2023. július 30., vasárnap

Férjfogási feladvány | Sophie Irwin

A hazai történelmi romantikus megjelenéseket aktívan követem még úgy is, hogy a legtöbbjükre valószínűleg sosem fogok sort keríteni. Angolul a temérdek cím közül ritkán éri el valamelyik is az ingerküszöbömet, de ha néhanapján akad egy, akkor annak magyar megjelenésére is oda szoktam figyelni. Sophie Irwin Hozományvadász hölgyek kézikönyve című regénye is az utóbbi kategóriába tartozik. A címét rendszeresen elrontom, ha szóba kerül, mert hozományvadászokkal kapcsolatban már olvastam egy Sarah MacLean kötetet, ami viszont erotikus, az Irwin regény viszont nagyon nem az.


Eredeti megjelenés éve: 2022
Magyar megjelenés éve: 2022
Central Könyvek
történelmi romantikus
három csillag

Kitty Talbotnek, akire az apja tekintélyes adósságot hagyott, mihamarabb pénzre van szüksége. Pontosabban egy vagyonos férjre. Mindössze négy hónapja maradt, hogy megmentse a családját az anyagi csődtől.

Miután Kitty soha nem riadt vissza a kihívásoktól, ebben a szorult helyzetben is feltalálja magát: összecsomagol, és elindul egész Anglia legkíméletlenebb hadszíntere, a londoni bálok világa felé.

Műveltségben és kifinomultságban talán elmarad a többi ifjú hölgy mögött, de az eltökéltsége, a csökönyössége és a leleményessége minden akadályon átlendíti őt. Bízik benne, hogy még a báli szezon vége előtt megkérik a kezét, egyvalakivel azonban nem számol: Lord Radcliffe-fel. A nagyvilági, kissé tartózkodó Radcliffe átlát a szitán, azonnal rájön, hogy Kitty egy mindenre elszánt, pénzéhes hozományvadász, ezért elhatározza, hogy keresztülhúzza a számításait, kerül, amibe kerül.

Vajon sikerül Kittynek megmentenie a családját a teljes kiszolgáltatottságtól? Egy perc vesztegetni való ideje sincs, és senki, még egy lord sem állhat az útjába.

 

Sokat ígért a méltatások alapján. Említik a Bridgertont, ahol a regényeket ugyan nem olvastam, de az adaptációt nagyon szeretem. Georgette Heyer neve is felmerül, akinek könyveiről már hallottam jókat és rosszakat is egyaránt, de még magam nem vettem egyet se kézbe. És a lényeg: Mr. Darcy is felbukkan, akinek a hímegyedünk vetélytársa lesz. Elég magasra tette a lécet, de sajnos nem tudta megugrani.

 

Történetünk…

öt lánytestvérről szól, akik árván maradnak hatalmas adóssággal a nyakukban. Kitty, a legidősebb épp egy házasság küszöbén áll, ami kimentené őket a slamasztikából, de az úriember faképnél hagyja, így kénytelen új tervet kieszelni. Egyik húgával beköltözik édesanyja londoni barátnőjéhez, akivel férjfogás reményében belevetik magukat a szezonba. Igyekszik biztosra menni, és egyszerre több vasat is a tűzben tartani, de a szerelem iránti vágy sokkal erősebb, mint a pénz vonzása. Illetve slamasztikában ismerszik meg leginkább az ember.

 

Először a külcsínyről ejtsünk néhány szót, mert van miről. Ugyan új borítót készítettek hozzá, ami amúgy élőben sokkal szebb, mint képeken. A belső csíkozás is különleges, amit viszont egyáltalán nem értek, az a védőborító alatt lévő egyszerű fekete. Egyáltalán nem indokolt ez a szín, mert sehol máshol nem köszön vissza. Ha már mindenképp az egyszerűségre hajtottak, nagyon fájt volna nekik egy türkíz vagy sárga?

 

Az elején nagyon tetszett a regény. Szerettem a komoly nyitányát, hogy Kitty nem a fényűzésért akar gazdag férjet magának, hanem hogy a húgainak jó élete legyen. A kezdeti izgalom után azonban teljesen leültek az események, olyan kis semmilyen volt. Az alkunál megmozdult az állóvíz, de Kitty továbbra is visszafogott, pedig az elején nagyon élénk volt. A házasság pedig egy megoldandó feladat marad végig, ami miatt a könyv is annak tűnik, nem egy romantikus történetnek. Az izgalom az utolsó negyedben megvan, de ekkor már késő volt. És a vége is összecsapott.


Forrás: Pinterest


Bíztam Kittyben. Nagyon erősen nyitott, szerettem a határozottságát, a felelősségtudatát és a családközpontúságát. Hamar fel kellett nőnie, és jó nővérként mindent megtesz a húgaiért, még ha ezzel a saját életét is fel kell áldoznia. Éles a nyelve, amit Londonban azért vissza kellett fognia, és sokkal inkább az elbűvölésen volt a hangsúly. Kenyérre keni a férfiak mellett azok anyukáját is, de mindez mögött nincsen meg az őszinteség. A választásaival sem értettem egyet feltétlenül. Mákvirágokon akadt meg a szeme, holott hozzá egyáltalán nem illenek a papucsok. A motivációja miatt azonban szurkoltam neki, hogy megtalálja a kiutat a bálok rengetegéből. Egyre feljebb akart törni, de aztán egyponton viszont egyáltalán nem foglalkozik a pénzzel, amit meg egyáltalán nem értettem. Tudtam úgyis, hogy kivel fog összejönni, de na. Ne legyen ennyire átlátszó az egész.

 

Az öt lánytestvéres felállás eléggé Büszkeség és balítélet áthallásos, mert az írónő egyértelműen azzal spekulál, hogy mi lett volna, ha mindkét szülő idő előtt meghal. Merthogy egyáltalán nem indokolt az ötös szám, hiszen a történet során kettőt követünk aktívan, a maradék három pedig otthon marad. Kapunk tőlük leveleket, de igazából a történet nagy részében meglennénk nélkülük is. Kitty mellett Cecily tartózkodik Londonban, aki intellektuálisan felsőbbrendűnek képzeli magát. Sokat olvas és elmélkedik, mégis gyermeki naivitással csodálkozik rá a világra. Nekem kevésbé volt szimpatikus, meglettem volna nélküle, de tudom, hogy a történet szempontjából fontos a szerepe.

 

A kötet során nem csak Kitty szemszögéből látjuk az eseményeket, mert egy ponton Lord Radcliffe is csatlakozik. Kettejük között ugyan hellyel-közzel megy a huzavona, de sokkal inkább bosszantják egymást, mint flörtölnének ezzel. Csak úgy dobálják a szívességeket, így hamar súlytalanná válik. A férfiemberünk is fejlődésen megy keresztül. Apja halálával belecsöppent a családfő szerepébe, és meg kell tanulnia felelősségteljes döntéshozóként viselkedni. Számomra azonban inkább idegesítő volt, mint vonzó.


Forrás: Pinterest


Végezetül szeretném kiemelni a női függetlenséget, amit egyrészt Dorothy néni képvisel. Színésznőként nyugdíjba vonult, és felvette az özvegyi státuszt, hogy önállóan és vígan élje az életét. Ugyan Kitty kész áruba bocsátani magát, viszont ezzel a húgait menti meg a kényszerdöntéstől. Biztonságot akar nekik nyújtani, hogy pl. ne kelljen mindenkivel táncolniuk csak azért, mert illendő.

 

Összességében

Jól indított, de hamar elfogyott a lendülete. Számomra kevés volt a romantika, hanem sokkal inkább feladatként tekintettünk a férjfogásra. Kitty is veszített a fényéből, a fő „love interest”-et pedig nem igazán kedveltem meg. Az izgalom is csak a végére jött meg, ez viszont már késő volt.

 

Köszönöm szépen a lehetőséget a BookUp Könyvesboltot működtető kiadóknak!

 

„– Nos, úgy vélem, gratulálnom kell önnek a magabiztossága miatt. Igazán elismerésre méltó tett megkérni egy nő kezét, miközben egy másikhoz is házassági ígéret köti.”

~~~

„Úgy érzem, hogy az ember jelleméről sokat elárul az, mennyire érdeklődik mások egészsége iránt.”

~~~

„Ő azt tapasztalta, hogy minél jóvágásúbb egy férfi, annál hiányosabb a jelleme, és ezen a helyzeten a vagyon és a rang csak rontani szokott.”

~~~

„– A tisztességteljesség luxusát csupán a gazdagok engedhetik meg maguknak – felelte Kitty hűvösen. – És csak férfiaknak adatik meg a kiváltság, hogy maguknak teremtsenek vagyont. Nekem négy húgom van, akikről gondoskodnom kell, és azok a foglalkozások, amelyek nyitva állnak a hozzám hasonló nők előtt – nevelőnő vagy talán varrónő lehetnék – nem tennék lehetővé, hogy mindannyiukat etessem és ruházzam. Mi mást tehetnék, mint hogy keresek magamnak egy vagyonos férjet?

– Önnek nincs szíve – szólt vádlón Radcliffe.

– Ön pedig naiv – vágott vissza Kitty, és kezdett elvörösödni.”

~~~

„– Drága uram, a városlakók minden apróságon megütköznek. Gondolja, hogy a friss levegő hiánya teszi?”

~~~

„Talán akkor „jó” az ember, ha igyekszik továbbadni a kedvességet, akkor is, ha nem könnyű.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése