2021. augusztus 29., vasárnap

Istenfélő űrszekta | On Sai

On Sai nevét már az Apa, randizhatok egy lovaggal? olvasása előtt is ismertem, de a sci-fi-jei akkor még nem vonzottak, hiszen a műfaj is távol állt tőlem. Azóta viszont már olvastam a Calderont, amit nagyon szerettem, és már csak idő kérdése volt a Szivárgó sötétség elkezdése. Ugyan egy kicsit féltem a Scartól, de pont annyira voltam kíváncsi erre a vallásos témájú űrkalandra, hogy bespájzoljam a folytatásokat is, és milyen jól tettem. Nagyon tetszett, hogy a kalandok mellett Isten létét és a szabad akaratot boncolgatja, mindezt azonban egyáltalán nem erőszakosan. És fogalmad sincsen, hogy a szálak milyen irányba fognak haladni.


Eredeti megjelenés éve: 2013
Könyvmolyképző Kiadó
sci-fi, fantasy
négy csillag

Scar körül sok a titok.

Titok a vallása, mert kereszténynek született egy olyan világban, ahol a kalózok megnyúzzák, a császáriak pedig agyonlövik a hívőket. Titok, hogy szerelmes Artúrba. Titok az álma, amit követve navigátornak áll.

 

Artúr körül sok a halál.

Előbb azt hiszi, Scar meghalt, kétségbeesésében csatlakozik egy keresztény csempészhajóhoz, és az űrben bolyongva egyre mélyebben megismeri a sötétséget. Mikor úgy érzi, minden kegyetlenséget megtapasztalt, megtudja, hogy Scar nem halt meg. Hanem áruló lett.

 

Don körül nagy a csend.

A renegát mentál önkéntes száműzetéséből figyeli a világ eseményeit, ám az ijesztő dolgokról nem beszélhet senkinek. Hallgatása mögött más is lapul: egy titok, és egy régi, fájó szerelem emléke.

 

Lucy körül nagy a rend.

Don egykori társa majdnem hibátlan. A világegyetem egynyolcadának ura, aki a végső tökéletességet keresi, gyűlöli az érzelmeket és a vércseppek gömbjében lapuló π számot. Könyörtelenül kiiktatja mindazt, ami nem illik a társadalom rendjébe.

 

Ők négyen furcsa események sodrában találják magukat. Fogalmuk sincs, ki vagy mi mozgatja a szálakat.

Lehet, hogy pusztán játékszerek Isten és a Gonosz kezében?

Létezik egyáltalán szabad akarat?

A szerelem, melyet elpusztítottál magadban, pislákolhat-e még a másikban?

Egyvalaki sejti csupán, hogy ők négyen alkotják a tengelyt, melyen megfordul az emberiség sorsa.

 

Rég olvastam négy szálon futó regényt, így az indulás sem volt könnyű. Mire épp megszoktam volna egyet, jött a másik, ami miatt dünnyögtem magamban, hogy én márpedig az előző szereplőt szeretném visszakapni, és ez meg mehet, ahova akar. Viszont ahogy belerázódtam, már kifejezetten értékeltem a többnézőpontúságot, hiszen így mindenhol ott lehettem és mindent tudhattam. Emellett minimális volt a jelenetbéli átfedés, így pörgött a cselekmény, és pont ott voltunk, ahol kellett.

Történetünk…

annyira szerteágazó, hogy nem könnyű összefoglalni. Kezdetben megismerjük Scart, aki szerelme esküvője elől menekül el bolygójáról. Kadétnak áll egy űrhajóra, amely legénységnek egy mentál is tagja. Így ismerjük meg Dont, aki idős kora ellenére az embereket szolgálja. Scart a herceg is kiszúrja egy bál alkalmával, és beszervezi titkosügynöknek, hogy egy megszállt hajón nyomozzon. Ezt a mentáltársadalom háta mögött teszi, aminek Lucy, Don gyerekkori barátja kevésbé örül. És akik kevésbé szeretik az udvari intrikát, annak ott van még Arthúr, aki csak úgy sodródik az eseményekkel, és csak azt veszi észre, hogy a bonyodalom közepében találja magát. Röviden-tömören ennyi.


Forrás: Pinterest


Scarral kapcsolatban már olvastam egy novellát az Esővágy kötetben, épp ezért ért meglepetésként, hogy Artúrnak egy másik rimával lesz esküvője. Pedig olyan aranyosan bánt Scarral, és reméltem, hogy lesz belőlük valami. Az írónő azonban ezt a gondolatot csírájában elfojtotta, és hamar rá is jöttem, hogy nekem ez a kapcsolat nemigazán kell. Artúr rengeteget szenveleg és önsajnálatba menekül, és még Istentől is elfordul. Nagyon nem szerettem a nyavajgásait, mert a többiek problémái mellett az övé olyan kicsinek tűntek. Vakmerő, felelőtlen és tutyimutyi, akire szerintem vár még nemi karakterfejlődés a későbbi kötetekben, hisz itt nemigen volt más szerepe, minthogy megmutassa azokat a dolgokat, amik később hatással lettek a fő csapásirányra.

 

Érdekes volt a vallás megnyilvánulása. Rendszer szinten tiltják, de mint minden tiltott dolog, ez is a burjánzik a szemek előtt. Nagyon tetszett az a megjegyzés is, hogy a legjobb álca a pontos adófizetés. És tényleg. Azokat zargatják inkább és kutakodnak utána, akiknek vaj van a füle mögött. A végeken emellett rejtve is vannak a nagyközönség előtt, így egy komplett keresztény bázis hozhattak létre. Csempészik az ostyát, mentik a kalózok rabjait és a gonosz által megszállt embereket. Ez azonban illegális tevékenység, amely a radikális hívők által kirobbantott háborúra vezethető vissza. Szerintem emellett a félelem is közrejátszik, hiszen ez egy meg nem értett erő, ami átjárja a keresztényeket.

 

Sokat segítenek a mentál karakterek Isten és a vallás megértésében, ugyanis ők olyan emberszerű lények, akik más síkokat is érzékelnek, kollektív tudattal rendelkeznek és képesek magukat molekuláris szintre szétbontani, így a teleportálás is lehetséges számukra. Társadalmukat azonban egy diktatúra uralja, amely talán a védelmük miatt vált azzá. Ez még nem kristályosodott ki teljesen, és várom már, hogy még többet tudjunk meg a fajról. Az biztos, hogy a szaporodásuk tudati síkon történik, hiszen sokáig élnek, és akkor érnek el a felnőttkorba, mikor a testük már nem képes szaporodni.


Forrás: Pinterest


Kedvenc mentálom – és talán szereplőm is – Don, akire az elején kicsit furcsán néztem, mert annyira más volt a faji jegyei miatt. Kukkoló perverznek gondoltam, de mivel Scar szemszögéből látjuk az eseményeket, ez egy természetes reakció. Idővel azonban átvált papamacivá, aki testőrként védi a lányt. Végig megtartja ezt az őrző-védő funkciót, mert tudja, mennyire különleges ember került az oltalma alá. Egyáltalán nem lát be a tudatába, ami normál esetben nem történhetne meg. Az emberek közt töltött hosszú idő alatt közel került hozzájuk, egyáltalán nem idegenkedik tőlük, amivel kitűnik fajtársai közül. Általa merülünk bele Isten létezésének kérdésébe is, mert látja az ostyában, hogy lakozik benne egy entitás, illetve Scar tudatának aurája is ehhez hasonló. Sokáig nem tudja, hogy Scar keresztény, de amit megtudja, két másodperc alatt a Biblia ismerőjévé válik, amelyet azonban ő szó szerinti útmutatásnak vesz a logikus gondolkodása lévén, és ezáltal vicces helyzetbe kerül.

 

Scar egy tűzről pattant lányzó, melyet a hajszíne is csak megerősít. Már a szülőbolygóján is kitűnt, ezért is kényszerül álcázni magát a szökése után. Nagyon látszik rajta, hogy a végekről jön, mert nem ismeri fel a herceget, de kerek perec elutasítja, mikor egy esti légyottra hívja. Trauma érhette a testiséggel kapcsolatban, mert minden olyan esetben, mikor ez előkerül, támadólag reagál. Kíváncsi vagyok, hogy ennek mi az oka. Képtelen hatékonyan elvegyülni, ettől még jó ügynök válik belőle, mert kitartó és szorgalmas. Emellett hatalmas a teherbírása. Fogalmam sem volt, hogy hogyan van ereje napközben navigátorként, este pedig szerelőként dolgoznia. Mikor tud aludni egyáltalán? Az úgy okés, hogy a nap 30 órából áll, de az idő akkor is véges.

 

A regény második része volt a kedvencem, mert itt már ismerjük annyira a szereplőket, hogy történjen is valami. A tetőpontja után viszont a harmadik egységre egy kicsit leül a történet, és inkább a Gonoszra fókuszál, amelynek létezése már bizonyított, de próbálják megfejteni, hogy mekkora erővel is bír. A Peregrinen már megfertőzte a tiszt kart, a munkásokat pedig állandó rettegésben tartja. Ez azonban csak egy kis hajó a világ végén, amit sajnos megbolygattak a kutakodás által. A Gonosz leginkább a mentálokra veszélyes, akik ugyan el tudják zárni az agyuk azon részét, de ha kikerülne a kollektív tudatba, akkor ott vinne mindent.


Forrás: Pinterest


Lucyról nem esett eddig még szó, de ez tudatos, mert Artúr miatt csak fogtam a fejemet, a hölgyemény viszont felhúzott a bigottságával és az érzelemmentességével. Mindent a hatalomért és az elismerésért tesz. Idővel azonban kezd kibújni a durcás kislány szerepkörből. Neki van egy csodaköpenye, amiről kiderül, hogy minden tanácsosnak van. Ezek azonban élő lények, akik a viselőjükből táplálkoznak, megérzik a gonosz, megszelídítve azonban többre is képesek.

 

A vallási rész kicsit kusza, de épp ezért várom már, hogy olvashassam a következő részt is. Nagyon megszerettem Scart és Dont, és félek, hogy baj fog velük történni. Ez a félelmem teljes mértékben megalapozott, mert a könyv eleje úgy kezdődik, hogy szeretne elmesélni egy történetet.


„Soha ne ítéljenek a szavakból, a tettekre figyeljenek!

~~~

„Vajon visszatarthatunk mást attól, hogy tönkretegye magát?

~~~

„Nincs jobb álca, mint a pontos adófizetés.

~~~

„– Nem gondolod, hogy aki engedményeket tesz a becsületben, annál végül elmosódik a határ?

– De igen. Azonban a törvények és a becsület nem mindig esnek egybe.

– Ki dönti el? – A szabályos, szép férfiarc őszintén töprengőnek tűnt. – Ha a törvényben válogatunk, később a hűségben is fogunk.

~~~

„A szex a szeretetkapcsolat beteljesedése, nem pedig árucikk.

~~~

„– Felség, egyik lény sem birtokolhat egy másikat. Ez méltatlan önhöz, és a trónjához is.

– Ezt mondta már Ferringtonnak is? Ő rabszolgákat tart, én csak meghívtam egy lányt egy éjszakára. Mellesleg a kadét a saját katonám, a nevemre esküdött föl.

~~~

„Annyira tiszta, annyira fölemelő dolog átadni a tudást, még akkor is, ha csak egy embert tanít. Van benne valami megnyugtatóan jó, mint amikor a világ helyrebillen, és Don néha azon tűnődött, a boldogság több a fizikai és mentális képességek optimális használatánál. A tanítás önmagában csodálatos dolog volt, csendes nyugalmat érzett, és azt, hogy van értelme az életének.

~~~

„Don megdöbbent azon, hogy társai mennyire nem fogják fül az emberi létezés determinisztikusságát. „Költözzenek el” – mondták. Csakhogy az embereket behatárolja a pénz, nem ott laknak, ahol akarnak, hanem ahova születnek, vagy szűkös lehetőségeik vitték őket.

~~~

„– Nem szabad eltűrni az igazságtalanságot, az erőszakot! Hogy lennék különb, ha meghunyászkodom? A világ olyan, amilyenné formáljuk.

~~~

„Mi van, ha Isten pusztán egy magasabb rendű faj egy tagja?

~~~

„– Don, ne haragudj, de csak egy mentál vagy, és nem érted. A Biblia nem szerelési útmutató a Hogyan bütyköld meg a világot sorozatból!

~~~

„Ne vegyél a nyakadba olyan felelősséget, ami nem a tied. Azt tedd, amit valóban tenni szeretnél. Ez a döntés kulcsa, innentől véglegesen szétválnak az utak.

~~~

„Nincs külső szempont, a jó döntés az, ami maradéktalanul belőled fakad, nem torzítja félelem, nem szól bele külső elvárás, sem csalóka szenvedély. A Teremtőd vagyok, az emberi lélek legmélyebb része hozzám kapcsolódik, járj az őszinteség útján, és akkor bármely döntésed igaz lesz.

A sorozat további részei:

Lucy (#2)

Szürke szobák (#2,5)

Miogin bázis (#2,7)

Artúr (#3)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése