2022. december 9., péntek

Útmutató introvertáltakhoz, párkapcsolathoz és könyvmolyokhoz – Olvassunk graphic novelt #25


Már több szerző tollából olvastam comic strip gyűjteményeket, amelyek közül Sarah Andersenéi kevésbé, Catana Chetwynd munkái viszont nagy kedvenceimmé váltak. Debbie Tung stílusa inkább utóbbihoz hasonlított, ezért is esett jól annyira.  Remélem, hogy egyszer a magyar olvasókhoz is eljut, így nagy pislogó szemekkel nézek a kiadók irányába, hátha felkarolják a köteteket.

 

Eredeti megjelenés éve: 2017
comic strip
öt csillag

Debbie Tung: Quiet Girl in a Noisy World

 

Sweet, funny, and quietly poignant, Debbie Tungs comics reveal the ups and downs of coming of age as an introvert.

This illustrated gift book of short comics illuminates author Debbie Tung's experience as an introvert in an extrovert’s world. Presented in a loose narrative style that can be read front to back or dipped into at one’s leisure, the book spans three years of Debbie's life, from the end of college to the present day. In these early years of adulthood, Debbie slowly but finally discovers there is a name for her lifelong need to be alone: she’s an introvert.

The first half of the book traces Debbie’s final year in college: socializing with peers, dating, falling in love (with an extrovert!), moving in, getting married, meeting new people, and simply trying to fit in. The second half looks at her life after graduation: finding a job, learning to live with her new husband, trying to understand social obligations when it comes to the in-laws, and navigating office life. Ultimately, Quiet Girl sends a positive, pro-introvert message: our heroine learns to embrace her introversion and finds ways to thrive in the world while fulfilling her need for quiet.

 

Az illusztrátor a saját életét dolgozza fel a lapokon, és mutatja be, hogyan is lavírozik introvertáltként a mindennapokban. Magamat introvertáltnak gondolom, ám a személyiségteszteken extrovertált szokott kijönni, ami bizonyos helyzetekben igaz, illetve ha megerőltetem magamat, de inkább maradjunk az ambiveráltal, hiszen abba a kategóriába illek bele a leginkább. Teljesen bele tudtam élni magamat az egyes helyzetekbe.


Előkerül a vágyott magány, a kifogások gyártása, a csoportunka nehézségei, az összeköltözés elleni félelem, az esküvői feszültség, a munkahelyi környezet, azaz összefoglalva mesél a szociális szorongásáról. Viszont megmutatja mindennek a pozitív oldalát is, hiszen azzal tölt időt, aki elfogadja, illetve a partner ölelése mindenen is átlendíti. A végén az önismeret útjára lép, és rájön arra, hogy amit érez, az egyáltalán nem rossz dolog. Nem lesz attól kevesebb, ha introvertált. Ezt felismerve pedig sokkal boldogabb életet élhet.

 

Introvertáltaknak kötelező. Angolul kevésbé tudóknak is nyugodt szívvel, hiszen a képek sokszor magukért beszélnek. Illetve könyvmolyként is rengeteg kapcsolódási pontot talál benne az ember, így nekik is ajánlom.

 

„I hate it when people invalidate my fellings and anxieties. It just makes me feel worse about myself. As if what I’m feeling isn’t normal.”

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Eredeti megjelenés éve: 2020
comic strip
három csillag

Debbie Tung: Happily Ever After & Everything In Between

 

From the bestselling author of Quiet Girl in a Noisy World and Book Love comes a funny and adorable collection of comics about married life, specifically an introvert married to an extrovert! Debbie Tung’s tender, funny, and utterly relatable comics are the perfect gift for anyone in a relationship.

The comics in Happily Ever After & Everything In Between may be inspired by Debbie Tung’s marriage to her extrovert husband, but any couple can relate to increasingly relaxed anniversaries, slowly seeing more of each other’s weird sides, or the punishment for taking care of your sick loved one (catching whatever they had). Happily Ever After humorously captures what everyday love looks like—both the sweet moments and the mundane—making it a fitting gift for weddings, anniversaries, and Valentine’s Day.

 

Kedves jeleneteket tartalmazott a friss házasok életéből, de az itteni szituációk kevésbé jöttek át. Talán azért is, mert nagyon hajazott Catana Chetwynd köteteire, és mivel ezek jelentek meg előbb, így jogosan feltételezhető az inspriálódás. Aztán lehet, hogy mindenki hasonló szituációkat él át, hiszen én is nem egy ponton tudtam kapcsolódni.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Eredeti megjelenés éve: 2019
comic strip
öt csillag

Debbie Tung: Book Love

 

Bookworms rejoice! These charming comics capture exactly what it feels like to be head over heels for hardcovers. And paperbacks! And ebooks! And bookstores! And libraries!

Book Love is a gift book of comics tailor-made for tea-sipping, spine-sniffing, book-hoarding bibliophiles. Debbie Tung’s comics are humorous and instantly recognizable, making readers laugh while precisely conveying the thoughts and habits of book nerds.

 

Sokat elárul egy könyvről az, hogy már a negyedénél tudtam róla, hogy márpedig ez egy öt csillagos olvasmány lesz. A könyvmolydolgokkal foglalkozó kötet belopta magát a szívembe, és közel minden oldalon magamra ismertem. Tipikus helyzeteket vonultat fel, mint például a regénybefejezési trauma, a leértékeltkönyvek veszélye, vagy a szomorú történetek szeretete. És a legjobb, hogy egy idő után sem csömörlik be tőle az ember, mert mindig újabb és újabb oldalát mutatja be az olvasólétnek. Szerettem, hogy a 4 képből álló „futamok” mellett egy-egy témára is választ ad, mint hogy hogyan is ismerszik meg a könyvmoly vagy hogy miért jó a használt kötet. Visszaköszön a közösségi média a könyves képek terén, illetve hogy tudtára adhatjuk az íróknak, hogy mennyire odavagyunk azért, amit csinálnak, és egy kis szerencsével még észre is veszik ezt a rajongásunkat.

 

Míg a Quiet Girl in a Noisy World nyomokban tartalmazott könyvmoly-témákat, itt lubickolhatunk olvasás közben. Könyvmolyoknak kötelező, illetve azok párjaiknak, mert talán jobban meg lehet érteni ezután a homo libris viselkedési formáit.

 

„I always bring a book with me.

No matter where I go.

It’s like having a portable best friend.

I know that I’m not alone.

~~~

„When I read

I explore the past

Adventure into the future

See the world from a different perspective

Embark on a journey of self-discovery

~~~

„Some books are easy to read.

Others are difficult to finish.

But some books have the power to change your life.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése