2021. november 12., péntek

Bigottság és vértenger | Alexis Henderson

Bizonyos műfajoknál aktívan figyelem a külföldi megjelenéseket, ilyenek például az új fantasy vagy törtélemi címek. Alexis Henderson A boszorkányság éve című regényénél is ezek voltak a hívószavak, ám hamar rá kellett jönnöm, hogy paranormálisnak paranormális, de hogy semmi történelmi nincsen benne, az hót ziher. Egy kitalált világban játszódik, amivel nem lett volna bajom, ha nem folyik annyi vér, vagy nem akasztott volna ki a férfi vezető viselkedése.


Eredeti megjelenés éve: 2020
Magyar megjelenés éve: 2021
Metropolis Media
dark fantasy, horror, ifjúsági
két csillag

Négy boszorkány. Négy figyelmeztetés. Négy veszedelem.

Bethel földjén, ahol a próféta szava a törvény, Immanuelle Moore puszta létezése is istenkáromlás, hiszen idegen földről jött apját máglyán égették el, anyja pedig boszorkányokkal kötött szövetséget, mielőtt meghalt.

Immanuelle-t nagyanyja neveli puritán szellemben, így a lány mindent megtesz azért, hogy kövesse a Szent könyv parancsolatait, tisztelje az Atyát, alázatos és odaadó életet éljen, hasonlóan a település összes nőjéhez. Egy véletlen szerencsétlenség azonban a Bethelt övező, tiltott Sötét Erdőbe csábítja, ahol az első próféta által hajdanán üldözött és megölt négy hatalmas erejű boszorkány lakik. Szellemük még mindig ott kísért, sőt, egy ajándékot is átnyújtanak Immanuelle-nek: halott édesanyja naplóját. Nyomozni kezd, hogy kiderítse, mi áll a családját és népét sújtó szörnyű átkok mögött, ám egyre komorabb titkokra bukkan az Atya és az egyház múltjában. Ha Immanuelle meg akarja változtatni saját-, és népe sorsát, a változásnak vele, a boszorkány lányával kell kezdődnie. . .

 

Leginkább az elején szenvedtem sokat a könyvvel, mert taszított, így lassan is haladtam vele. De aztán szerencsére jött egy hosszabb vonatút, ahol meg kellett emberelnem magamat, mert csak ezt olvashattam. Be kell valljam, hogy ezen a ponton túl meglepően gyorsan haladtam vele, és két napon belül be is fejeztem. Szóval elég könnyen csúszik, ha érdekel a téma vagy a szereplők, de a lényeg, hogy szánj rá időt.

Történetünk…

a Bethtelben élő Immanuellét követi, akinek egyik nap elkóborol az egy báránya a vásárról hazafelé jövet. Az állat után megy az erdőbe, amely tiltott területnek számít. Itt találkozik a gonosz boszorkányokkal, akik régen elhunyt édesanyja naplóját nyújtják át neki. Sokáig nem is foglalkozik a benne szereplő szavakkal, míg egyszer csak valósággá kezdenek válni. Kutatni kezd a múltja és a boszorkányok után, mert szeretné megmenteni az otthonát. Ám az otthona is szeretné ezt?

 

Már a regény felütése is furcsának tűnt, de akkor még csak a helyszínt és a korszakot próbáltam elhelyezni. Úgy tűnt, mintha a mi világunkban lennénk, de egyre inkább kiderült, hogy mégsem. Vannak sérthetetlen Próféták és Apostolok, akik irányítják a települést. Alapvetően monogámia uralkodik, de megesik a házasságon kívüli kacsingatás. Illetve nagy a szegénység, a vezetőségen kívül senki sem gazdag, de őket is inkább csak tehetősnek mondanám.


Forrás: Pinterest


A társadalmat erősen átitatja a bigott vallásosság, nincsenek tudományok, hisz a hit mindenre megadja a választ. Ez már a Blankets-nél is zavart, itt viszont ez a hozzáállás leginkább a nők ellen irányult. Az egész rendszer elcseszett úgy ahogy van, és ez folyamatosan felidegesített. Ugyan Ezra, a jelenlegi Próféta örököse sokkal normálisabb és nyitottabb személyiségű, és általa talán majd felvirágozhat a település, a mostani viszont egy kész csődtömeg. A mártírképű hímringyó roppant álszent és egyáltalán nem igazságos. Saját félelmeit vetíti ki a lakosokra, bűnbaknak állítja be a boszorkányokat, és mindenkit kivégeztet, aki nem úgy gondolkodik, mint ő.

 

Durva képi világ jellemző a kötetre, ami nem feltétlen esett jól a pici lelkemnek. Rengeteg a vér, egy idő után már a patakokban is az folyik. Az áldozat bemutatása gyomorforgatóra sikeredett, és az erdőbeli boszorkányos jelenetek is eléggé hátborzongatók. Teljesen indokolt a horror címke, de előzetesen én nem számítottam arra, hogy ennyire sötét lesz. Éppen emiatt hiányolom a könyv hátoldaláról a korhatáros besorolást, mert ugyan ifjúsági kötet, mégsem adnám oda egy 12 évesnek.

 

Sokkal inkább értékeltem azokat a részeket, ahol Immannuell kiszakadva a Bethtelből az édesapja családja nyomába ered. Kinyílik előtte a világ, és megláthatja, hogy nem csak a Próféta szava az igaz. Okos lány, csak épp nem ismeri eléggé a gyökereit. Sok titok övezi a szüleit, ami miatt nem találja a helyét. Van hova fejlődnie, csak ne kísérné ezt az utat annyi vér.


Forrás: Pinterest


Összességében

Ez egy sötét ifjúsági kötet, amelynél a horror címke egyáltalán nem díszként szerepel. Ha esetleg kevésbé bírod a vért vagy a durva jeleneteket, akkor készülj fel arra, hogy ebben bőven lesz részed. A bigott vallásosság nálam egy elég érzékeny téma, amit a Próféta személye csak tetőzni tudott. Nagyon nem tetszett, de könnyen olvasható, ha épp van kedved vagy motivációd ahhoz, hogy kézbe vedd.

 

Köszönöm szépen a lehetőséget a Metropolis Media Kiadónak!


„Sem a közös, sem a kiontott vér nem számít annyit, mint a külső. És ezért akárhány század múlt is el felettünk, bármennyire is szolgálták is Bethtel fejlődését, úgy tűnt, hogy a környékbeliek mindig is peremhelyzetbe lesznek kényszerítve.

~~~

„– Enciklopédia – mondta Ezra. – Ismeretek könyve.

Immanuelle pontosan tudta, hogy az ismereteknek csak egyetlen könyve létezik, és abban nincsenek képek.

– Ez tiltott könyv. Bűn.

Ezra egy percig némán fürkészte az arcát, majd tekintetét elfordította az állatok közt síró, a láncaival viaskodó lányra.

– Nem különös, hogy egy könyv olvasása bűn, de egy lányt kalodába zárni, és a kutyák elé vetni csak egy közönséges nap a Jóságos Atya művében?

~~~

„Néha azok a dolgok, amik látszólag ártanak nekünk, valójában a gyógyulásunk részei.

~~~

„Bethtel nagy szégyene volt ez: az önelégültség és a bűnpártolás volt lányok nemzedékei halálának az oka.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése