2021. november 30., kedd

Havi zárás – November 2021

Ma még mondhatom, hogy ősz van. Hiába havazott már a héten, az őszi lelkem nem akarja feldolgozni, hogy szakállát rázogatja a tél. Egyáltalán nincsen sem téli, sem karácsonyi hangulatom, holott már Mindenszentek óta több helyen láttam a lázas készülődést. Én viszont novemberi gyerek vagyok, és nem szeretem, amikor ezt a hónapot el akarják venni tőlem. Mert nekem ilyenkor is szép a természet, hiszen az első fagyokkal színesednek be igazán a levelek, peregnek az avarba. De ne feledkezzünk el a ködös reggelekről és nappalokról sem, mikor minden szürke. Ugye milyen jó utána napsütésre ébredni, amely megcirógatja az ember arcát?

Sokkal drámaibbra sikeredtek ezek a bevezető gondolatok, mint ahogy a napok teltek. A megszokott munka-egyetem páros zakatol tovább, egyre több feladatot szedve fel. Egyedül a születésnapom jelentett egy kis változatosságot, bár a napja hétfőre esett, és az egy kétélen táncoló nap. Most a kemény munka felére billent a mérleg, ami már inkább hajaz a felnőtt létre, mint a gyerekkorra. Mindemellett sikeresen levizsgáztam az Aranykalászos gazda tanfolyamon, amely a kertünkhöz elengedhetetlen, így hivatalosan is diplomás paraszt lettem. A diplomadolgozatommal is haladok ímmel-ámmal, hiszen még erőteljesen a szakirodalomgyűjtéses szakaszban vagyok. Nem mindig érzek hozzá motivációt, de amikor megerőltetem magam, akkor szárnyalok.



Novemberi olvasmányaim (2851 oldal + 12 óra)


Sikerült túllendülnöm az október szenvedéses olvasásán, bár a lendületem még így sem a régi. Az olvasott kötetek viszont kész felüdülést jelentettek. Bár Az utolsó vonat Londonbával elég lassan haladtam, amely leginkább a formátumán múlt, nem azért mert ne tetszett volna. Ezen kívül viszonylag hamar végeztem a könyvekkel, de előszeretettel olvastam párhuzamosan is, mert eléggé hullámzó volt a hangulatom. Lezártam a Vastündérek sorozatot, már csak a kiegészítő történetek vannak hátra, illetve a spin-off sorozat, amelyek közül majd meglátom, hogy melyik fér bele. Az viszont tény, hogy a negyedik rész kész felüdülés volt. Nem úgy mint az Örökölt sors, amely lelkileg eléggé megviselt, így nem tudtam belőle egyszerre sokat olvasni. Emellett két sorozatot is elkezdtem, amelyek meglepően tetszettek, így mindenképp folytatni fogom őket. A négy Grisa történetet kikapcsolódásként olvastam el, valamint azért is, mert nem szerettem volna, hogy megrekedjen az olvasott könyvek darabszáma. Tudom, hogy nem az a lényeg, de a belső matematikusomnak most erre volt szüksége. No meg arra, hogy a nálam lévő olvasatlan könyveket csökkentse. Ezért is olvastam el azonnal három frissen beszerezett könyvet, hiszen csábító volt a rövid oldalszámuk.


 

A hónap kedvence: Legenda, Bicebóca szívek, Hosszú az út lefelé

A hónap csalódása: - 

A hónap meglepetése: Vaslovag, Az utolsó vonat Londonba, Brilliáns barátnőm



Könyvbeszerzések


Szülihónaphoz képest eléggé visszafogtam magamat, bár már előre tudom, hogy karácsonyra mi fog a fa alá kerülni. Ez annak is köszönhető, hogy kevesebb időm volt a könyvekkel foglalkozni, így csak maximum észleltem az akciókat.


  • Susanna Clarke: Búcsúbáj hölgyei és más történetek

Valószínűleg már meséltem nektek ez Ultimate bevásárlólistámról, amely azokat a könyveket tartalmazza, amelyeket azokat a címeket tartalmazza, amelyeket mindenképpen a polcomon szeretnék tudni. Az egyik ilyen volt ez a Clarke kötet, pedig még nem is olvastam az írónőtől. Beszerezni viszont szinte lehetetlen, így mikor megláttam, hogy valaki felrakott egyet, és nem feltétlen csillagászati áron, azonnal lecsaptam rá. Ez egy történetgyűjtemény, amely mágikus csavarral ellátott mesefeldolgozásokat tartalmaz. Nagyban kötődik A hollókirályhoz, így mindenképpen ezt szeretném először elolvasni, ami ha minden jól megy, akkor nemsokára bekövetkezik.


Ezt a kötetet születésnapomra kaptam öcsémtől, aki előzetesen egy listát kért be tőlem, hogy milyen könyvekre vágyom. Sokféle kötetet felraktam rá, volt köztük életrajz, útikönyv, regény, és neki erre esett a választása. Nem titok, hogy szeretem a Csillagok háborúja világát, és most még kapóra is jött, hiszen ebben a hónapban BookTube Könyvklub közös könyv is lett.


Mostanában már nemigen találok a KMK raktárvásárainál olyan könyveket, amelyek miatt megérné tőlük rendelnem. Ezúttal azonban kinéztem egyet ajándékba, szóval körbenéztem a címek között. Végül ők hárman jöttek abban a csomagban, amelyeket azóta már el is olvastam. A Fantáziavilág egy album, amely a varázsvilág különböző lényeit mutatja be illusztrált formában. Ha már van a görögökről, a Szent Koronáról és a hungarikumokról is ilyen nagy formátumú könyvem, akkor ezt sem hagyhattam ki. A másik két regény is jó választásnak bizonyult, mindkettő nagy hatást gyakorolt rám. Míg az előbbi a fogyatékosságra érzékenyít, utóbbi a rasszizmus kérdését feszegeti.


A Metropolis Media friss megjelenései közül novemberben Az alkimista lányának különleges esetének második része érkezett meg. Már előzetesen tudtam, hogy két kötetben jelent meg, de megérkezve tapasztaltam meg csak igazán, hogy milyen vastag. Bár bizonyos kiadók megoldják az ekkora oldalszámot egyben is, itt a formátum miatt elég nehézkes lett volna.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése