük. Sok csalódás is érte az életben, ám emiatt fordíthat több időt arra, ami igazán fontos volt számára. Emellett már dolgozott afrikai menekültekkel foglalkozó intézetnél, ami nagy hatással volt rá.

 

Nagyon tetszettek az illusztrációk, amelyek egyszerre voltak szépek és motiválók. Szerintem a magyar kiadásban is kellően átdolgozták őket, de az angolban engem lenyűgöztek. Hoztam is párat a bejegyzés illusztrálásaképp.


Illusztrációk a könyvből


Összességében

Hamar elolvasható könyv, amely szép gondolatokat tartalmaz. Rövid és illusztrált, így jópár ember elgondolkodhat a megvásárlás értelmességén, hiszen a boltban is könnyen elolvasható. Viszont számomra motiváló hatású volt, amelyhez egy-egy nehéz időszakban lehet, hogy ismét visszatalálok.


„There is an expiration date on blaming your parents for steering you in the wring direkction; the moment you are old enough to take the wheel, responsibility lies with you.

~~~

„So why do I talk about benefits of failure? Simply because failure meant a tripping away of the innesential. I stopped pretenging myself that I was anything that what I was and began to direct all my energy into finishing the only wirk that matteredt to me.

~~~

„Failure gave me an inner security that I had never attained by passing examination. Failure taugh me things about myself that I could habe learned no other way. I discovered that I had a strong will and more discipline than I had suspected; I also found out that I had friends whose value was truly above the price of rubies.

~~~

„So given a Time-Turner, I would tell my twenty-one-year-old self that personal happiness lies in knowing that life is not a checklist of aquistion or achievement.

~~~

„Unlike any other creature on this planet, humans can learn and understand without having experienced.

~~~

„And many prefer not to exercise their imagination at all. They choose to remain comfortably within the bounds of their own experience, never troubling to wonder how it would feel to have been born other than they are.

~~~

„The great majority of you belong the word’s only remaining superpower. The way you vote, the way you live, the way you protest, the pressure you bring to bear on your government, has an impct way beyond your borders.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése