2021. június 6., vasárnap

Igaz történetek alapján – Olvassunk graphic novelt #8


A valóság is lehet olyan érdekes, mint a fantázia szüleménye. A mai két graphic novelem közül az egyik igaz történet alapján íródott, a másik pedig egy memoár. Bár témájukban eléggé különböznek, egyik sem nyert meg magának maradéktalanul.


Eredeti megjelenés éve: 2007
igaz történet
három csillag

Nick Abadzis: Laika


Laika was the abandoned puppy destined to become Earth's first space traveler. This is her journey.

Nick Abadzis masterfully blends fiction and fact in the intertwined stories of three compelling lives. Along with Laika, there is Korolev, once a political prisoner, now a driven engineer at the top of the Soviet space program, and Yelena, the lab technician responsible for Laika's health and life. This intense triangle is rendered with the pitch-perfect emotionality of classics like Because of Winn Dixie, Shiloh, and Old Yeller.

Abadzis gives life to a pivotal moment in modern history, casting light on the hidden moments of deep humanity behind the cold hard facts. It is so much more than history – Laika's story will speak straight to your heart.

 

Ki ne ismerné Laika nevét, hisz ő volt az első élőlény, akit az űrbe küldtek. Hatalmas előrelépés volt ez a szovjet űrkutatás részéről, akik a hidegháborúban ezzel a tettükkel nyomás alá helyezték Amerikát. De mi is áll az esemény mögött?


Maga a rajzolás nagyon szögletes, nincs benne semmi különleges, ezért ez a része nem is tetszett. A története vitt előre, hogy ki is Laika és hogy hogyan jutott fel az űrbe. Éppen ezért éreztem magam annyira becsapva az elején, amikor is egy gulágból szabadult férfi vándorol az orosz télben. A sok elmélkedése mellett azért kiderül róla az is, hogy ő az a kutató, aki pályára állította a Szputnyik-2 műholdat.


Ezután viszont már inkább Laikát, azaz eredeti nevén Kudrjavkát követjük, ami sokkal jobba tetszett. Ő egy utcáról összeszedett kutya, akit sajnos gondatlan fiú gazdája elhanyagolt. Végtelenül aranyos, kedves, sokat álmodozik, és meglepően izgatott lesz a repüléstől. A kiképzőközpontban közel kerül a gondozójához, aki egyfajta telepatikus kapcsolatot alakít ki vele és tud kommunikálni vele. Erős a kutyaszemszög, ezért is sajnáltam őt nagyon, hogy csak az állami propaganda eszközének használják.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Eredeti megjelenés éve: 2017
memoár
három csillag

Tillie Walden: Spinning


Tillie Walden's Eisner Award winning graphic memoir Spinning captures what its like to come of age, come out, and come to terms with leaving behind everything you used to know.

It was the same every morning. Wake up, grab the ice skates, and head to the rink while the world was still dark.

Weekends were spent in glitter and tights at competitions. Perform. Smile. And do it again.

She was good. She won. And she hated it.

For ten years, figure skating was Tillie Walden’s life. She woke before dawn for morning lessons, went straight to group practice after school, and spent weekends competing at ice rinks across the state. Skating was a central piece of her identity, her safe haven from the stress of school, bullies, and family. But as she switched schools, got into art, and fell in love with her first girlfriend, she began to question how the close-minded world of figure skating fit in with the rest of her life, and whether all the work was worth it given the reality: that she, and her friends on the team, were nowhere close to Olympic hopefuls. The more Tillie thought about it, the more Tillie realized she’d outgrown her passion—and she finally needed to find her own voice.

 

Gyerekkoromban oda meg vissza voltam a műkorcsolyáért, és előszeretettel néztük édesanyámmal a nemzetközi versenyeket. Ez azonban mára már megkopott, de a forgások és ugrások nevei a mai napig eszembe jutnak. Épp ezért örültem meg a Spinning fejezeteinél, hisz mindegyik címe egy-egy mozdulat.


Ez az írónő memoárja azokról az évekről, amikor még a korcsolyázás tette ki a mindennapjait. Ott érezte magát biztonságban és kapta meg az igazi törődést. Ez hatalmas motiváció volt számára, de idővel megkopott ez az érzés. Piszkálják, de lesz egy barátja a koris berkeken belül. Tehetségesebb mint a kortársai, ezért is vágyik annyira a felnőtt csapatba. A kori volt a mindene, de tinikorában ő is átesett egy válsághelyzeten, ami miatt el is távolodik ettől a világtól.


Érdekes volt bepillantani a csillogó világ kulisszái mögé, ahol nagyon fontosak a külsőségek és a versenyszellem. Konkrét önkínzásokra is képesek, csak hogy jobban menjen a reggeli edzés vagy maga a gyakorlat. És mindezt mosolygó kislányok teszik meg. Nem csodálom, hogy Tillie eltávolodik erről a világtól.


Forrás: Pinterest


Rengeteg szereplője van a történetnek, de nagyon hasonlóan néznek ki, így nehéz volt megkülönböztetni őket. Bizonyos lányok azért megvannak, de őket is leginkább az öltözködésükről vagy a beszélgetésük helyzetéből tudtam kikövetkeztetni. Mindenesetre a koris részek nagyon tetszettek, ötletesek voltak a táncok és a mozdulatok ábrázolásai. Látszik rajta, hogy nem csak rajzolni tud, hanem ahhoz is ért, amit lerajzol.


Ez egy coming out történet, mert Tillie leszbikus. Erre elég hamar rájön, és nem egyszer legelteti a szemét a jégen korizó lányokon, természetesen mindhiába. Aztán lesz egy barátnője, akivel közelebb kerülnek egymáshoz. Tillie szüleinek egyáltalán nem tűnik fel, hogy mennyi időt töltenek egymással, mert hát azonos neműek. A másik lány szülei azonban közbelépnek, és szétválasztják egymást. Soha többé nem beszélnek egymással, mint ahogy számos barátságának is ilyen vége szakad. Aztán megembereli magát, és elmondja mindenkinek, de a koris közeget tudatosan kihagyja, mert ott is van egy lány, aki tetszik neki.


Az egészet áthatja az írónő bánata, és talán emiatt tetszett kevésbé. Maguk a jégen töltött részek kiválók voltak, és örültem, hogy bepillanthattam a jégtáncosok világába. És örülök annak is, hogy Tillie végül megtalálta a helyét, legalábbis a graphic noveljei ezt mutatják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése