2023. október 13., péntek

Cornwalli históriák #1 | Winston Graham

A blog még nagyon kezdeti szakaszában szerettem bele a Poldark című BBC sorozatba, amelyről akkor már majdnem készítettem nektek egy ajánlót, de aztán ez valahogy elmaradt. Winston Graham regényeinek magyar megjelenésekor ismét nagy lázban égtem, és elő is rendeltem a Ross Poldarkot, viszont a könyv olvasása négy évet váratott magára. Ez nem is baj, mert azóta már a következő két részt is beszereztem, így nagy lendülettel roboghatok tovább.

 

Eredeti megjelenés éve: 1945
Magyar megjelenés éve: 2020
Könyvmolyképző Kiadó
történelmi romantikus, családregény
öt csillag

A Ross Poldark a tizennyolcadik században játszódó regényfolyam első kötete. Winston Graham először 1945-től kezdve megjelentetett, nagyívű családtörténete mindmáig lebilincseli az olvasókat Az amerikai függetlenségi háború vérzivatarából szülőföldjére, Cornwallba hazatérő főhőse alig várja, hogy viszontláthassa szeretteit. Öröme nem sokáig tart: édesapja meghalt, a családi birtok ebek harmincadjára jutott, kedvese eljegyezte magát Ross unokatestvérével. A környék keservesen tengődő bányászai és gazdálkodói iránti együttérzése azonban arra indítja Poldarkot, hogy magához vegyen egy vásártéri csetepatéból megmentett, kiéhezett teremtést – ezzel a cselekedetével pedig végérvényesen megváltoztatja saját életét…

 

Imádtam, az adaptáció után a könyv is levett a lábamról. Egyáltalán nem érződik rajta, hogy poros lenne, holott az eredeti mű 1945-ben íródott. Valamiért bennem olyan vélemények rakódtak le, hogy kevésbé izgalmas, mint a sorozat, de ezt meg kell hogy cáfoljam. Nagy rajongóként faltam az oldalakat még úgy is, hogy pontosan tudtam, mi fog történni. Ugyan lassabb, de teljesen visszaadja az elvárt hangulatot. A BBC-sek hihetetlen jó munkát végeztek, de ehhez Winston Grahamnak is meg kellett alkotnia ezt a kortalan családregényt.

 

Történetünk…

az 1780-as években játszódik, amikor is Ross Poldark az amerikai függetlenségi háborút megjárva hazaérkezik. Édesapja nemrég hunyt el, így rá maradt az elhanyagolt családi birtok és a hozzá tartozó bányák felvirágoztatása. Mindehhez egy takaros feleség is dukál, ám hatalmas pofonként éri, hogy szerelme épp főszereplőnk unokatestvéréhez készül hozzámenni. Kénytelen a munkába temetkezni, valamint a háztartásával foglalkozni. Az egyik piaci alkalommal magához szegődtet egy rossz sorsú leányt, akivel az évek alatt mély barátságot alakít ki.

 

Ross Poldark nem egy idealizált hős. Megvannak a maga gyarlóságai és hibái, mégis közel került a szívemhez. Jó, ehhez Aiden Turner is sokat hozzátett, viszont nem minden a színész. Rossnak hatalmas igazságérzete van. Amerikát megjárva látta, hogy az emberek közti egyenlőséggel is messze lehet jutni. Szívén viseli bérlői sorsát, és maga sem hátrál meg a kemény munka elől. Emellett viszont férfiból van, és képtelen megfeledkezni az első szerelméről. Nagyon jó jelenetek kerekedtek közte és Elisabeth között, ahol érződik ugyan a törődés, de a sértettség mindent felülír. A nyitójelenetet pedig egyszerűen fenomenális.

 

Az író férfiként korát megcáfolva szerethető női karaktereket írt, sőt ők ugyanúgy az olvasók kedvenceivé válhatnak. Demelza Ross mellett a kötet másik főszereplője, aki a tanulatlan falusi lányból jó felfogóképességének köszönhetően felveszi a versenyt bármelyik nemesi sorból származó hölggyel. Sőt a mesterkéltség teljes hiánya nélkül még föléjük is emelkedik. A másik nagy kedvencem Verity, Ross unokatestvére, aki vénkisasszonyként a család mindenese. Megérdemelné a szerelmet, ám a szeretett férfi rossz híre miatt hamar eltiltják tőle, amitől ő mély bánatba zuhan. Olyan Rossnak, mintha a testvére lenne, és épp emiatt volt jó látni, hogy Demelzával is egyre közelebb kerültek egymáshoz. Akit még rajtuk kívül nagyon bírtam, viszont kevesebbet szerepet a porondon, az Agatha néni. Az öreglányt nem lehet a sarokba rakni, hanem éles meglátásaival már-már a boszorkányos képességek határát súrolják.  

 

Forrás: Pinterest


Szerettem a helyszínválasztást, ugyanis Cornwallt előtte nemigen ismertem. A korszakhoz hűen vannak itt is bálok és összejövetelek, amelyek közül jópárat magunk is átélünk. Volt itt menyegző, húsvéti bál és karácsonyi vacsora, de sokkal kisebb hangsúlyt kapott, mint a vidéki élet. Az itteni emberek a bányászatból élnek, így nagy hatással vannak rájuk a gazdasági változások. Ennek megjelenése közgazdászként teljesen lekötött, de elképzelhető, hogy humánabb beállítottságúként sokkal kevésbé érdekesek ezek a részek. Engem egyedül egy jelenet zökkentett ki, ami a halászatról szólt, de ezt is amolyan lélegzetvételnek fogtam fel.

 

A regényen látszik, hogy tudatos komponálás eredménye. Eleve három „könyvből” áll, amik összesen több mint négy évet ölelnek fel. Ezalatt hagyja a szereplőket felnőni és fejlődni, de egy bánya megnyitásához is sok idő kell. A nagy perspektíva mellett a kisebb jeleneteken is észrevettem, hogy milyen ügyesen vezeti az író az olvasók figyelmét. Már-már filmszerűvé teszi a cselekményt azzal, hogy párhuzamosan vezeti pl. a kakasviadalt a szoba egyik felében, valamint Ross és Elisabeth csendes beszélgetését a sarokban. Emellett pedig a jelenetek között rendszeresen alkalmaz „vágást”, ami nagyon modernné teszi.

 

Ha még eddig nem sikerült meggyőznelek arról, hogy kell neked ez a történet, akkor had emeljek ki még egy fontos aspektusát, mégpedig a szerelmet. A regény egyik meghatározó eleme Ross női nemhez való viszonya, amely nem áll meg az unokatestvér által elcsaklizott Elisabethnél. Járunk kurtizánnál, az egyik bálon pedig csak egy lánnyal táncolunk, aki ezután azt hiszi, hogy van esélye Mrs. Poldarkká válni. Viszont a leginkább szívdobogtató jelenetek Demelzával történnek, akinél rendesen meglepődtem, hogy csak 13 évesen kerül Rosshoz, de az érzelmek fellángolásához itt is el kellett telnie annak a 4 évnek. Rendesen meglepődtem, hogy az egyik kedvenc jelenetem már a regényben is benne van, és nem csak a sorozatírók rakták bele azt a ruhát. Nagyon egymásnak valók, akik barátból váltak társakká, és amit Rossnak időbe tellett feldolgoznia.

 

Forrás: Pinterest


Végezetül szeretném kiemelni a fordító nehéz dolgát, ugyanis a kötet hűen próbálja meg visszaadni a szegényebb réteghez tartozók beszédstílusát. A carnwalli akcentust magyarosítani úgy, hogy tényleg parasztinak tűnjön, de ne legyen mondjuk egy magyar tájegységhez sem köthető, nem könnyű. A lehetőségekhez mérten ezt is megoldotta, bár itt azért kíváncsi lennék az eredetire, hiszen a sorozatot én angolul néztem.

 

Összességében

Már a sorozat is a sorozatadaptáció is az egyik nagy kedvencem lett, de a könyvnek is sikerült felkerülnie mellé a piedesztálra. Nagyon szerettem olvasni, szerettem a karaktereket, az írásmódot, mindent. Ross egy összetett férfi, de mellette Demelza és Verity is hatalmas kedvencem. Ha nem is akarod először a regényt elolvasni, de szereted a kosztümös sorozatokat, ami nem áll meg a szerelemnél, akkor meleg szívvel ajánlom ezt a történetet.

 

„A rossz bánásmód mindannyiunkból előhozza a komiszságot, még a legjámborabbakból is (…).”

~~~

„– Mindenhez lusták – reccsent rájuk Ross –, csak a kifogáskereséshez nem.”

~~~

„– Az őszinteség okvetlenül sértő? – kérdezett vissza Ross. – Sajnálom.”

~~~

„Aki nem tud veszíteni, többet veszít a kelleténél.”

~~~

„Minden ember ugyanúgy jön a világra: nem létezik olyan kiválság, amit nem maguk az emberek eszeltek ki.”

~~~

„Mi sem könnyebb, mint a faképnél hagyott szerelmest, a megkeseredett, mindenből kiábrándult bugrist játszani.”

~~~

„[…] Szokott klasszikusokat olvasni, fiam? A modern kor sok betegségére gyógyírt nyújtanak.”

~~~

„– Nem is tudod, mennyit segít, hogy idejöhetek, és beszélgethetek veled. Egész nap a saját gondolataimba merülök, és csupa ellenségesség vesz körül. A puszta tény, hogy beszélhetek valakivel, aki megért, az olyan, mintha…

– Gyere, amikor csak tetszik. És bármilyen gyakran. Mindig itt találsz.”

~~~

„A nagy cégek veszedelmes barátok a kisembereknek.”

~~~

„Az ember kénye-kedve szerint önfejűsködhet, amíg a saját szabadsága a tét, de legalább akkor fogja vissza magát jobban, ha valaki másé forog kockán.”

~~~

”A munkától nem félt, de tudta, hogy ott olyan otthonban dolgozna, ahol még soha egy jó szót sem kapott. Itt minden kötöttség ellenére szabaddá vált, és olyanokkal dolgozott együtt, akiket megkedvelt, és olyan embernek, akiért rajongott. Már másképp látta a világot; termettek az életben boldogító dolgok, amiket mindaddig nem értett, amíg meg nem tapasztalta őket. Hatásukra kivirult a lelke. Újonnan tett szert itt a logikus gondolkodás és a beszéd képességére – vagy ezek úgy fejlődtek ki benne a csak az eleségével, biztonságával és legalapvetőbb létszükségleteibel törődő kis állat tapogatózásából, hogy most újdonsággal értek föl. Ennek pedig vége szakad. Ezek az új fények mind kialszanak, a gyertyákat elkoppantják, és nem láthat többé.”

~~~

„A méltóságteljes mulyák sehova sem jutnak a sima modorú, hajbókoló szélhámosok mellett.”

~~~

„Mi ütött belé? Nem tudja, hogy a humorérzék az élet kovásza?”

~~~

„– (…) Kiment a fejemből, hogy akit szeretsz, abból úrinőt csinálsz.”

~~~

„Elvesztette a legdrágábbat az életében, azután valaki másban újra megtalálta. Csakis ez számít. A legnagyszerűbb dolog, ha az embert szereti valaki, és viszontszeretheti azt.”

~~~

„– Akaratos asszony a feleséged, Ross.

– Olyat mondj, amit nem tudok – válaszolta a férfi, de elégedetten távozott.”

~~~

„A szerencse nyújthat birtokot és családot, de nem nyújthat józan észt.”

~~~

„Hamar megtanulta azonban, hogy az emberek, még az ilyen jó házból valók is, meglepően hajlamosak annak elfogadni valakit, aminek önmagát tartja.”

~~~

„– Ross!

– Tessék, virágom?

– Már megint virágom – mondta az asszony. – Ma este szólítottak virágnak és virágszálnak. Remélem, néhány év múlva nem termésemnek fognak becézni.”

~~~

„– Úgy látszik, mióta feleségül jöttél hozzám, egész életfilozófiát dolgoztál ki, szerelmem.

– Nem, azt nem – felelte Demelza. – De tudom, mi a szerelem.”

~~~

„A házaséletről azt az egyszerű igazságot is megtanulta már, hogy ha elég sokáig és eléggé szépszerével mesterkedik valamin, akkor végül igen sok esetben eléri a célját.”

 

A sorozat további részei:

Demelza (#2)

Jeremy (#3)

Warleggan (#4)

The Black Moon (#5)

The Four Swans (#6)

The Angry Tide (#7)

The Stranger from the Sea (#8)

The Miller's Dance (#9)

The Loving Cup (#10)

The Twisted Sword (#11)

Bella Poldark (#12)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése