2023. július 23., vasárnap

Könyv Kemping kvartett – Olvassunk graphic novelt #31

 

 

Az olvasási maratonokra kedvelt választása a képregény, hiszen gyorsan lehet vele haladni, és ezzel ambíciózus tervek is megcélozhatók. Ebben a bejegyzésben összegyűjtött kvartettet én is a 2023-as Könyv Kempingen olvastam. Azért ezekre esett a választásom, mert kis cozy kisugárzású köteteket kerestem, illetve a már ismert szerző is jól tud jönni.

 

Eredeti megjelenés éve: 2019
ifjúsági, fantasy
öt csillag

Mai K. Nguyen: Pilu of the Woods

 

A heartwarming story of friendship, loss, and finding your way home from debut author/illustrator Mai K. Nguyen!

Willow loves the woods near her house. They’re calm and quiet, so different from her own turbulent emotions, which she keeps locked away. When her emotions get the better of her one day, she decides to run away into the woods.

There, she meets Pilu, a lost tree spirit who can’t find her way back home—which turns out to be the magnolia grove Willow’s mom used to take her to. Willow offers to help Pilu, and the two quickly become friends.

But the journey is long, and Pilu isn’t sure she’s ready to return home yet—which infuriates Willow, who’s determined to make up for her own mistakes by getting Pilu back safely. As a storm rages and Willow’s emotions bubble to the surface, they suddenly take on a physical form, putting both girls in danger… and forcing Willow to confront her inner feelings once and for all.

 

Teljesen véletlen találtam rá erre a képregényre. A borítója egyszerre megfogott, és belekezdve a rajzstílus csak még inkább elvarázsolt. Tetszett a színvilága, az ábrázolásmód kedvessége, valamint a természet textúráinak visszadása. Mindez egy tanulságos történettel egészül ki, így nem volt kérdéses, hogy piedesztálra kerül.


A kötet több témát boncolgat a címszereplőnk, Pilu és a főszereplőnk, Willow segítségével. A gyászfeldolgozás a leghangsúlyosabb, de előkerül még a szülő-gyerek kapcsolat, a testvéri szeretet és a megbocsátás fontossága is. Mindketten ellentétes okok miatt menekülnek az erdőbe, így tükröt tartanak a másiknak, és közösen jönnek rá a megoldásra. Emellett pedig természetre való odafigyelésre is nevel. Willow édesanyjával rendszeresen járta az erdőt, édesapja pedig növényekkel foglalkozik az egyetemen, így tőle is sokmindent tanult. Ezt a tudást azonban nem mindenki gondolja menőnek, az iskolában furának is tartják emiatt, de Pilu – valamint olvasóként én is – csodálattal hallgatta az okosságokat.


Szerettem az érzelmek ábrázolását. Eleve Willow is nagyon aranyos, mikor kiakad vagy meglepődik, a befőttesüvegbe zárt lényecskék feltűnése pedig még inkább hangsúlyozza a belső világában dúló harcot. Először úgy nézett ki, mintha könnyként hullámoznának, amely nem is állt olyan messze a valóságtól. Idővel azonban Willow kezdi megérteni, hogy a szörnyecskék nem csak gonosz gondolatokat jelentik, hanem a gombákhoz hasonlóan mindenfélét. Ha pedig mindezt elfogadjuk, akkor békében élhetünk velük.


Ez egy szép és emellett kedves képregény, amely kérdés nélkül kedvenccé vált. Szeretem a mondanivalóját, a tanulságait, és jó elmerülni a világában, ahol rá tudunk csodálkozni a természet szépségére. Ha szeretted a The Tea Dragon Society hangulatát, akkor meleg szívvel ajánlom.

 

You know…maybe, it’s okay to cry sometimes.

~~~

Just ’cause you can’t see it, doesn’t mean it’s not important… doesn’t mean it’s gone.

~~~

The more you ignore something the louder it gets… nobody likes being ignored.

~~~

I was thinking, maybe monsters are like mushrooms.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Eredeti megjelenés éve: 2020
ifjúsági, fantasy
öt csillag

Reimena Yee: Séance Tea Party

 

Lora wants to stay a kid forever, and she'll do anything to make that happen . . . including befriending Alexa, the ghost who haunts her house. A middle-grade graphic novel about growing up that's perfect for fans of Ghosts and Making Friends.

Growing up sounds terrible.

No one has time to do anything fun, or play outside, or use their imagination. Everything is suddenly so serious. People are more interested in their looks and what others think about them than having fun adventures. Who wants that?

Not Lora.

After watching her circle of friends seemingly fade away, Lora is determined to still have fun on her own. A tea party with a twist leaves Lora to re-discovering Alexa, the ghost that haunts her house – and Lora's old imaginary friend! Lora and Alexa are thrilled to meet kindred spirits and they become best friends . . . but unfortunately, not everything can last forever.

Reimena Yee brings to life a story about growing up, childhood, and what it means to let go. A fantastical story following lovable characters as they each realize what it means to be who you are.

 

Mivel közvetlenül előtte a Pilu nagyot szólt, nehéz helyzetből indult ez a képregény. Az elején érzetre egy kicsit hasonlított az Ánya kísértetére, de sokkal barátságosabb, így jobban is tetszett. A szereplők fokozatosan kerültek közel hozzám, a vége pedig berobbant, és el is pityeredtem rajta. Ugyan a Halloween miatt jobban illik a képregényhez az ősz, de évszaktól függetlenül nagyon élveztem.


Már az ajánlásban megfogalmazzák a történet témáját, ami a felnövéstől való félelem. Mindezt nagyon kedvesen mutatja be több életúton keresztül. Lora későn érő típus, és míg a barátait már a „felnőtt” dolgok érdeklik, ő még plüsseivel beszélget és kalandokat él át velük. Nehezen tartja a többi gyerekkel a lépést, cukorkakéregetés közben azonban összetalálkozik a régi mentorával, akinek köszönhetően rájön, hogy mégsem annyira elveszett. Örültem, hogy nem ragadtunk le Loránál, hiszen egy idő után már egyáltalán nem játszott a képzeletének segítségével. Itt lépett a színre Alexa, a szellemlány, akinek szintén megismerjük a történetét. Utánajárunk a múltjának, ahol olyan igazságokra világít rá, mint hogy lélekben fontos gyermeknek maradni, hogy az idős kor egy ajándék, valamint hogy a felnőtteknek sem egyszerű.

 

„Your real friends don’t love you for how „cool” you are. They love you. For you.

~~~

„I’m scared of growing up. I don’t want to be a teen yet. I’m not ready to let go fall the things that make me happy. I’m scared that… once I choose to leave this world behind… I can never find it again.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Eredeti megjelenés éve: 2016
sci-fi, alternatív történelem
három csillag

Simon Stålenhag: Things from the Flood

 

The Loop is closed. Life is returning to normal when the pastoral countryside is suddenly flooded by dark water from the huge abandoned underground facility. Rumors spread in classrooms and schoolyards, stories about the flood and how it has brought something with it. One thing is clear: the past is not ready to be forgotten.

Simon Stålenhag is back. In his new artbook Things From The Flood, Stålenhag continues the stories of Tales From The Loop, memories of a Nordic childhood infused with strange machines and weird creatures from other dimensions. In Things From The Flood, Stålenhag moves his focus from the 80s to the 90s, the decade of great change when the outside world truly came to Scandinavia. These are tales of the trials of youth, of schoolyard hazings, of first kisses, of finding yourself – and robots.

 

Egyáltalán nem lepődök meg azon, hogy ez a kötet nem jelent meg még magyarul (és a kiadó jelen álláspontja szerint nem is tervezik), mert a szerző művei közül nekem is ez tetszett a legkevésbé. Átmenetet képez az epizodikus Mesék a hurokból, valamint a történettel rendelkező későbbi könyvek között. Ugyan tetszett, hogy egy konkrét történetszálat követünk, de megmarad a különálló jeleneteknél, valamint kevésbé éreztem a súlyát is. Maguk az illusztrációk továbbra is elképesztők, bár elviseltem volna még belőlük többet. A végén lévő újrakezdésre való kifuttatás viszont tetszett.


Ami leginkább meglepett benne, hogy szorosan kapcsolódik a Hurokhoz, amolyan folytatásnak tekinthető. Az ott bemutatott térség további életét követjük, ahogy a szivárgó folyadék megfertőzi a környéket. A rajzok ehhez hűen egyre ijesztőbbek, a vigyorgó lufit felváltják a szervesre bomló szervetlen dolgok. A nomád robotok kinézete sem kedves, viszont nagyon ettől függetlenül nagyon menők. De az oroszok sem maradhattak ki, akik mesterséges intelligenciát raknak mindenbe, akár egy plüssmackóba is.

 

„Change is the dynamo that slowly but inevitably drives our society forward, while past days are clouded more and more in mystery and myth. The dynamo only spins one way—there are no return tickets to the land disappearing in the mists behind us.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Eredeti megjelenés éve: 2022
ifjúsági, fantasy
négy csillag

Sas Milledge: Mamo


Family matters aren’t just hocus-pocus for this young witch!

Cartoonist Sas Milledge (The Lost Carnival: A Dick Grayson Graphic Novel) makes her astonishing debut in her first original graphic novel that answers the question of how we all reconcile our responsibilities with our dreams for our own future. Orla O’Reilly, the youngest in a long line of hedge witches, is compelled to return home after the death of her grandmother, Mamo. In the wake of her Mamo’s passing, seas are impossible to fish, crops have soured, even Jo Manalo’s attic is taken over by a poltergeist! And to make matter worse it appears that the cause is Mamo, or her mislaid bones that is. Can Orla shoulder the responsibility of quieting her Mamo’s spirit, saving her hometown, and will she have to step up as the new witch of Haresden like Mamo always wanted? Collects Mamo #1-5.

 

Borító alapján kevésbé fogott meg, a beltartalma viszont annál jobban tetszett. A rajzolása és színvilága mellett a mondanivalója is fontos. És ugyan nem lett hatalmas kedvencem – amit egyáltalán nem értek, hiszen megvan benne a potenciál –, mégis meleg szívvel ajánlom. Magamnak is, hiszen újraolvasva talán kevésbé veszik majd el a képregénytengerben.


Szerettem a varázslatos világát, amely egy falura korlátozódik. A település boszorkányának halála indítja el a káoszt, ami mint később kiderül, már évek óta eszkalálódik. Az emberek túlságosan beleavatkoznak a természetbe, amit a tündérek nem néznek jó szemmel. De léteznek rajtuk kívül aranyos trollok is, akiket szintén kezdenek elfelejteni a helyiek. Általuk a környezetünk tiszteletére és szeretetére nevel. A mágia formája is tetszett, a beszélő varjak pedig nagyon menők.


Megjelenő téma még a gyászfeldolgozás is, de sokkal inkább a helyhez kötöttség és a szabadság ellentétével foglalkozik a kötet. Jo el sem tudja képzelni az életét a falun kívül, és igazából nem is szeretné, mert tökéletesen elvan. Vele szemben áll Orla, a fiatal boszorkány, aki viszont életének egy pontján elmenekült innen, de a nagymamája szelleme visszavonza. Boszorkányunk első feltűnése kifejezetten stílusos, ugyanis épp egy érdekes rész olvasás közben zavarják meg, és épp emiatt nincsen „nyitva”.

 

„Family isn’t about being the same. It’s about looking after one another.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése