2020. március 21., szombat

Időszökkenő szerkezetek alfája | H. G. Wells – Olvassunk „auf Deutsch”


Mindennek van egy kezdete. Ami után már semmi sem ugyanaz. H. G. Wells Die Zeitmaschiene (Az időgép) című klasszikus regénye is ilyen. Ugyan már a megjelenése előtt is írtak időutazásról szóló vagy épp azt megemlítő műveket, de először itt használnak egy szerkezetet a végrehajtásához. Nem véletlenül tartják a regényt műfaj egyik meghatározó darabjának. Ezért is szerettem volna oly nagyon elolvasni. No meg azért, mert Félix J. Palma Az idő térképe című könyve sokat inspirálódott belőle, és az egyik főszereplője maga az író.

Eredeti megjelenés éve: 1895
sci-fi, időutazás, utópia
négy csillag


Ungläubig staunen die Gäste des genialen Tüftlers über das, was er ihnen berichtet: Mit einer Zeitmaschine sei er achthunderttausend Jahre in die Zukunft gereist. Und dann erzählt er vom Leben zweier Gattungen dort, den kindlichen Eloi und den garstigen Morlocks, die unter der Erde hausen, unterdrückt vom Herrenvolk oben im Grünen. Oder ist es gar nicht so, sondern ganz anders? Fieberhaft lauscht der Besuch, während der Zeitreisende die ganze Wahrheit enthüllt. Mit H. G. Wells’ 'Zeitmaschine' reist der Leser in eine fantastische Utopie von der Zukunft der Menschheit. 

Kétnyelvű példányom lévén gondoltam, hogy majd a nehezebbik nyelven állok neki, de nem akartam szenvedni vele, hanem élvezni akartam minden sorát. De egyszer biztosan nekiállok a másikon is, hisz ott van mellette tükörfordításban.

Történetünk szerint...
az Időutazó (másmilyen nevet nem találtam rá) kisebb társaságot hív össze, hogy bemutassa nekik nagyszerű találmányát, az időgépet, amit előttük működésbe is hoz. A társaság tagjai szkeptikusan állnak a teóriához, ám a szemük előtt válik köddé hősünk a masinával együtt, majd nem sokkal később visszatérve mesél a messzi jövőben átélt kalandjáról 800 701-ből.

Szerettem az Időutazót, mint mesélőt. Ugyan nem az ő szemszögéből íródott a történet, mégis a könyv javát az ő szemével látjuk. A fontos részleteket elmondja, de nem traktál minket felesleges apróságokkal.

Érdekelt a negyedik dimenzió bemutatása, mely felfoghatatlan három térbeli dimenzióból nézve. Hiszen az idő halad előre, nincs rá befolyásunk. Olyan jó volt ezen gondolkodni, és néha el is dobtam az agyam a felfedezéseken, melyek teljes mértékben kézenfekvők, mégse gondoltam rájuk. A kevésbé nyitott elmék taszítják még a gondolatát is, pont mint a könyv néhány szereplője.

Forrás: Pinterest
Kíváncsi voltam a jövőbeli helyzetre, ezért faltam a lapokat. Látszólag egy fényes és tökéletes társadalomba érkezik meg hősünk, akit hamar megfosztanak a szerkentyűjétől, így kénytelen egyedül boldogulni. Nyelvet tanul, gyümölcsöt eszik, hiszen kihaltak az állatok, próbálja elviselni a meleget és a sötétséget. Az ugyanúgy kinéző nők és férfiak kommunizmusban élnek, nincsen birtokuk, házuk, sőt még a család mint fogalom is megszűnt létezni. Nincsenek kártevők, betegségek, gazok és gombák, az egész világ egy nagy kert. A túlnépesedéssel megküzdöttek, ám látszik, hogy túlságosan naiv vagyok. A felszínt ugyanis kútszerű mélyedések borítják, ahonnan az éj beálltával különös szerzetek törnek elő. Semmiben sem hasonlítanak a fenti szerzetekre, fehérek, nagy a szemük és hártyavékony bőr borítja a testüket. Fokozatosan derülnek ki róluk információk, amiket nem szeretnék nektek elárulni, de engem sokkoltak.


Hiányoltam belőle, hogy nem foglalkozik az időutazás veszélyeivel. Ugyan ez leginkább a múltba való ugrándozást érinti, de a jövőbeli kiruccanások se kivételek ez alól. Ehelyett kaptunk egy nagy adag utópiát, egy csipet társadalomkritikával.

Mindenképpen ajánlom azoknak, akik szeretik az időutazó történeteket, mert azoknak nagyobb eséllyel fog tetszeni. Meg ha szeretsz az utópiákon szörnyülködni. Durva belegondolni, hogy 1895-ben ilyennel látták a jövőt.


Az időgép az 1960-as filmből
Forrás: IMDb

Es gibt tatsächlich vier Dimensionen: drei, die wir die Dimensionen des Raums nennen, und als vierte die Zeit. Allerdings neigt man dazu, auf unplausible Art letztere Dimension von den drei ersten abzugrenzen, da sich unser Bewusstsein periodisch vom Beginn bis ans Ende unseres Lebens in letzterer Dimension in einer Richtung vorwärtsbewegt.
~~~
Das Einzige, was die Zeit von den drei Dimensionen des Raums unterscheidet, ist, dass sich unser Bewusstsein in ihr bewegt.
~~~
Sie alle sind offenkundig Ausschnitte, dreidimensionale Darstellungen seiner vierdimensionalen Natur, die fix und unveränderlich ist.
~~~
Unsere geistigen Existenzen, die immateriell sind und keine Dimensionen haben, gleiten in beständigem Tempo durch die Zeit-Dimension von der Wiege bis zum Grab.
~~~
»Sie können beweisen, dass schwarz weiß ist«, sagte Filby, »aber Sie werden mich niemals davon überzeugen.«
~~~
Ich musste plötzlich denken, ob diese Geschöpfe wohl strohdumm waren? Sie werden kaum ermessen, wie sehr mich dieser Gedanke verstörte. Ich war ja immer davon ausgegangen, dass die Menschen um das Jahr Achthunderzweitausend uns in Wissen, Kunst und einfach allen kolossal weit voraus sein würden.
~~~
Stärke entwickelt sich aus der Not; Sicherheit führt zu Schwäche.
~~~
Wenn viele Generationen von Menschen sterben und Gespenster hinterlassen, so Allen, wird die Welt irgendwann überfüllt sein von ihnen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése