2024. augusztus 11., vasárnap

Cornwalli históriák #4 | Winston Graham

Winston Graham A Poldark család sorozat már a BBC adaptációval belopta magát a szívembe (amelyet nem mellesleg éppen újrázok). Emellett a könyvek is elég hamar felkerültek a piedesztálra, amelyet a negyedik rész, a Warleggan csak még inkább megerősített. Viszont minden egyes alkalommal meglepődök azon, hogy ez egy hetven éves könyv, amelyet nem mellesleg egy férfiember írt.


Eredeti megjelenés éve: 1953
Magyar megjelenés éve: 2023
Könyvmolyképző Kiadó
történelmi romantikus, családregény
öt csillag

Romantika, bosszú, veszedelmek.

Cornwall, 1792.

Ross nagyon kockázatos bányászati vállalkozásba kezd, ami nemcsak a családja anyagi biztonságát veszélyezteti, hanem viharos házasságát is. Amikor Ross és Elizabeth régi vonzalma újból fellángol, Demelza azzal vág vissza, hogy flörtbe kezd egy jóképű skót lovassági tiszttel.

A közelgő csőd és a botrányok árnyékában a Poldarkok minden fronton fenyegető katasztrófával néznek szembe.

Vajon képesek lesznek összefogni, mielőtt minden darabokra hullik?

 

Annyira drámai és feszültséggel teli, de én pont ezt szeretem benne. Van benne szerelmi szál, de nem feltétlen azok között alakul ki szikra, akikre előzetesen számítasz. Nem idelizált hősöket kapunk, hanem olyanokat, akik rendszeresen hibáznak, de ezáltal fejlődni képesek. Kapunk nehézségeket is, de hát ezek a való életben is előfordulnak. Viszont mindez egyáltalán nem terhes, hanem sokkal inkább drukkolásra ösztönzött.

 

Történetünk…

a megszokott módon veszi fel a fonalat, bár olyan érzésem volt, mintha újraalapozna, hogy az se tévedjen el, aki esetleg itt veszi fel a fonalat. Zajlik az élet a bányában, bár kevesebb a nyereség, mint arra számítottak, a csempészet is egyre inkább a környék életének szerves részévé vállik. Emellett egy családi tragédia is felforgatja a mindennapokat, és áll Demelza és Ross boldogságának útjába. George Warleggan pedig kénye-kedve szerint keveri a lapokat, bár nem ő a családja legmegátalkodottabb tagja.

 

A nyitány számomra nagyon hozta az általam oly szeretett Austen-hangulatot. Egyrészt a környék kisszámú nemesi családjait mutatja be, akik nemigen kíváncsiak másokra, kivéve ha valamilyen fontos eseményen kell részt venniük. Másrészt pedig az első tényleges jelenet egy estély, ahol aztán megy a spekuláció meg pletykálás, amit mindig nagyon élvezek. Mindez tökéletes környezetet biztosított az alaphelyzet felvázolásához, és már itt teljesen elkapott a regény.

 

Már a cím is utal arra, hogy George elég központi szerepet tölt be a regényben. Frances távollétében puhítja Elisabethet, de Agatha néni mindent látó szeme elől nem menekülhet, és az öreglány elég komolyan beolvas neki. Egyre többet látjuk a számító oldalát, amikor a saját előnyére keveri a lapokat. Az viszont már kiderült számomra, hogy pontosan azok a dolgok kellenek neki, ami Rossnak már megvan. Csak arra nem jön rá, hogy boldogabb ember lenne, ha magával törődne. Viszont én mindezen nagyon jól szórakozom.

 

Forrás: Pinterest

 

Francis ebben a részben sokat nőtt a szememben, és már kezdtem megkedvelni. Az író azonban húz vele egy váratlant, ami miatt vérzett a szívem még úgy is, hogy pontosan tudtam, mi fog történni. Előtte viszont van egy mély beszélgetése Demelzával, ahol motiválja hölgyeményünket, illetve biztosítja arról, hogy sokkal inkább az ember számít, mintsem hogy milyen családból származik.

 

Demelzánál maradva a Ross-szal való kapcsolata meginogni látszik, ami többek között a kommunikáció hiányának köszönhető. Ross ugyan az elején még keresi Elizabeth kegyeit, aki már bánja a házassági döntését, de idővel és egy botlás után végül belátja, hogy az ifjúkori fellángolás nem érhet a felesége iránti szeretet közelébe. Demelza is próbál másfelé tekinteni, de a lelkiismere és a végtelen hűsége meggátolja mindezt. Emellett pedig az évek alatt annyira összehangolódtak, hogy Ross is csak utólag veszi észre, mennyi mindent átvett Demelzától a házasságközvetítés terén. És az erre való rádöbbenése nagyon aranyos volt.

 

A kötet szerelem terén Carolinera és Enys doktorra koncentrál, akiknek tipikusan se veled-se nélküled viszonyuk van. Gazdag örökösnőként Carolinenak nagybátyja kedvében kell járnia, aki ellenezi a szegény orvossal való kapcsolatot, de mindez csak olaj a tűzre. Elég határozott elképzelései vannak, ellenben Dwight mintha csak az árral sodródna. Úgy tűnik elsőre, hogy a betegei és a hivatása sokkal fontosabb számára, és a magabiztosságot is ebben a témában érzi, ellenben a női nemmel meggyűlik a baja. Nekem mégis a szívem csücske, és végig nagyon szurkoltam nekik.

 

Forrás: Pinterest

 

A személyes drámák mellett egyéb izgalmakat is kapunk. A megnövekedett katonák számával érzékeljük a francia forrongások által kiváltott csempészüzlet felvirágozását. Rossék is belekeverednek, és a razziánál elég kevésen múlott, hogy ismét börtönbe kerüljön úriemberünk. Nagyon adta a hangulatot, és rendesen izgultam miattuk. Kapunk még emellett bányaszerencsétlenséget, meghiúsult szökési kísérletet és birtokháborítási jelenetet is, amelyek mind nagyon jól voltak felépítve. Nincs mit tenni, Winston Graham érti a dolgát.

 

Végül pedig meg kell jegyeznem azt, hogy ugyan még további nyolc rész van a sorozatból, viszont az író az ötödik kötetet húsz évvel az előző után írta. Történet szempontjából pontosan emiatt kerek egészet alkot, és egyáltalán nincsen függővége. Időbeliség szempontjából viszont még van hátra három rész az első etapból, és nagyon sajnálom, hogy nem olvashatom őket magyarul.

 

„– (…) Ross, megígérted, hogy veszel nekem egy illemtankönyvet, de azóta is hiába várom.

– Megleszel te anélkül is. Szeretem, ha a feleségem természetesen viselkedik, és nem köti gúsba magát mindenféle mondvacsinált előírásokkal.”

~~~

„– Hallom, ön valami kacifántos műtétet hajtott végre a hölgy torkán, és ezzel megmentette az életét.

– Látom, alkalomadtán az nyelve is kellőképpen éles.”

~~~

„Nem építhetünk újra egy barátságot, ha nem veszünk tudomást arról, ami aláásta.”

~~~

„Egy rossz döntés nem teszi semmissé a rengeteg jót. Mindig a végeredmény számít.”

~~~

„Ha az ember egész életében azon aggódik, mit mondanak mit mondanak majd a rossz nyelvek, a végén ki sem mer mozdulni a házából.”

~~~

„(…) az élet csupán két-három dolgot tartogat, amiért érdemes küzdeni, és ha ezeket megszerezzük, a többi nem számít, ha viszont nem, minden más is értelmét veszti.”

 

A sorozat további kötetei:

Ross Poldark (#1)

Demelza (#2)

Jeremy (#3)

The Black Moon (#5)

The Four Swans (#6)

The Angry Tide (#7)

The Stranger from the Sea (#8)

The Miller's Dance (#9)

The Loving Cup (#10)

The Twisted Sword (#11)

Bella Poldark (#12)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése