2023. augusztus 12., szombat

A templomosok köztünk élnek | Sarwat Chadda

Soha nem akartam volna elolvasni Sarwat Chadda Az ördög csókja című regényét, ha a második rész borítóján nem épp egy hagymakupola szerepel. Őszintén megvallva nem maradtam volna le sokról, hiszen nem véletlenül tűnt el az idő süllyesztőjében ez a könyv. Ugyan egy sorozatról beszélünk, de annyira kerek a nyitókötete, hogy egyedül is megállja a helyét. Nyugodt szívvel engedem el.

 

Eredeti megjelenés éve: 2009
Magyar megjelenés éve: 2011
Könyvmolyképző Kiadó
ifjúsági, urban fantasy
két csillag

A rozsdás lánc megcsikordult, ahogy a fiú, őt figyelve előre-hátra hintázott. Talán nem ő az. Lehet, hogy csak egy hétköznapi gyerek. Talán nem kell megölnöm. Billi SanGreal Próbája. Az utolsó teszt a beavatása előtt. De nem erre számított. Nem arra, hogy egy kissrácot kell megölnie. Billi sorsa, hogy kövesse apját a Rendbe, és megóvja az embereket az Istentelenektől. A több ezer gonosz, megkínzott lélektől, amelyek az emberiséget tekintik prédájuknak. Billi tizenöt éves. Brutális harcból és halálos csatákból álló életre vágyik? Vagy kísértés fenyegeti, hogy rossz útra vigye?

 

Rég került a kezembe egy ennyire gyenge ifjúsági fantasy. Olvasás közben nem egyszer éreztem azt, hogy mennyire béna az egész. Mindezt durvasággal próbálja kompenzálni, de a lelkemnek ez sem tett feltétlenül jót. Nem kímél a vértől, és a szereplők ugyan valódi sérüléseket szenvednek, mégis súlytalan marad. Még jó, hogy laza Könyvmolyképzős szedése van, így tempósan lehet vele haladni.

 

Történetünk…

Billi SanGrealról szól, aki a próbát kiállva immár a Templomosok rendjének teljeskörű tagjává válik. Egy jóbarátja is éppen most ér haza a kiképzésből, akivel azonban egy végzetes hibát követnek el. Mindent bevetve próbálják jóvátenni, de közben meg kell küzdeniük az emberiséget érő csapásokkal is.

 

A kötet erőteljesen vallási alapokkal dolgozik. Középpontjában az emberiséget védő templomosok állnak, akik már kiszakadtak a bigott katolikusságból, amit mi sem mutat jobban, hogy az ereklyéket egy zsidó hölgy őrzi, Billi teljes neve pedig muzulmán eredetű. Az őskeresztény iratok alapján magyarázzák az angyalok eredetét, akik szintén megjelennek a regényben. De egyáltalán nem a puhaszárnyú fajtából, hanem sokkal inkább a bukottak közül. Ők szabadítják el a Mózes könyvéből ismert tizedik csapást, így apokaliptikus hangulatot idéznek elő.

 

Nem szerettem Billit, mint főszereplőt. Állandóan és mindenkire dühös, de ettől függetlenül is felment tőle benne a pumpa. Képes egy vadidegennek személyes dolgokat elárulni, pedig egyértelműen ott volt a szituáció felett egy vörös zászló. Aztán kialakít egy buta szerelmi háromszöget, akik közül igazán egyiket se szereti. És a legjobb, hogy ha egy mondattal képes volt kiválni a rendből, akkor ezt miért nem hagyta ott őket évekkel ezelőtt, ha ennyire utálta az egészet.

 

Forrás: Leonardo AI és Pinterest

 

Leginkább azonban az apa-lánya kapcsolat húzott fel benne, mert egyedüli szülőként ahelyett, hogy szeretetet adott volna neki, távolságtartóan viselkedett vele. Kíméletlenül képezte ki, hiszen vezetőként szeretett volna egy erős utódot. Aztán egy ponton olyan pálfordulást hajt végre, ami teljesen derékba töri az eddig felépített személyét. Mert ha valaki durva, akkor legyen konzekvensen az, vagy ha meg akar változni, azt ne ilyen ripsz-ropsz módon tegye.

 

Más egyéb logikátlanságok is zavartak benne. Azt például egyáltalán nem értettem, hogy a kemény, szinte katonai kiképzése mellett minek kell rendes iskolába járnia. Olyan mint egy agyonvert élőhalott, nem csoda, hogy pletykák terjengenek az apjáról. Nem hallottak még a magántanulói státuszról, ha már mindenképp ragaszkodnak a rendes iskolához? A másik, amin nagyon felhúztam magam, az egy olyan jelenet volt, amikor megállapítják, hogy hét nap múlva lesz optimális a szertartás végrehajtása, de aztán ripsz-ropsz eldöntik, hogy mégis aznap lesz, és jééé, meglepődnek rajta, hogy nem sikerült. Kérdem én, miért kellett ezt?

 

Összességében

Az egyetlen pozitívuma, hogy gyorsan lehet vele haladni, mert mind a szereplők, mind a cselekmény erőteljesen sántítottak. Egy kemény főhősnőt ígér, de leginkább csak dühös a világra. Eredetileg a második kötet miatt akartam elolvasni a sorozatot, de úgy érzem, hogy itt elengedtem.

 

„– Nem szeretek halottakkal egy fedél alatt aludni – szólt, állával a közelükben felhalmozott csontok felé bökve.

– Kétlem, hogy a horkolásod felébresztené őket.”

 

A sorozat további kötetei:

Éjistennő (#2)

The Templar's Curse (#3)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése