2020. október 18., vasárnap

Langtonék históriája #5-6 | Vivien Holloway


Olvasási maratonom harmadik állomására érkeztünk egy hetes kihagyás után, mikor is Vivien Holloway Winie Langton történetek eddig utolsó köteteit veszem górcső alá. A magasabb tét nagyobb kidolgozottségot eredményezett. Már kíváncsi vagyok, hogy hova fog kifutni, főleg a vége után. Mert az írónő szeret táncot lejteni az idegeinken, az hót ziher.

Első megjelenés éve: 2016
Főnix Könyvműhely

steampunk, posztapokaliptikus
négy csillag
#5 Mechanikus farkas
Winie élete továbbra sem unalmas. Segített Harry Roghannek ellopni az utolsó, egy darabban lévő gyalogsági rohamfarkast, de a fiú még mindig titkolja, mit is akar kezdeni vele egészen pontosan. Közben más is tudomást szerez a ritkaságról, és sok mindent megtenne azért, hogy megszerezze.
William eközben igen nagy bajban van. Nem elég, hogy Winie továbbra sem áll szóba vele, hamarosan apja minden anyagi támogatását is elveszít, ráadásul olyan információkra bukkan az édesanyjáról, amire egyáltalán nem számított.
Winie ismét összejátszik Harryvel, Will pedig külön utakon jár, de előbb-utóbb ismét szükségük lesz egymás segítségére.

„- Te meg mit keresel itt? – sziszegtem ingerülten, és átléptem Zeke eszméletlenül heverő teste fölött.
– Kiszabadítalak – jelentette ki, és úgy tűnt, komolyan gondolja. Megáll az eszem!
– Kiszabadítom én magam, ha eljön az ideje, és…
– Az alkatrészek nincsenek itt – vágott a szavamba, én meg annyira megdöbbentem, hogy el is felejtettem megkérdezni, honnan tud ő egyáltalán erről.
– Miért? Hol vannak?
– Nálam.”

Kezdem egyre inkább nem érteni Winie viselkedését, de szerintem ő is így van önmagával. Szólóküldetésekre megy, de elmarad a szokásos pontos tervezés. Nincs jó hatással rá ez a Herry gyerek, aki nekem Langtonékkal ellentétben alapból se volt szimpatikus. Jól ért a színjátszáshoz, és biztosan rejteget Winie elől még valami életbevágót. Ártatlan fiúcska, hát persze… Nekem meg szőrös a talpam.

Még korábban említettem, hogy Will anyjával nincs valami rendben, és most végre meg is tudhattam, hogy mi. Annyira örültem, hogy igazam lett, hogy egy hangos „Ezaz”-t ejtettem meg. Én még mindig fiacskáját bírom, ha hímegyedről van szó, és a nagyi is, szóval neki jár a pacsi. Útmutatás nélkül megkérdőjelezhető döntéseket hoz, de határozottan fejlődőképes. És mindennél fontosabb neki Winie.

Forrás: Pinterest

„– Szólj, ha megtaláltad. Addig viszont…
– Tudom, a vacsora. Legkésőbb két napon belül elintézem.
– Remélem is. Mert semmi kedven egy évtizedek óta elhagyott alagútban kúszni-mászni.
Felvonta a szemöldökét.
– Miféle alagútban?
– Olyanban, ahová apám fog lezavarni, ha nem sikerül eltávolítani a papot a templomból.
– Érdekes családod van, mondták már? – jegyezte meg.
Erre most mit lehet felelni?
– Állandóan.

~~~

„Valahogy nem voltam odáig az olyan végkifejletekért, mikor ázott ürgeként, vacogva végezem. Ha megfázom, megkeresem Harry-t, és rátüsszögök.

~~~

„Winie-től lopni nagyjából olyan lett volna, mintha nekiállok locsolókannával oltani az erdőtüzet. Semmi értelme, és a végén úgyis csak megégetem magam.

~~~

„– Mondták, hogy maga nem könnyű eset, Miss Langton – morogta, és nem kérdeztem, mégis ki állította ezt; nyilván akárki, aki öt percnél régebb óta ismer.
~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~

Első megjelenés éve: 2016
Főnix Könyvműhely
steampunk, posztapokaliptikus
négy csillag
#6 Forgandó szerencse
„- Öt perc. Csak öt percig lett volna egy kis nyugalmam.
Elmosolyodtam.
– Én már évek óta nem is álmodozom ilyesmiről.”

Winie mindent megtesz, hogy elkerülje a bajt, de nagyon úgy fest, hogy hiába próbálkozik. A baj ugyanis mindig megtalálja őt.
Lassan egy hónapja annak, hogy Harry Roghannel megszerezték a gépfarkashoz szükséges alkatrészeket, és működésbe hozták a szerkezetet. Azóta Winie törött karja már majdnem teljesen rendbejött. Ahogy a Will-lel való barátsága is.
Harry viszont eltűnt, már hetek óta nem hallottak felőle, valaki azonban a fiú szerencsehozó amulettjére vadászik. Winie próbálja előkerítni, hogy figyelmeztesse, de közben akadnak egyéb problémái is.
Ezalatt Willnek is meggyűlik a baja a saját üzleti ügyeivel, ezeket azonban magának kell megoldani, hiszen nem támaszkodhat mindig Winie segítségére.Harry épp időben tér vissza, hogy alaposan felkavarja az amúgy sem túl nyugodt állóvizet, és Ezra Cassidy utáni bosszújával, valamint a rendre felbukkanó rosszakaróival cseppet sem könnyíti meg Winie dolgát, akinek viszont feltett szándéka, hogy életben tartsa őt.

„- Te meg mi a fenét műveltél?
– Megkértem néhány fickót, hogy verjenek meg – némileg orrhangon beszélt, de bíztató volt a tény, hogy van ereje ironizálni. – Kicsit elszaladt velük a ló.
– Vicces. – Az egyik székhez támogattam, és leültettem rá. – Blackwood vagy Cassidy?
– Nem mutatkoztak be. – Egy törülközőt nyomtam a kezébe, ő pedig az orrához szorította, és hátrahajtotta a fejét. – De nem voltak túl kifinomultak, szóval inkább Blackwoodra gyanakszom.”

Ez már nehezebb falat volt, és nem is annyira a hossza, hanem inkább a cselekmény miatt. Sok minden történik, de nagyrészt egyhelyben toporognak. Megy az oda-vissza adogatás a gonoszok és a Langton-pártiak között. Will határtozottan külön utakon jár és több szerencséje van, mint Harrynek, aki miatt egy kicsit morci vagyok. Ugyan már szemszögként is érvényesült, mégsem tetszik a viselkedése, a vakmerősége, a nemtörődömsége és a felelőtlensége… Csak a bajt hozza Winiere. És szerintem ő épp eléggé problémás amúgy is, nem kell mellé még egy zűrgombóc.

Már megin igazam lett, de most épp Will anyjával kapcsolatban. Basszus, legközelebb inkább lekapcsolom az agyam ezen irányú tekervényeit, mert akkor további fordulatokat találok ki. Jó, nem teljes egészében, de például ez után a rész után is van egy tippem, amit most nem fogok megosztani veletek, hihi.

Forrás: Pinterest

– Ha et bárkinek elmondod, megöllek.
Óvatos évődéssel mosolygott fel rám.
– Nem untam meg az életem.

~~~

– Nekem mindig van tervem.
– Tévedés. Nekem van mindig tervem, te általában csak sodródsz az eseményekkel.

 ~~~

– Túl erős a kötelességtudatod.
– Ezzel sem vádolt még senki.
– Ezt nehezen hiszem.
– Winie általában a modoromat és a neveltetésemet kritizálja ­– vontam vállat.
– Mindkettő kifogástalan.
– Épp ezért.

~~~

– Megértetted, persze, aztán úgyis mész a saját fejed után.
Elmosolyodtam, és a kezébe adtam a kis üvegcsét.
– Elvégre Langton vagyok.

A sorozat további kötetei:
A bross (#3,5)
Mint az óramű (#7)

1 megjegyzés:

  1. Na igen, voltak ám itt izgalmak mindkét kötetben! Alig várom, hogy megtudjam, mit tartogat a befejező rész.:)

    VálaszTörlés