2024. augusztus 25., vasárnap

Iszapos birodalom | S. A. Chakraborty

Amennyire szerettem a Bronzvárost, sajnos a Dévábád-trilóga végéhez közeledve egyre kevésbé éreztem a lelkesedést. Egyrészt S. A. Chakraborty a végtelenségig nyújtotta az eseményeket az Aranybirodalomban, másrészt pedig a részekkel egyre csak csökkent a kötetkben található politikai intrika aránya. Utóbbi szerepe kulcsfontosságú, ugyanis a Közel-Kelet iránti rajongás hiányában engem ez hozott lázba a történettel kapcsolatban.

 

Eredeti megjelenés éve: 2020
Magyar megjelenés éve: 2020
Agave Könyvek Kiadó
történelmi fantasy
három csillag

Dévábád elbukott.

A város varázserejébe kerülő kegyetlen ostrom után Banu Manézse, a Náhidok vezére és újjáélesztett parancsnoka, Dára kénytelenek helyrehozni a bomladozó szövetségüket, valamint kibékíteni egy szétszakadt, hadakozó népet. Ám a vérontás és szeretett Nahrijának elvesztése előhozza Dára múltjának legsötétebb démonjait. Az eltiprásukhoz szembe kell néznie a szörnyű tényekkel, és rábíznia magát azokra, akiket egykor az ellenségének tartott.

Nahri és Ali szintén nehéz döntésekkel szembesülnek Kairó biztonságában, miután az utolsó pillanatban elmenekültek a vérszomjas családjuktól és Dévábád gyilkos intrikáitól. Noha Nahri békére lel az emberi otthona régi szokásai és megszokott kényelme révén, mégis kísérti, hogy a hátrahagyott szerettei és az őt megváltóként tisztelő népe ki van téve egy új zsarnok elnyomásának. Alit ugyancsak nem hagyja nyugodni a múlt, így eltökéli, hogy visszatér megmenteni a városát és a megmaradt családját. Miközben az anyja királyságában szövetségeseket keres, felfedezi, hogy sokkal mélyebben gyökerezik a máridokhoz fűződő kapcsolata, ami nemcsak a Nahrival való viszonyát, de a hitét is alapjaiban ingatja meg.

A béke terjedésével sorra tűnnek fel a rejtélyes ősi szereplők, Nahri, Ali és Dára pedig rájönnek, hogy a világuk helyreállításához talán muszáj összecsapniuk a néhai szeretteikkel… és kiállniuk azok mellett, akiket egykor eltiportak.

 

Nem elég, hogy vastag, de hosszasan rákészülős könyv. A felénél már el kezdett zavarni, hogy még mindig ül a regény – pedig alapvetően nem lenne rossz –, és sajnos utána sem változott ez még nagyon sokáig. Legnagyobb bánatomra a ténylegesen izgalmas és akciódús rész elég minimális arányban van jelen, és az is csak a végén. Emellett pedig az írónő a nagy jelenetek után minden szálat elvarr, ami a sorozat rajongóit elégedettséggel tölthette el, nekem viszont már ilyen mértékben feleslegesnek tűnt.

 

Történetünk…

Dévábád ostroma után veszi fel a fonalat, mikoris Manézse uralma alatt szenved a város, aki próbálja megszilárdítani a hatalmát. Mindeközben Nahri és Ali Kairóban bujkálnak, és próbálják élni a mindennapjaikat, de egy nap felbukkan a herceg édesanyja, akinek udvara segítséget kínál az új és kegyetlen uralkodó leváltására. Vajon ki marad a végén talpon?

 

A kötet egy Manézse szemszögéből íródott előszóval indít, amelyben az írónő próbálja árnyalni a fő gonosztevőnket. Teljesen más élményt nyújtott, mint a megszokott Dárás részek, és talán egy kicsit meg is sajnálhatná az olvasó, de aztán már itt is megmutatja, hogy képes mindent is feláldozni a cél érdekében. Nem érez bűntudatot még párezer ember meggyilkoltatása után sem. Folyamatos kegyetlenkedését már kezdi Dára is megkérdőjelezni, akit szintén előszeretettel használ ki. Ugyan képes meglepni – nem, nem a viselkedésével –, de végül azt kapja, amit megérdemel.

 

Forrás: Pinterest

 

Nagyon élveztem, hogy ismét Kairóba látogattunk, amelynek forgatagában komfortos volt elmerülnöm. Nahrinak lehetősége nyílik nosztalgiázni, és Ali is rácsodálkozik az emberi világra, miközben elöntik az érzelmei. Ali dzsinn léte elég vicces szituációkat szült, ugyanis az emberek vagy egyszerűen nem látják, vagy megfeledkeznek róla, hogy ismerik. Jó volt újra Jákobot is látni, aki nyugodt életet ajánl fel Nahrinak, ha a városban marad. Egy pillanatra egymásnak feszült a biztonság és a kötelesség, de a szívére hallgatva a világmegmentés mellett dönt.

 

Ali és Nahri párosából érzésre utóbbi kapott nagyobb figyelmet. Teljessé válik a múltjának kirakósa, tisztázódnak a családi szálak, de addig is az állandóság hiányával küzd. Alinál sokkal inkább az édesanyja udvara a hangsúlyos, akiknek a városa a kötet borítóján is megjelenik. Lelkem elég önfeláldozó, még akkor is, mikor végre azt hiszed, hogy megkapod a várva várt jelenetet közöttük. Ugyan elcsattan egy csók, de nem csap át romantikázásba a kötet, bár az összezárva tropeot megjegyeztem magamnak.

 

Dára részeit nagyrészt feleslegesnek éreztem. Ugyan tudtam, hogy a végjátékban biztosan fontos szerepe lesz, de addig leginkább a szememet forgattam miatta. Kapunk tőle erőfitogtatást, majd egzisztenciális válságot élhetünk meg vele, amely kívülről leginkább csak szenvelgésnek tűnt. A megjavulását sem tudtam komolyan venni, de az utolsó jelenete azért szép volt.

 

Maga a csata elég rövidre zárta az amúgy hosszú felvezetést, ahol többek között Ali származását elfogadva lelkesen gyűjti a sereget. Ugyan hatalom megdöntésére készülnek, mégsem akarják elfoglalni a trónt, hanem sokkal inkább demokrácián gondolkodnak, amely gondolat igazán halad a korral.

 

Forrás: Pinterest

 

Összességében

Ez egy túlnyújtott kötet, amelynek az arányain is lehetne mit javítani. Keveselltem a politikai intrikás részeket, és Dárát is teljesen feleslegesnek éreztem a vége kivételével. A Kairóban játszódó részeket szerettem, illetve a fordulatok is érdekesek voltak, de még mindig az első kötet a kedvencem a sorozatból.

 

A sorozatról

Izgalmas, azonban helyenként túlírt. A kötetek előrehaladtával sajnos csökkent a politikai intrika aránya. Számomra Ali a kedvenc, és bár Nahrival útközben kialakul közöttük a szikra, mégsem mondanám romantikus fantasynek. Sokkal inkább koncentrálunk a mágiával átszőtt közel-keleti világra.

 

„Sose higgy a nagyravágyóknak, akik azt vallják, hogy csak az ő hatalmuk növelésével érhető el a béke és a bőség… Különösen, ha nem a saját anyaföldjükről beszélnek.”

~~~

„Nahri Aliéba fonta az ujjait, és gombóc nőtt a torkában.

– Egy nő alszik melletted, és fogja a kezed – figyelmeztette elfúló hangon. – Az a legkevesebb, hogy azonnal felébredsz, és abbahagyod ezt a vérlázító viselkedést!

Semmi válasz. Nahri nem is várt mást, mégis alig tudta legyűrni a bánatát.

– Ha az adósomként halsz meg, Al-Kahtáni, akkor esküszöm, megkereslek a Paradicsomban, aztán kihajítalak onnan, amiért összeszűrted a levet egy magamfajta alávaló tolvajjal. – Megszorította a kezét. – Kérlek.”

~~~

„– Munkával gyorsabban telt az idő. Ha lefoglalom magam javítgatással, munkával, takarítással, akkor nem gondolok semmire... Bár ezt nyilván gyávaság beismerni.

– Nem gyávaság, ha nem akarod, hogy elpusztítson a kétségbeesés, Ali. Inkább túlélés.”

~~~

„– Ó…! – suttogta, amikor fémes csillanást vett észre a messzeségben.– Kardok.

– Nem – torkollta le Nahri, és megrántotta a Jákobtól kölcsönkért galábijjája ujját, ami egyáltalán nem illett a férfira. – Kis híján gyökeret vertél a játék csirkéknél. Ha elviszlek kardot nézni, sosem megyünk haza!

– Azok a „játékcsirkék” a mérnöki tervezés páratlan csodái – védekezett Ali, […].”

~~~

„– Jótékonyság is van a világon, Nahri.

– Öreg hiba. Megnehezíti az életet.”

~~~

„Nahri kelletlenül elfordult – el kellett ismernie, hogy Ali hátsójának vizsgálgatása túlmutat az állapotfelmérésen.”

~~~

„Nem az őseink határoznak meg minket. Ahogy az örökségünket sem.”

~~~

„Megtanultam, hogy minden lehetetlen feladat csak addig ijesztő, amíg neki nem kezdenek. Mindenkinek megvan a maga erőssége, szerepe.”

~~~

„Megvan a helye a harcnak, és rettenetesen büszke vagyok arra, hogy mind ádáz harcosok lettetek. De annak is, hogy letegyétek a fegyvert, és békét kössetek. Hogy felismerjétek egy másfajta, minden addiginál elkeseredettebb háború kezdetét. Talán a szavaitok és a saját hitetek válik fegyverré. De megéri, mert az életetekért vívjátok. Ne váljatok gyaloggá olyanok kezében, akik sosem kerülnek a harc sűrűjébe.”

 

A sorozat további kötetei:

Bronzváros (#1)

Rézkirályság (#2)

The River of Silver

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése