2022. december 4., vasárnap

Az interneten is népszerű – Olvassunk graphic novelt #24

 

Mi a közös Sarah Andersenben és Rachel Smytheban? Először az interneten osztották meg a rajzaikat, amit az olvasóik annyira felkaptak és szerettek, hogy végül fizikai könyv formátumban is megjelentették őket. Előbbi esetébe a negyedik comic strip gyűjtemény már nemigen jött be, utóbbinál viszont a Lore Olympus története egyre inkább beszippant.

 

Eredeti megjelenés éve: 2021
Magyar megjelenés éve: 2022
Fumax Kiadó
comic strip
három csillag

Sarah Andersen: Oddball [Csodabogár]

 

Random pózok! Furcsa hangok! Kattanj és függj rá megszállottan a legfrissebb őrületre! Egyébként is, kit érdekel a való világ, amikor akár egész álló nap helyszínelős krimisorozatokról és természetfölötti lényekről cseveghetsz?

Csatlakozz Sarah-hoz és a kisállataihoz ebben a kötetben, ahol a felnőtté válás tipikus problémáitól egészen a démonidézésig juthattok. Csodabogárként csodaszép az élet.

 

Andersennek sokkal inkább megy a rajzolás, mint a történetmesélés, ezt mi sem mutatja jobban, hogy a második és a harmadik rész után itt ismét csak különálló comic stripeket kapunk. Ugyan a szellemek, a boszorkányok és a medúzás poénok többször is visszaköszönnek, de nem függnek össze és csak összekacsintós érzést keltenek. Témái között szerepel az alkotás és az írás, amely közben szenvedés, de a vége mindig boldog. Megjelenik benne a kényelmes divat és az introvertáltság, amikkel nagyon tudtam azonosulni, illetve az új szenvedélyekhez való hozzáállással is, amely nála épp a békákra fókuszál. Szintén tetszett benne a generációk közti különbségek ábrázolása, valamint a huszas évek és a mai kor problémáinak felvonultatása. Viszont érzem, hogy mintha kezdene kifáradni.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Eredeti megjelenés éve: 2022
Magyar megjelenés éve: 2023
fantasy, görög mitológia, romantikus
négy csillag

Rachel Smythe: Lore Olympus 3. [Lore Olympus – Olümposzi história 3.]

 

„Természetes, hogy a király kíváncsi a leendő királynéra…” Egész Olümposz – és az Alvilág is – a halál istenéről és Démétér tündéri lányáról beszél. A románcról szóló pletykák ellenére azonban Hádésznek és Perszephonénak egyaránt megvan a maga gondja.

Perszephoné azóta, hogy Olümposzba érkezett, tökéletes hajadon istennőként próbál viselkedni, de a vele szemben támasztott elvárások nem férnek össze a Hádész iránti vonzalmával. Apollón támadása után a lány attól fél, nem lesz többé képes elrejteni sem a fájdalmát, sem a szeretetét.

Míg Perszephoné a jövője miatt aggódik, Hádészt a múltja kísérti, és visszasüllyed Minthe mérgező ölelésébe. Hádészt és Perszephonét családjuk, barátaik és ellenségeik is afelé hajtják, hogy tagadják meg vágyaikat, de a vonzás közöttük túl erős. Sőt, sorsszerű.

Az Eisner-díjra jelölt webképregény a görög panteont egy rendkívül szellemes és romantikus képregényben repíti el a modern korba.

A harmadik kötet a Webtoon első számú képregényének, a Lore Olympusnak az 50-75. fejezeteit tartalmazza.

 

A részek előrehaladtával egyre inkább élvezem a sorozatot. Fokozatosan derülnek ki dolgok és történnek azok az események, amik viszik előre szereplőinket. Az előző rész végén történt traumát próbálja feldolgozni Perszi, amit végül Eros szed ki belőle. Hermes egy cukorborsó, Hecaté a legjobb kerítőnő, Héra pedig a helyi rendőrnő. Hádész pedig igazi főnökként viselkedik, de attól még körbevezeti Perszit a vállalaton belül, ami nagyon aranyosra sikeredett. Megjelenik benne az istenek tradicionális ábrázolása is, valamint Perszi dühkezelési problémái, amivel szerintem a jövőben számolni kell. Az egyik kedvenc részem a zenei aláfestéses jelenet volt, de nagyon élveztem az Aphrodité-porontyok reggelizését is.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Eredeti megjelenés éve: 2023
fantasy, görög mitológia, romantikus
öt csillag

Rachel Smythe: Lore Olympus 4.


The rumor mill of Olympus is constantly churning, but Persephone and Hades are all anyone can talk about. With the constant gossip creating intense pressure on the pair, they decide to slow down their budding romance and focus on sorting out their own issues first.

But that’s easier said than done.

Hades struggles to find support in his personal life, with Zeus trivializing his feelings and Minthe resorting to abusive patterns in their relationship. And while Hades tries to create healthier boundaries where he can—like finally putting a stop to his sporadic, revenge-fueled hookups with Hera—he still feels lonely and adrift.

Persephone feels equally ostracized as her classmates shun her for her connection to Hades, and she can find no refuge at home, with Apollo constantly dropping by unannounced and pushing his unwelcome advances. And on top of it all, the wrathful god of war, Ares, has returned to Olympus to dredge up his sordid history with the goddess of spring, threatening to surface Persephone’s dark and mysterious past and ruin her tenuous position in the land of the gods.

Despite agreeing to take it slow, Persephone and Hades find themselves inextricably drawn toward each other once more amid the chaos. The pull of fate cannot be denied.

This edition of Rachel Smythe’s original Eisner-nominated webcomic Lore Olympus features exclusive behind-the-scenes content and brings the Greek pantheon into the modern age in a sharply perceptive and romantic graphic novel.

This volume collects episodes 76–102 of the #1 WEBTOON comic Lore Olympus.

 

Ez egy elég érzelmesre sikeredett rész, ami tele van drámával, és talán ezért is gondolkodtam el a sorozat olvasása közben először, hogy öt csillagot adok rá. A kapcsolatok bonyolultságára megy rá, és itt nem csak Hádészt és Perszit vesézi ki, hanem Héra és Zeusz háza táján sincs minden rendben. Sokat kiabálnak a kötetben, mégis nekem inkább az aranyos pillanatok maradtak meg. Jobban megismerhettük a két főszereplőnket, akik egymás nélkül nagyon bánatosak, viszont jelenleg a barátság az, amit leginkább nyújtani tudnak egymásnak. Apollo viszont rendesen felcseszett az álszentségével, meg ahogy rá akarja erőltetni magát Perszire, viszont a lány végre ki mer állni magáért. Hádész viszont egy gentleman, aki kezd zöld ágra vergődni a romantikus érzéseivel. Itt is kapunk zenei aláfestős részt, amit már az Always Humanban is nagyon szerettem, viszont fizikai példányban nem tudom, hogyan oldják ezt majd meg. És tudjátok mit, nem gondolkodok tovább, és öt csillagot kap ez a rész, mert eddig ez volt a legjobb.


„…being optimistic doesn’t make you naive. You see things not for what they aer, but for what they could be.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése