2022. szeptember 30., péntek

Havi zárás – Szeptember 2022

 

A szakdolgozat és a munka állandó keringőt jártak. Hol evvel foglalkoztam, hol avval, és néha már elgondolkodom azon, milyen jó lenne végre egy ténylegesen nyugodt napot kivenni, mikor nem agyalok semmin sem. De már nincs annyira sok hátra.

 

Mindezek mellett sikerült egyszer feljutnom Pestre is, ugyanis szeptemberben tartottuk a Nevenincs Könyvklubunk következő találkozóját, amire sajnos betegségek miatt csak nagyon kevesen tudtunk eljönni. Az ilyen alkalmakat mindig összekötöm valami mással, hiszen a főváros rengeteg lehetőséget tartogat. Poket automatára vadásztam, könyvet vettem át egy kedves molytól, valamint ellátogattam a Szellemlovas boltba, ahonnan sajnos üres kézzel távoztam.

 

A tevékenykedések miatt kevesebb mozgóképes médiumra jutott időm. Filmek közül újranéztem A számolás jogát és a Mackótestvért, amelyek továbbra is zseniálisak. A Lopott idő már kevésbé tetszett, a Tőrbe ejtve viszont kellően szórakoztatott körtelekvárfőzés közben. Sorozatok terén egyedül a 2021-es Leondardot fejeztem be, ami kezdetben kevésbé tetszett. Eleve nem tudtam róla, hogy LMBTQ, valamint Leonardo karaktere is idegesített, de a második felében már sikerült megbékélnem vele, pont mint a kikérdezőtiszt. A végén pedig dobtam egy hátast.

 

 

Szeptemberi olvasmányaim (3381 oldal + 12 óra)

 

Lelassultam. Ugyan a számok nem ezt mutatják, én viszont tudom, hogy leginkább két vaskos kötet tette ki a hónapot. A Novron örököse a maga 950+ oldalával nagyon sokáig maradt velem, és ez jó volt így. Nagyon megszerettem a szereplőket, és kedvencemmé vált az egész sorozat. A Loverpool Steet lassú olvasásának már sokkal kevésbé örültem. Mivel elég sokat olvastam már második világháború témában, így elég magasak az elvárásaim, amit ennek a kötetnek nem sikerült megugrania. Szintén nagy csalódás volt a Simon Márton kötet, illetve Az Órakulcs is, bár utóbbit inkább csak magam hypeoltam fel, mintsem tudtam volna róla, hogy milyen. Baricco nem okozott csalódást, és a másik olasz írónő regénye is nagyon tetszett. Debbie Tung, Shaun Tan és Rachel Smythe kötetei is jókor találtak meg, illetve Linn Skåber könyve érdekes utazásra vitt.

 

 

A hónap kedvencei: Én és a cseresznyefa, Háromszor hajnalban, Novron örököse, Book Love

A hónap csalódásai: Éjszaka a konyhában veled akartam beszélgetni, Liverpool Street, Az Órakulcs

A hónap meglepetése: Ma négykézláb akarok járni

 

 

Könyvbeszerzések

 

Ez már a Könyvfesztivál előszele, érzem. Bátrabban nyomok rá a rendelés gombra, illetve random indokokat találok arra, hogy könyvet rendeljek. Emellett pedig megszaporodtak a friss megjelenések is, amelyekre két helyen is előrendelést adtam le. Ebből csak az egyik érkezett meg az utolsó héten, a másik majd csak novemberben jön meg.

 

Volt egyszer egy Libri Kiadói csoportos online raktárvásár, amit idén már másodjára szerveztek meg. Az első alkalommal a Colm Tóibín kötetek jelentették a rendelés alapját, most viszont Alessandro Baricco volt a húzónév, akinek az összes olyan könyve le volt értékelve, ami még nem ült a polcomon. A frissen megjelenő A játékon kívül így teljes lett a gyűjteményem, már csak sort kellene keríteni az idén beszerzettek olvasására.

 

  • Dmitry Glukhovsky: Orosz népellenes mesék
  • Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel
  • Simon Márton: Éjszaka a konyhában veled akartam beszélgetni

A prioritásként szereplő Bariccok mellett azért végignéztem a komplett listát. Glukhovskytól még nem olvastam, és a híres Metro sorozatáról elég vegyes véleményeket hallottam, de azt mondják, hogy a rövid prózája jó. Emellett ezt a kötetet ezzel a borítóval egyszer már majdnem megrendeltem, csak aztán elfogyott. Így mikor megláttam a hagymakupolákat, erősen gondolkodóba estem. A végső lökést A lány hét névvel adta, ami az egyik leghíresebb Észak-Koreáról szóló kötet, viszont én még nem olvastam. Az, hogy evvel pont elértem az ajándékkötet értékét, kevésbé hozott lázba, de nem ellenkeztem. Végül viszont csalódnom kellett Simon Mártonban, és azóta már meg is váltam a kötettől.

 

Két recenziós példány is érkezett hozzám a hónapban, amelyben az a közös, hogy mindegyik kapcsolatban áll a kedvenc íróimmal. Már a 2022-es Könyvhét óta nagyon várom a hírt, hogy mikor érkezik Bauer Barbara Vakrepülés című regényének újranyomása, ami azért is különleges számomra, mert Réka a főszereplője. Catherine Bell kötete pedig Austen miatt egyértelmű, már csak azt kell eldöntenem, hogy ez vagy a Marie Curies regényt fogom előbb elkezdeni.

 

Pestről elég nehezen jövök haza könyv nélkül, mert mindig kihasználom az alkalmat a személyes átvételre. A Csernobili ima egy teljesen hirtelen felindulásból elkövetett vásárlás volt, ugyanis tervezek menni az írónő Könyvfesztiválos dedikálására. Ugyan kinéztem a Kapszula Könyvtáras kiadást is, de molyon voltak annál olcsóbb változatok, így inkább emellett döntöttem. Shaun Tan kötete pedig kihagyhatatlan volt, így is a második Poket automatában találtam belőle példányokat.

 

A Scolar Kiadó akciójára teljesen véletlenül bukkantam rá. Ritkán olvasok tőlük, rendelni meg még sosem rendeltem, mert egy könyvnél nagyon magas a szállítási költség aránya. Amikor viszont megláttam, hogy lehet Álomgyár Könyvesboltba kérni átvételre, felcsillant a szemem. Már A szívem egy bezárt bódé megjelenése óta nézegetem az írónő csodaszép könyveit, és most is megrendeltem volna, csak épp nem volt kapható. Emiatt kérdés nélkül vettem meg a felnőttekről szóló kötetét, ami nem mellesleg sárga.

 

  • Tamora Pierce: Az álruhás lovag (A Nőstényoroszlán éneke #1)
  • Tamora Pierce: Az istennő kezében (A Nőstényoroszlán éneke #2)
  • Tamora Pierce: A magányos harcos (A Nőstényoroszlán éneke #3)
  • Tamora Pierce: A csodatévő drágakő (A Nőstényoroszlán éneke #4)

2021 nyarán olvastam A Nőstényoroszlán énekét, amely az egyik barátnőm kedvenc sorozata, és én is szívembe zártam a köteteket. Mivel már kevésbé kaphatók bolti forgalomban, így eléggé limitált lehetőségeim voltak, ám emlékeztem arra, hogy a Szellemlovas bolt antikvár részlegén voltak elfekvő példányok. A könyvklubos pesti kiruccanásom alkalmával azonban szomorúan konstatáltam, hogy csak a második rész van meg nekik, pedig már felkészültem arra, hogy magammal viszem őket. Teljesen pánikba esve, de természetesen a moly kínálatát ismerve azonnal lecsaptam a sorozatra, mert valaki egyben árulta. Nem lehetnék boldogabb.

 

Egy darab Könyvfesztiválos előrendelésem érkezett meg, mégpedig az Agavétól, de nem én lennék, ha nem maxoltam volna ki a szállítási költség miatt. Nem kellett sokat gondolkodnom, mert már egy ideje talomban volt egy rendelés a kiadótól, de vártam a friss megjelenések bejelentésére.

 

Egyértelműen emiatt érkezett meg a csomag akkor, amikor. Nagyon megörültem, hogy kihozzák a legújabb Schwab kötetet magyarul, és bár még nem olvastam el a tavaly megjelent Addie Laruet sem, de idén amúgy is a Verity szörnyei kerültek terítékre. Kell valamit hagynom jövőre is. Csak annyit tudok róla, hogy témájában egy dark academia kötet, azaz egy sötétebb tónusú, iskolában játszódó történet, ami amúgy tökéletes választás őszre. És nagyon meglepődtem, hogy milyen szép illusztrációk vannak benne.

 

A rendelés másik két éke a két Stålenhag kötet, amelyel így már a szerző mindegyik magyarul megjelent kötete a polcomra került. Az Elektronikus állam nagy kedvencem volt, így tudtam, hogy egyszer mindenképp szeretném fizikálisan is olvasni. A Mesék a Hurokból kevésbé győzött meg, sokkal inkább egy albumhoz hasonlít, mint egy graphic novelhez. Az illusztrációi viszont csodaszépek, és le volt értékelve, így nem hagyhattam ott. Viszont ezek után már én is az instant előrendelős bagázsba fogok tartozni, ha új könyve jelenik meg.

 

Lassan eljutok oda, hogy folytatom A megtört föld sorozatot, mert Az obeliszkkapu már be van készítve őszre. De mi sem jobb motiváció, mint hogy már a zárókötet is a polcomon csücsül. Kevésbé megy az írónő Magyarországon, ezért is adja a kiadó a köteteket nagyon olcsón, amit azért egy kicsit sajnálok.

 

  • Anthony McCarten: A legsötétebb óra

Végül pedig érkezzen a rendelés legrandomabb darabja, ami csak is azért került bele, mert közel ugyanannyit fizettem volna postaköltséggel, mint ezzel a könyvvel. Teljesen elkerülte a figyelmemet ez a kötet, ami témája miatt eléggé meglep, hiszen a második világháború az egyik kedvenc témám. Belelapozva ez sokkal inkább egy nonfiction kötet, de most amennyire rá vagyok pörögve A korona miatt a brit történelemre, előbb-utóbb sorra fog kerülni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése