2021. március 13., szombat

Szenvelgés mesterei | Cassandra Clare

Lépdelek tovább Cassandra Clare Árnyvadász univerzumában, ahol jelenleg a harmadik fő sorozatot, a Gonosz fortélyokat olvasom. Ugyan már szeptember óta nálam van a második és a harmadik rész, de terjedelmük visszatántorított, akárhányszor csak rájuk néztem. Okkal halogattam az Árnyak urát eddig, mert szenvedtem az olvasása közben. Érdekelt a karakterek sorsa, de a szerelmi szenvelgéseik nem egyszer lecsapták a biztosítékot.


Eredeti megjelenés éve: 2017
Magyar megjelenés éve: 2017
Könyvmolyképző Kiadó
ifjúsági, paranormális, urban fantasy
három csillag

A napos Los Angeles igazán sötét hely is tud lenni.

Emma Carstairs végre megbosszulta a szülei halálát. Azt hitte, békében élhet, mégsem tud megnyugodni. Hiába vágyakozik Julian után, meg kell védenie őt a parabataiok közötti szerelem rettenetes következményeitől, ezért inkább a fiú bátyjával, Markkal jár. Mark azonban öt évet töltött a tündérek között – vajon lehet-e még belőle valaha igazi árnyvadász?

Tündérföldén sincsen nyugalom. Az ellentündérek királya belefáradt a hidegbékébe, és többé nem hajlandó úgy ugrálni, ahogy az árnyvadászok fütyülnek. A tündérkirálynővel kötött alku és a Klávé törvényei között egyensúlyozva Emmának, Juliannek és Marknak meg kell találnia a módját, hogy megvédjék mindazt, ami kedves a szívüknek, még mielőtt túl késő lenne.

Gazdagítsd az élményeidet!


Már az Éjfél kiasszonyt is hosszúnak éreztem, de ennél a résznél ez még inkább szembetűnő. Sokkal rövidebben is meg lehetett volna oldani, mert átvezetőkötetként nem történik benne sok. Leginkább a karakterdrámákra összpontosít, amit néha soknak éreztem. Kinőttem én már ebből, úgy hiszem.

 

Történetünk…

Malcolm Fade halála után indul, mikoris tengeri démonok özönlik el a los angelesi partvidéket. A Blackthorn gyerekek egyedül nem tudnak megküzdeni velük, így nyakukba kapnak egy adag centúriót, akiknek önjelölt vezetőjüknek az itteni intézetre fáj a foga. A helyzet annyira elmérgesedik, hogy kénytelenek átköltözni Londonba. A tündérektől sem menekülnek meg, és egy tárgyaláson is helyt kell állniuk, ahol a hidegbéke a tét.

Leginkább a régi szereplők sorsa érdekelt, amelyet jól belefűzi az írónő az új cselekménybe. Clary és Jace a legelején feltűnik mint valami mentor, előbbi Emmának nyújt segítő jobbot, utóbbi pedig az elveszett Herondale-t látja el jótanácsokkal. Ezután viszont csak említés szintjén fordulnak elő, pont mint Jem és Tessa, kik a színfalak mögött kutatnak. Náluk sokkal nagyobb szerepet kap Alec és Magnus párosa, akik gyakorlatilag megmentik a napot. A boszorkánymester pótolja Malcolm kiesését, párja pedig bébiszitterkedik. Színfoltjai voltak az eseményeknek, jó volt újra látni őket. A Londoni Intézet is nosztalgiával töltött el, főleg Will könyvei és Jessamine szelleme. Szerettem, hogy ezt a sorozatot is bekötötte az írónő.


Forrás: Pinterest


Még többet megtudhatunk a tündérek birodalmának működéséről, mert az ellentündérekhez is ellátogatunk, ahol nem működik az árnyvadász mágia. A hasított arcú király egyáltalán nem szívleli őket, és próbál minél inkább keresztbe tenni nekik. A tündérkirálynő most megmentő képében tetszeleg, de az ő ígéreteiből is mindig gyököt kell vonni. A nyílt terepre egyáltalán nem emlékeztem, de a barlangrendszerre már annál inkább.

 

Emellett az árnyvadászok jelenlegi államberendezkedése is górcső alá került, ugyanis a tündérekkel kötött hidegbéke inkább konzerválja a feszültséget mint megoldja a problémát. Mindkét oldalon ellenállókat szül, de közülük is a Cohorst emelném ki, akik fasiszta árnyvadászok egy kis csoportja. Legszívesebben nyilvántartásba vennék az összes alvilágit és korlátoznák a mozgásterüket és a tevékenységüket csak azért, mert oda tartoznak. Nem ismerős ez valahonnan?

 

Kit új színt hozott az összeszokott kis közegbe, és az ő szemszögén keresztül látjuk azokat a dolgokat, amelyeket az Árnyvadász világba ezzel a sorozattal belépőknek tudniuk kell bizonyos szereplőkről, helyzetekről. Okos megoldás volt egy kívülálló bevonása, aki reálisabban tudja megítélni mekkora agybaj is van errefele. Az hogy nem használják a modern orvostudomány adta lehetőségeket, hatalmas ziccer. Először nagyon meg akar szökni, de aztán közelebbi barátságba kerül az ikrekkel, illetve megpillantja Alicantét, és már nem kérdéses, hogy ide tartozik. Jól kijönnek az autista Ty-jal, akivel biztos hogy közelebbi kapcsolatba fognak kerülni a jövőben, de még nem tudom, hogy ez romantikus vagy parbatai szintű lesz. Ezen a ponton már semmit sem tudok.


Forrás: Pinterest


Nagyon sajnáltam, hogy Drut mellőzte az írónő, de a testvérei sem foglalkoztak vele sokat. Állandóan csak az öccsére vigyáz, nem mehet sehova, holott Julian ilyen korban már a nagy háborúban harcolt. Egyszerűen nem akar gyerek lenni, mert a példalépei is mind felnőttként viselkednek. Rajta kívül még a kis Tawy volt még szobadísz, de ő még tényleg kicsi. Dianaval viszont többet foglalkozott, és így a múltjáról is kiderült egy s más. Teljesen lehidaltam, hogy miért ragad meg a tanítói szinten és nem válik Intézetigazgatóvá. Nem kerít neki nagy feneket, hanem tök okénak kezeli. Az árnyvadász társadalom viszont hihetetlenül maradi.


Az egész regény egy nagy tinidráma, ahol állandóan konfrontálódnak egymással, és a legjobb benne a tiltott szerelem miatti vívódás. Érzitek az iróniát, ugye? Én szeretem Juliant, aki a testvéreinek apjuk helyett apjuk, és hihetetlen nagy szíve van, illetve a lobbanékony Emmát is, de ha ezek összekerülnek, akkor azon megy a lamentálás, hogy nem lehetnek együtt, de mégis gyengéd érzelmek fűzik őket a másikhoz. És ha ez nem lenne elég, akkor kapunk még emellé egy szerelmi háromszöget Christina, Mark és Kieran személyében, amely ugyan csendesebb lefolyású, de sokáig ők sem tudják hova rakni az érzéseiket.

 

Ha épp a múlt után kutatnak, akkor izgalmas, de általánosságban elég vontatott egy regény. Sokat szenvedtem vele, főleg az elejével. Az utolsó párszáz oldalra viszont egészen felszívta magát, és a többhelyszínen is akciódús jeleneteket filmszerűen váltogatta. Értek meglepetések is a lezárással kapcsolatban, de az egyiket sikeresen elspoilereztem saját magamnak, amikor rákérestem az egyik szereplőre. De így is meglepett a fordulat, és kíváncsian várom a lezárást amellett, hogy tartok is tőle.


Forrás: Pinterest


„– Túl sokáig futottam és harcoltam, túl sokáig voltam kétségbeesve. Aztán jöttek a hétköznapok. Nem hittem benne, hogy marad a nyugalom. Könnyen megszokjuk, hogy így vagy úgy élünk, akármilyen rossz és nehéz is. Aztán, ha túlesünk ezeken a napokon, űr marad utánuk, amivel nem tudunk mit kezdeni, és természetünkből fakadóan szorongásokkal meg félelmekkel igyekszünk betölteni. Időbe telik, mire sikerül találnunk helyette.

~~~

„Ha csak a tényekben hiszel, és megfeledkezel a mesékről, az agyad életben marad ugyan, de a szíved meghal.

~~~

„A dolgok nem mindig akkor történnek meg, amikor várjuk…

~~~

„A hatalmas könyvtárban akadt pár drágának tűnő első kiadás, de a legtöbbet telefirkálta valami Will H. nevű nyomoronc.

~~~

„– „Több dolgok vannak földön és égen – gondolta Gwyn –, mintsem bölcselmetek álmodni képes.”

Kit felhorkant. Diana láthatólag elképedt.

– Te Shakespeare-t idézel? – kérdezte. – Azt hittem, akkor már legalábbis a Szentivánéji álomból.

– A tündérek ki nem állhatják a Szentivánéji álmot – dünnyögte Kieran. – Gyakorlatilag minden téves benne.

„– És nagyon jól viselted gondját a gyerekeknek. Magnustól tudom. Köszönöm!

Mark láthatólag felvillanyozódott, amitől Julian szíve csak még jobban fájt.

– Igazából nem is… Mármint annyi zűrbe keveredtek…

– Szereted őket, és mindannyian élnek – mondta Julian. Néha ennél többet nem is lehet tenni.

~~~

„– El kell ismernem, sosem hittem volna, hogy Jace-t és Claryt bárki is felülmúlhatja, ha őrült, önpusztító döntéseket kell hozni, de ti rendesen szorongatjátok őket.

~~~

„– Egyre jobban emlékeztet Gandalfra – jegyezte meg Emma, ahogy utánapillantott. – Mármint egy dögös és fiatalos Gandalfra, persze, de azért folyton azt várom, hogy mikor kezdi az ősz szakállát simogatni, és mogorván dörmögni.

~~~

„Mások szerint rossz nekünk, mert nincsenek szüleink. Szerintem meg nekik rossz, mert nincs olyan bátyjuk, mint nekem.

A sorozat további részei:

Éjfél kisasszony (#1)

Éjsötét királynő (#3)


Kapcsolódó könyvek

Pokoli szerkezetek

Az utolsó órák

A Végzet Ereklyéi

A legősibb átok

Bane Krónikák

Történetek az Árnyvadász Akadémiáról

Az árnypiac kísértetei

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése