2020. január 25., szombat

Kedvenc műfajtól elszakadni ugyan minek | On Sai - Betekintő #19


A novelláskötetek fő ismérve, hogy egy hosszabb időszak alkotásait ölelik fel, így mind stílusban, mind kiforrottságban eltérnek egymástól. Mert ha egy téma köré épülnek fel, akkor hagyján, de így… On Sai az Apa, randizhatok egy lovaggal című regényével keltette fel anno dazumahle a figyelmemet, majd ez a lelkesedésem a Calderon duológia elolvasásához vezetett. A Szivárgó sötétséggel még lógok magamnak, de most már nincs több kifogásom, hiszen kinn van a zárókötet is.  Hozzám képest hosszú idő alatt olvastam el az Esővágyat, ez viszont már több mint egy éve volt. A jegyzeteim segítségével azonban itt egy kis betekintés abba, hogy miért érdemes elolvasni ezt a kötetet.

Megjelenés éve: 2016
Könyvmolyképző Kiadó
sci-fi, fantasy, disztópia
három csillag
Exkluzív válogatás On Sai novelláiból
Bölcsesség, derű, kínzó önvizsgálat, rakoncátlan, pajkos humor, hatalmas vállalás. On Sai világokat alkot számunkra, hogy megkönnyítse létünket a teremtett világban, és hogy ablakokat nyisson világainkra, ajtókat belső útjainkhoz. Hol képet kapsz, hol gondolatbonbont, nyugtalanító kérdést; hol egy üde ötletet, felszabadító élcet.
Tizenhárom történet, tizenhárom feledhetetlen élmény, mely elkísér!
Boldogan nyújtjuk át számodra, Kedves Olvasó.
Csemegézz, érezz, érts!

Először következzen az a három novella, mely a legjobban elnyerte a tetszésemet:

Scar első bálja
A Szivárgó sötétség sorozat második kötetének címszereplője még egész fiatal és élete első báljára készül. (Micsoda meglepetés, tudom, nem találtátok volna ki nélkülem.) Nagynénje ósdi ruhájában kényszerül elmenni, amit a legnagyobb figyelmességgel újít fel. Határozott, nem bírja az álkereszténységet. Körülötte mindenki kivirágzik, és Artúrnak is tetszik, akinek felügyeletére van bízva. Megszerettem Scar karakterét.

8 m2 a világ
Szenzi, a fürdőkád kalandjai az öntudatra ébredő gépek témakörét járja végig. Jogosan tehető fel a kérdés, hogy vajon ők gondolkodnak vagy a jövőben gondolkodni fognak? Érzékiségből se volt hiány, bár a huncut fürdőkádnak csak a gazdája kell, nem Holo, a központi vezérlő, aki amúgy fülig szerelmes belé, no mindegy. Imádtam.

Orkszar és barackillat
Az emberek klónozásával a Föld meg szegte a galaktikus egyezményt. Mindenki elporlad Pesten, ami parázs vitát vált ki. Etikusabb lett volna, ha csak a klónokat pusztítják el? A probléma megoldásaként visszahelyeznek sci-fi, fantasy és történelmi szereplőket a karanténba zárt városba. Visszatért Platon, Hitler és még maga Darth Vader is. Nincs államadósság, hiszen eladták a fontos embereket. Mark Darcy megmentő alakulatot szervez és feltűnik egy győri takarítónő is.

Forrás: Pinterest
A többi novella kevésbé nyerte el a tetszésemet, de azokról is megemlékezek egy-egy mondatban.
Jóvágású vérfarkas nősülne – A mindent elvakító vágynál csak Hali sziporkázik jobban.
Hogyan ölne Jung – Egy lelki roncs szerepjátékban éli életét.
A mágia ára – Megér egy testrészt, hogy varázsló légy?
Az emlékkufár – Aki egyszer vétkezik, az már egy spirálba rántja bele magát.
Sose szólj be varázslónak – A férfi és a nő kapcsolatának dinamikája.
Ébredés – Brutalitás, szókimondás és logika, ez a három, mi nem hiányzott oda.
Csak mi, lélekharcosok – Sorsokat látva nagy a pesszimizmusra való hajlam.
Mentsd meg Krisztust! – Eredetet ad egy hittel felfogható dolognak, hiszen nem tudhatjuk, hogyan is történhetett a valóságban.
Dajkamese – Az emberek nem véletlenül a Földre lettek kitalálva.
Esővágy – Virágnyelven minden szép.

És végül következzen néhány kedvcsináló idézet.
Állandóan „menj ide, menj oda”, soha egy kis pihenő! Hiába kérem az isteneket, hogy hagyjanak időt a katasztrófák között. Nem, őket ez nem érdekli! Most ez mi volt! Az e heti pestisjárványok mellé még két földrengést meg egy háborút is kaptam!

~~~
 A sci-fit nézni izgalmas, benne lakni már kevésbé.
~~~
A mi korunk átka a választások sokasága, az ezernyi út, amin járhatunk. Kísértése pedig a „mi lett volna, ha” csábítása.
~~~
– Erős kétségeim vannak kijelentésed igazságtartalmát illetően.
Az anyja! Ilyen szépen még sose mondták, hogy hazudsz, ócska ribanc.
~~~
– Hogy lehetne egy nő társ? Ha idősebb leszel, te is megérted, Ribon! Az ember azért választ barátot, hogy kegyen kivel beszélnie, és azért nőt, hogy nevelje a gyerekeket, és meleg legyen az ágya.
~~~
– Ne haragudj, Ribike, de nekem ez nem megy.
– Micsoda?

– Hogy a barátomnak tekintselek. Szeretlek. Sohasem szerettem így leányt, és tudom, sohasem fogok – nyögte vöröslő arccal, és gyors léptekkel az ajtó felé indult.

Utána szóltam:

– Ja, csak ennyi? Én is beléd vagyok zúgva. Na és?
~~~
Mi változott a világban apám gyerekkora óta? A mobiltelefonok fülklipszekké zsugorodtak, a reklámok házfalméretűvé nőttek. Új gépek, de az ember mindig ugyanaz. És mindig itt vagyunk mi, fáradt, névtelen zsoldosok, fásult lélekharcosok.
~~~
– Hogy mer minősíteni? Felsőbbrendűnek tartják magukat, pedig mi vagyunk az, amivé mindig is válni akartak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése