2022. február 18., péntek

Varázslatos Balaton #3 – A nagy visszatérés | Nyulász Péter

Nyulász Péter Helka sorozata egy varázslattal átitatott Magyarországon játszódik, amely a harmadik részében, a Kamorban visszatér a gyökerekhez, azaz a Balatonhoz. A világot és a szereplőket továbbra is szerettem, ám a történet már kevésbé kötött le. Ez amiatt is eshetett meg, hogy nagyon elnyújtottam az olvasását, de ezen kívül se tetszett annyira mint az előző két kötet.


Eredeti megjelenés éve: 2016
Betűtészta Kiadó
gyerek, fantasy kaland
három csillag

Helka és Ciprián már többször megóvta hőstetteivel a Víz, a Part s az Erdő népét, ám a Balaton és a Bakony vidékén tart még a varázshatalmasságok csatározása. A trilógia zárókötetében Kamor, a Bakony varázslója, végre felfedi a régmúlt titkait, és Helka hercegkisasszony is párjára talál.


Für Anikó továbbra is mesterien olvassa fel a hangoskönyvet, szóval megéri így ismerkedni a történettel. A könyv szerkesztése miatt azonban voltak olyan pontok a kötetben, ahol egy pillanatra meg kellett állnom. Nem, nem én aludtam be, hanem fejezet közbeni helyszínváltás esett meg, ezt azonban egyáltalán nem jelezték szünettel. Egy nagyobb levegővétel odavágása sokat segített volna.

 

Történetünk…

a Füred felett feltűnő hatalmas sötét felhő feltűnésével kezdődik. A vihardémon Kamor után kutat, aki kénytelen visszahúzódni egy barlangba, ahol a mágia segítségével visszaréved az időben, hogy megoldást találjon arra, hogyan űzheti el a förtelmet. De nem csak ő jelenik meg a Balatonnak a partján, hanem egy titokzatos fiú is, aki azt állítja magáról, hogy Kamornak hívják. Zemúr gazdátlanul tengő-lengő koszhada is gyülekezni kezd, így elkerülhetetlenné válik egy végső, mindent eldöntő ütközet.

 

Úgy érzem, hogy az egész a múltbéli részeken ment el, amelyeket kevésbé szerettem. Mármint nagyon érdekelt, hogy Kamor milyen kalandokat élt át Szilvánusz mester iskoláját keresve. A valós eseményeket viszont sokkal súlyosabbnak éreztem, aminek megoldása végighúzódik az egész köteten.

Nagyon szerettem, hogy ugyanúgy indul, mint a többi kötet, azaz Tramini és Furmint mókázik egy sort. Hozzájuk csatlakozik még Imó, akivel vizet fakasztanak a füredi sétányon, ezzel ijesztgetve az embereket. Ugyanis ezek a sugarak közvetlen a szoknya alá és az ülepre mennek. Sajnos utána ők kevesebben szerepelnek, pedig a manó ikrek az egyik kedvenc szereplőpárosom a sorozatból. Akin viszont továbbra is tudtam többet nevetni, az Turbucka vezérke, aki beszólásaival hozta a szintet. Hogy jöjjön rá a fa tetején a hasmenés!

 

A szálakat szépen kerekíti a történet, nem érzem azt, hogy bárkit is kihagyott volna. De nem csak a mese ér véget, hanem bizonyos szereplőktől is el kellett búcsúznunk, ám ez az élet rendje. Pál Zazók is megfogalmazta még az elején, hogy azért élt, hogy a fiatalok egy jobb világot vihessenek tovább, ami egy nagyon szép gondolat.


Forrás: Pinterest


Az erdei lényekről is megtudhattunk egy s mást. Láthattunk Furmint és Tramini szüleit, valamint a manók nevének eredetét is megismerhettük, akiket amúgy kiskorban varázslat véd, és ennek köszönhetően érzik a mágikus rezgéseket. Mellettük még ott vannak a kövi dinkák, akik a kúpkövek gyermekei. Róluk azt tudtam meg, hogy kikelés után olyanná válnak, mint akivel először találkoznak, így lehetnek jók és rosszak egyaránt. Rajtuk kívül feltűnnek még a fődipicinyek illetve Pele kapitány és serege, hogy segítsenek a nagy ütközetben.

 

Nem maradhattak ki a szójátékok sem, mert hol volt hó hol nem a havas múltbéli szálban, de van itt nekünk Örs, a kővágó, és egy gonosz kút, ami Sátán található. Valamint a két „vén” manó a fonyódi dombokon őrködik, amelyek egy tevéhez hasonlítanak. Emellett pedig feltűnnek mégolyan ismerős helyek, mint a Káli-medence, amely központi szerepet kap a tanúhegyeivel. De járunk Kapolcson a bűvkovács műhelyében, valamint az edericsi Csodabogyós-barlangban is. Külön megdobbant a szívem, amikor említik Berényt, mint őrszolgálati hely.

 

Végül pedig ugyanúgy okító jellegű, mint a korábbi részek. Megtudhatjuk, hogy mi is az a mimikri és a dodekafónia, amelyek közül az utolsóról még nem is hallottam. Ez azt takarja, hogy bizonyos 11 hang egyszerre történő lejátszása esetén egy 12. is felcsendül. De Kurtától, az egyik fődipicinytől is tanulhatunk, mert ő más mint a többiek, de ettől még ugyanolyan szerethető és értékes.

 

Összességében

A trilógiából ezt gondolnám a „leggyengébb” kötetnek, de még itt is élveztem az író stílusát, csak a történet volt számomra kevés. A szereplőket továbbra is szeretem, és öröm volt ismét a Balatonon barangolni. Nem tudom, hogy lehetett volna jobban megoldani a múlt és a jelen párhuzamos vezetését, de nekem leginkább itt csúszott el. Nem éreztem a régi eseményeket annyira súlyosnak, hiszen valós időben épp világvége van készülőben. A sorozatot viszont továbbra is ajánlom, mert egy nagyon értékes magyar ifjúsági történetről van szó.

 

Nagyon szépen köszönöm a lehetőséget a hangoskönyvek.hu-nak!

 

A sorozat további részei:

Helka (#1)

Ciprián (#2)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése