2020. október 10., szombat

Langtonék históriája #3-4 | Vivien Holloway


Maratonommal nem álltam le, így újabb két kötet következett Vivien Holloway Winie Langton történetekből, melyek sokkal nyugodtabbak, mint a nyitókötetek. Hosszban is kezd nőni cselekmény, egy kötetben már több szál fut, és egyre inkább bonyolódnak az események.

Első megjelenés éve: 2015
Főnix Könyvműhely
steampunk, posztapokaliptikus
öt csillag
#3 A hóhér kötele
"- A vádlott álljon fel!
A szék lába megcsikordult a korhadt parkettán, ahogy felemelkedtem, és éreztem, hogy a feszültség szinte megül a levegőben. Nem láttam, de tudtam, hogy a sorok között a családom tagjai lassan a fegyverükért nyúlnak.
A bíró megköszörülte a torkát, és messzire tartotta magától a papírt, hogy el tudja olvasni a rákapart írást. Egészen eddig sikerült megőriznem a hidegvérem, de most hallottam, hogy a csuklómat összeszorító bilincs halkan csilingel, ahogy remeg a kezem.
– A New York állam által rám ruházott hatalomnál fogva kijelentem, hogy az esküdtszék ítélete alapján Edwina Russel Langton az ellenne felhozott vádakban…"

Winie-t elfogják, és bár ki tudna szabadulni a börtön rácsai mögül, nem hajlandó szökevényként élni. Így az igazságszolgáltatás kétes rendszerére bízza magát, annak ellenére, hogy a bíróságnak nem szokása szabadon engedni a vádlottakat.
Odakint William a Langton családdal összefogva mindent megtesz, hogy tisztázza a lányt, de lehet, hogy ez sem lesz elég, hogy megmentse Winie-t a hóhér kötelétől.

Lenyugodott a történet, vett egy mély lélegzetet, ami egyáltalán nem ártott neki. Családiasabb az egész, az ember nem rohan át a lapokon, mint a TGV. Volt időnk megismerni új szereplőket, emellett pedig a régieket is elmélyülnek. Elvira és Woolf kapcsolata továbbra is imádtam, és Audreyt sem kell félteni, nem esett messze a fájától. Bár a nagyobb és bonyolultabb küldetésekben nincs sok tapasztalata. A család nagymamája ismét sziprokázik, ezúttal Williamet füleli le lopakodás közben. Meg kell hagyni, határozott egy nőszemély, aki kemény körülmények közül érkezett a Langton családba. Az egész középpontjában Winie börtönbe kerülése áll, hisz a legutolsó akciója kicsit félrecsúszott. Épp ezért jött jól William szemszöge, hisz így nem maradtunk le semmilyen szervezkedésről sem. Langtonék egész jól kezelik a feltűnt „lovagot”, hisz becsületes és ugyan néha esetlen, de ettől még jó gyerek. Kíváncsivá tett, hogy honnan származik az édesanyja, szóval remélem, ki fog derülni hamarosan.

Forrás: Pinterest


„– Ha ártani akarna a lányunknak, nyilván nem jött volna ide, mikor pontosan tudja, hogy Winie családja sem sokkal normálisabb, mint maga Winie.

~~~

„– Életben van még?
– A fiú? – mordult fel. – Igen, bár csak azért, mert anyád kiimádkozta a kezemből a puskát. Azt mondta nem ölhetem meg a leendő unokáinak apját.

~~~

„– Nem a képességeidben nem bízok – próbáltam finomítani a dolgon. – Csak attól tartok, még nem vagy elég felkészült, hogy veszélyhelyzetben a megfelelőképpen reagálj.
~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~

Első megjelenés éve: 2016
Főnix Könyvműhely
steampunk, posztapokaliptikus
öt csillag
#4 Tolvajok kézikönyve
Winie megmenekült a hóhér kötelétől, de ez nem jelenti azt, hogy csendesen meghúzná magát, és várná, amíg a viharfelhők teljesen elvonulnak a feje fölül.
Will „tanulmányai” folytatódnak, és Winie próbálja őt felkészíteni a vizsgájára. Feladatként szabja neki, hogy önállóan tervelje ki egy általa kiválasztott tárgy elrablását, Will döntése pedig a Könyv másolatában látott Pacsirtára esik.
Winie-t eközben apja ismét behúzza a csőbe, és rátestálja keresztlánya, Marie Kennellis vőlegényének előkerítését. A lány jó híre múlik azon, Winie-nek sikerül-e felkutatni a szökevény fiút, aki minden bizonnyal kártyaadósságai miatt bujdokol.
Will eközben külön utakon jár, és úgy tűnik, túlságosan is messzire megy a Pacsirta utáni vadászat során, amit azonban a Langton család – különösen Winie – talán sosem fog megbocsájtani neki.

A hossz itt talán egy kicsit az izgalom rovására ment, vagy csak egyszerűen még nem hatott a reggeli zöldtea. Ígéretesnek indult, ugyan a 3,5-ik történet hiányában voltak utalások, amik újdonságként hatottak, de egyáltalán nem volt zavaró. A családi életképek humorosak, Audrey majdnem szétesős tortát süt inkább, minthogy a család újabb generációját okítsa, viszont nem biztos, hogy olyan jó volt ezt Winiere bízni. De nem csak rájuk fókuszál a történet, hanem bepillanthattunk a város játéktermeibe is, ahol természetesen mindenki ismeri a Langtonokat. Winie és Will külön utakon járnak, mindenki a saját megbízatását végzi, ki önként, ki pedig büntetésből. Hiányoltam a közös munkát, hisz a fiú egyre inkább fejlődik, és már talán a humora is kezd langtonos lenni. Új szereplőként feltűnik Herry, aki a nagymama barátnőjének az unokája, szóval valakinek a valakije, mint nagyjából mindenki. Kicsit pökhendi, de alapjáraton nem rossz gyerek, viszont ettől függetlenül nem szeretnék szerelmi háromszöget. Az nem lenne jellemző Winiere. És a végére még annyit, hogy jót mulattam a ki értesítsen kit először kérdéskörön, amely az egész könyvön át megfigyelhető.

Forrás: Pinterest


„– És ez mégis hová akarod felvenni? – vettem szemügyre egy citromsárga kalapot, amin hatalmas piros selyemből készült gerberák díszelegtek. – Beülsz egy botanikus kertbe, és gerberának álcázod magad?”

~~~

„– Hallottam ezt-azt.
– Kifejtenéd.
– Tudod, én meglehetősen jól tudok láthatatlanná válni.
– Ezt a képességedet most is gyakorolhatnád.

~~~

„Ránéztem, és már majdnem rávágtam, hogy semmi közöm ehhez az alakhoz, de aztán arra jutottam, hogyha rosszul alakulnak odabenn a dolgok, még mindig használhatom figyelemelterelésnek, vagy élő pajzsnak. Attól függően, mennyire idegesít fel.

A sorozat további kötetei:
A bross (#3,5)
Mechanikus farkas (#5)
Forgandó szerencse (#6)
Mint az óramű (#7)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése