2024. augusztus 20., kedd

Francia belháború, horrorutazás és a szekta fogsága – Olvassunk graphic novelt #36


Az első próbálkozásaim után eléggé rákaptam a NetGalley-s képregények ízére, mert a hosszabb kötetek megengedik ezeket a kis kalandozásokat. Emellett pedig nagyon nehezen állok ellen egy megkapó borítójú könyvnek, főleg ha rövid. Viszont ekkora merítésnél elkerülhetetlen egy-egy kevésbé tetsző választás.


Eredeti megjelenés éve: 2023
történelmi fikció
három csillag

Manon Textoris: The Good Girl

 

In mid-16th century France, at the royal court, the queen's spies use their charms and talents to disarm her enemies and learn their secrets, often in the bedchamber. Among them is the young and naive Gabrielle, who's trying to find her place in the so-called „flying squadron” of Catherine de' Medici. Author Manon Textoris offers an exquisite and charming account of courtly life.

 

Amennyire tetszett az elején a színvilága és rajzstílusa, a történet kuszasága miatt nálam elúszott. Emellett csak a végén tudtam meg, hogy ez egy sorozat első része, és így már értettem azt, hogy miért nem haladunk a történettel. Franciaországban követünk egy vallási egymásnak feszülést, ami belháborút idéz elő. Evvel kapcsolatban jó lett volna egy összefoglaló bevezetésként, mert így bele a lecsóba elég nehéz volt követni az amúgy is ugráló sztorit. A romantika csak amolyan mellékszálként jelenik meg, hiszen a fiatal lányoknak nem valók az ábrándozások. Azon viszont rendesen meglepődtem, hogy feltűnik benne egy szexkönyv, majd utána egy ágyjelenetet is kapunk, így egyértelműen az felnőttebb olvasóközönségnek szánták ezt a képregényt. Nagyon jó lehetett volna, de ahhoz többet kellett volna magyaráznia. Így viszont inkább közepes élményt nyújtott.

 

„What counts is not the book, but what you draw from it.”

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Eredeti megjelenés éve: 2023
horror
három csillag

S. J. Miller: Mage and the Endless Unknown

 

Peek through the leaves, beyond the clouded mountains, you will find a garden with a strange attendant and an even stranger purpose. Follow the wordless Mage and his companions as they travel through a shadowy and fantastical land full of monsters. Will they survive this curious quest, or will the darkness swallow them whole?

 

Ez egy horrorkötet, gondoltam szólok előre, mert szerintem nekem sem ártott volna ezt tudnom. A borító alapján kedvesebbnek tűnik, mint amilyen maga a történet. Már az elején megjelenik egy fekete szörnypaca, de van itt még ezen kívül szellemtestből kibúvó szörnyeteg, valamint szíveket műtő csontvázvarjú is – az a boncolás nemigazán hiányzott nekem. A kötet minimális szöveget tartalmaz, leginkább csak a fekete-fehér képek segítségével mesél, így mindent az első sorból élvezhetünk. A fordulatok is megleptek, de a végső csavarra egyáltalán nem számítottam. Ha szereted a horrort, akkor mindenképp adj neki egy esélyt. Mivel én egy félős nyuszi vagyok, így nekem egy kicsit megfeküdte a gyomromat.


 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Eredeti megjelenés éve: 2023
memoár
három csillag

Amy Rose, Ryan Estrada: Occulted


When the Hale-Bopp soared across the sky in 1997, Amy Rose thought it was the start of an amazing new future. Instead, it brought news of a horrible tragedy at the Heaven’s Gate compound just down the road. Amy had always known there was something off about the community she grew up in. She had been forbidden from going to school, or visiting the library because the leader told her that there was no use learning about a world that was about to end. But it was not until the news of the deaths at Heaven’s Gate invaded the temple walls that she heard a new word that explained everything…cult.

She must risk everything to indulge in secret trips to an abandoned, off-limits library that teaches her everything she was not meant to know. That Gandhi was not a space alien. That Star Trek wasn’t real. That her community was built on a lie. And most importantly, the banned books give her all the information that she needs to escape.

Occulted is another shocking true-life graphic memoir about the power of literary freedom from the people who brought you the Eisner and Ringo-nominated, Freeman Award-winning Banned Book Club. Ryan Estrada (co-author of Banned Book Club) has teamed up with real life cult survivor Amy Rose (co-author of Star Trek: Connected to the Truth) to bring you the story. With gorgeous art by Jeongmin Lee, Occulted is a haunting, inspiring tale of bravery and rebellion that illustrates how to recognize and fight against those who try to control you.

 

Ha valaha is kíváncsi voltál egy szekta belső működésére, de alapvetően elkerülöd őket, mert azért elég ijesztők, akkor ez a te képregényed. Amy Rose személyes tapasztalatait osztja meg az olvasóval, amelyet gyerekként át kellett élnie egy szekta rabigájában. Látjuk az egyre inkább behálózott édesanyját, aki a férjével is megszakítja a kapcsolatot. Látjuk a Vezető által irányított és befolyásolt életet, a függőség látszatát, valamint a félelemkeltést. Félelmetes volt látni a manipuláció hatását, bár szerencsére Amynek hatalmas a tudásvágya és egy ponton jó nevelőszülőkhöz kerül ki. Inkább volt érdekes és informatív, mint kedvelhető. A rajzstílusa számomra egy kicsit üres volt, viszont talán ezzel az eszközzel érzékeltette az illusztrátor a magányos életet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése