2023. október 15., vasárnap

Cornwalli históriák #3 | Winston Graham

A Poldark család első két részének szárnyalása után Winston Graham a Jeremynél egy kissé megbotlott. Továbbra is nagyon szeretem a szereplőinket, és örömmel olvasok a sorsukról, de az elejét túlságosan a kihallgatási jelenet köré szervezte az eseményeket, ami elvette tőlem azt, amit én a leginkább szeretek, mégpedig a vidéki családi életet.

 

Eredeti megjelenés éve: 1950
Magyar megjelenés éve: 2021
Könyvmolyképző Kiadó
történelmi romantikus, családregény
négy csillag

Ross Poldark élete legsötétebb órájával néz szembe.

A családjában bekövetkezett tragikus halálesettől lesújtva Poldark százados azzal vezeti le gyászos indulatait, hogy a környék koldusszegény lakóit olyan cselekményre buzdítja, amit a korabeli brit törvények akasztással büntetnek. Az ügyben vállalt szerepe miatt bíróság elé állítják, Demelza pedig házasságuk zivatarai dacára próbál támogatókat fölhajtani a férjének, hogy megmentse őt, biztosítsa családjuk jövőjét. Mindazonáltal rosszakarókban ezúttal sincs hiány, akik örömmel látnák, ha Rosst elítélnék. Nem utolsósorban George Warleggan, a befolyásos bankár fenekedik ellenük, aki minden eddiginél ádázabbul rivalizál Ross-szal, és alattomos mesterkedése Poldarkék tönkretételével fenyeget.

Ilyen körülmények között jön világra

Ross és Demelza első fia, Jeremy Poldark…

A Poldark-sorozat Winston Graham életművének kiemelkedő remeke, amelyben a szerző páratlan tehetséggel idéz föl egy korszakot az akkor élt emberekkel, gazdagokkal és szegényekkel, hatalmasokkal és nincstelenekkel, sorsüldözöttekkel és szerelmesekkel, egy lebilincselő történetbe ágyazva, amit az olvasó nem felejt el egyhamar.

 

Elöljáróban csak annyit tudtam a kötetről, hogy Ross kihallgatása áll a középpontjában. Nagyon lassan indult, inkább egyeztetéseket látunk, mint tényleges történéseket, majd maga a tárgyalás is elég vontatott volt a számomra. Míg a korábbi bányanyitással vagy vállalatalapítással kapcsolatos részek közgazdászként lekötöttek, a jog sosem vonzott. Emellett választásokat is tartanak Bodminban, így a politika is beköszön. Maguk az események viszont nagyon beszűkültek, ami egyáltalán nem állt jól a történetnek. Az adaptációban – emlékeim szerint – ez kevésbé zavart, de ott dinamikusabbnak hatott, valamint Rossért is izgultam.

 

Szerencsémre a kötet két fele drasztikusan elkülönült egymástól, ami megnyugvással töltött el, hiszen visszatérünk Cornwall szívébe. A bányák üresen állnak, tombol a szegénység, ami Enyst sok munkával látja el. Jó volt a vidék valódi arcát is látni, hiszen a regényekben hajlamosak az írók csak a kedveset és a szépet ábrázolni. De a Poldarkoknak sem megy könnyen, viszont nekik még mindig van ház a fejük felett, még ha hűvös is benne a hangulat.

 

A romantika eléggé háttérbe szorul, mert Ross és Demelza kapcsolata éppen egy nehezebb fázist él meg. A kezdeti láng kihunyni látszik, amihez a lányuk elvesztésének is nagy szerepe volt. Külön utakon járnak, és önmaguk próbálnak érvényesülni. Demelza tehetséget mutat az állatgyógyászatban, Ross pedig minden erejét a Grácia telep újraindításába fekteteti. Emellett a férfiban felmerül a kérdés, hogy milyen lett volna Elizabeth-tel az élete. Na, ilyenkor kupánvágtam volna, mert rá egy sokkal értékesebb virágszál vár odahaza.

 

Forrás: Pinterest


Ez a békülések regénye, ugyanis Ross és Frances képes volt félretenni a nézeteltérésüket, és ismét egy családi karácsonyi jelenetet kapunk. Ehhez hozzájárult az is, hogy Frances a tárgyalások alkalmával találkozik Verityvel, aki boldog életet él kapitány férjével. A mostohagyerekeitől ugyan kissé tart, hiszen eddig elég hűvösen viszonyultak hozzá, viszont az első találkozás a látszat ellenére jól sült el. Leginkább azonban Demelza családegyesítő ereje a kulcs, hiszen ő teremti meg a harmóniát.

 

Ross és Demelza mellett szinte mindenki kapott szemszöget. Belelátunk Jud fejébe is, akit lefizetnek azért, hogy Ross ellen valljon a tárgyaláson. A fickó azonban sokkal dörzsöltebb és gazdájához hű, mint azt gondolták volna róla, viszont emiatt veszélybe kerül. Az egyik kedvenc komikus jelenetem is ehhez kapcsolódik, ami az adaptációba szintén belekerült. Mellette még George-nak is örültem, aki egy talpnyaló senkiházi, de pont emiatt jó ellenfél. A színfalak mögött beismeri, hogy ő vádolta meg Rosst, aki a kötet során be is mos neki. Már nagyon várom a kiélesedő ellentétjüket.

 

A kötetben egy számomra kedves karakter is feltűnik, mégpedig Caroline Penvenen. A kisasszony elég élesnyelvű és kötekedő, akit a babaarcú színésznő tett bájossá a filmben. Gazdagként fenn hordja az orrát, emellett végtelenül szeszélyes, és talán mindezek összessége ellenszenvessé is teheti az ember szemében. Viszont idővel és az egyik karakter segítségével előnyére fog változni. És már alig várom a szerelmük szárba szökkenését.

 

Forrás: Pinterest


Összességében

Ugyan nagyon szeretem a sorozatot, de ez volt eddig a leggyengébb kötet. Leginkább az elejével gyűlt meg a bajom, mert sokkal jobban áll a történetnek a vidéki családi légkör, mint a városi nyüzsgés. A második fele szerencsére már hozta a megszokott hangulatot. Bár már sokkal kevésbé csak Rossra és Demelzára figyelünk, én mégis nagyon szeretem a többieket is. Penvenen kisasszony felbukkanásának pedig külön örültem.

 

„Néha elgondolkozott, nem kéne-e újfajta bántalomként, mint nélkülözési kórt leírnia az általa tapasztalt megbetegedéseket.”

~~~

„– Be kell vallanom, kedvemre való az olyan férfi, aki tudja, mit akar.

Dwight szíve kalapálni kezdett.

– Meglehet, hogy egy férfi tudja, mit akar, és ugyanakkor azt is tudja, hol a helye.

Caroline-nak arcizma sem rezdült.

– Sosem hittem volna, hogy maga valaha is effélétől szenved.”

~~~

„– (…) Na de doktor úr, származik-e bármi jó abból, ha igyekszik megóvni ezeket az embereket? Folyton csak szaporodnak, sokasodnak, így aztán egyre több éhes szájat kell etetni. Mi tagadás, szomorú azt látni, hogy meghalnak, de ez mérsékli a számukat, és fenntartja az egyensúlyt. Ha több az ennivaló, mint az ember, az emberek száma addig növekszik, amíg nincs több ember, mint ennivaló. Mihelyt az bekövetkezik, az emberek egymás után elhaláloznak, amíg az élelem nem elegendő a többiek eltartásához. Az-e a dolgunk, hogy beleavatkozzunk ebbe?”

~~~

„Nem az a fontos, hová születsz ezen a világon, hanem az, mit kezdesz ott magaddal.”

 

A sorozat további részei:

Ross Poldark (#1)

Demelza (#2)

Warleggan (#4)

The Black Moon (#5)

The Four Swans (#6)

The Angry Tide (#7)

The Stranger from the Sea (#8)

The Miller's Dance (#9)

The Loving Cup (#10)

The Twisted Sword (#11)

Bella Poldark (#12)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése