2020. április 11., szombat

Politikai útvesztő | Elizabeth Camden


Eddig még sosem vettem kezembe egy könyvet sem a General Press Romantikus regények sorozatából, pedig stílusában még illenének is hozzám. Valamiért azonban ennek a sorozatnak az olvasóközönsége a fejemben negyven feletti anyukák gyülekezeteként élt, akik ábrándokba menekülve szeretnének romantikát átélni. Tudom, ez elég mély előítéletet sugall, viszont én is változok a korral. Jelenleg három ilyen kötet csücsül a polcomon, melyek közül először Elisabeth Camden Túl az álmokon című regényét olvastam el.

Magyar megjelenés éve: 2016
General Press Kiadó
romantikus, történelmi fikció
három csillag
Anna O'Brien térképtárosként-könyvtárosként csendesen, magányosan éli mindennapjait, de roppant büszke arra, hogy az illusztris Kongresszusi Könyvtárban dolgozhat, és nagyon érti a dolgát. A feladatai végzése közben a kezébe akad egy hibás haditengerészeti irat, amely egy hajó eltűnéséről ad számot. Arról a hajóról, amelyen egykor az édesapja is utazott… Elhatározza, hogy mindenáron javíttatja a hibát, de bárhogy is próbál érvényt szerezni a kérésének, rendre falakba ütközik. Sőt meg is fenyegetik. Szégyenlősségét levetkőzve úgy dönt, az egyik befolyásos kongresszusi képviselő segítségét kéri.
Luke Callahan az egyik legbefolyásosabb és legtehetségesebb politikus a képviselőházban, ám forrófejűsége miatt egyik napról a másikra kegyvesztetté válik. Mindenáron tönkre akarja tenni az ellene tevékenykedő házelnököt, ezért Anna segítségét kéri, hogy minél több információt gyűjthessen össze a férfiról.
A két fiatal együtt igyekszik felvenni a harcot az őket fenyegető erőkkel szemben, és kisvártatva kiderül: több bennük a közös vonás, mint ahogy azt kezdetben hitték. Ámor nyila megsebzi a szívüket, de maguk sem tudhatják, hogy múltbéli sérelmeik, illetve a titok, amelyet megfejteni kívánnak, engedi-e beteljesülni az álmaikat…

Nem is tudtam, mit várjak el a regénytől. Eredetileg a fülszövege fogott meg, hiszen a főhősnőnk egy könyvtárban dolgozik, amely titokban (vagy épp nyíltan) minden könyvmoly álma. Még a korszakkal se voltam tisztában, nemhogy az országgal. Washington D. C. – 1897. Századfordulós Amerika. Nem is olyan rossz, hisz ebben a korban játszódnak az Ambrózy kötetek is, csak a helyszín más. Így azért lettek elvárásaim.

Történetünk…
Két szemszögből meséli el a capitóliumi mindennapokat. A kongresszusi könyvtár térképészeként Anna egész napját azzal tölti, amit szeret. Nőként ez kevés embernek adatik meg, épp ezért félti is az állását. Édesapja után kezd nyomozni, de állandóan akadályokba ütközik. Egyetlen esélye talán a csipkelődős képviselő, Luke Callahan, lesz, aki heves természetének köszönhetően kikerült a költségvetési bizottságból. A halügyekkel foglalkozva próbálja aláásni a házelnököt, amihez a térképtárból való adatokhoz van szüksége. A két fiatal együttműködése nem halad mindig zökkenőmentesen, és a múlt kísértetei se hagyják őket nyugodni.


~~~

Különös egy könyv, én teljesen mást vártam volna tőle. Féltem, hogy a hamar lobbant szerelem után – konkrétan 100 oldal után már Lükénk szerelmet vall – belekerül a testiség, de szerencsémre csak kétségbeesetten keresték egymás társaságát a könyv végéig. Kicsit szenvelgősre sikeredett az érzelmi szál. Az elején pattogott köztük a szikra, élveztem a szóváltásaikat, meg a stílusukat, de egy idő után inkább rétestésztaként húzzák a szerelmet és csaponganak a gondolataik. Talán azért is zavart ez annyira, mert Anne érzései mellett Luke fejébe is beleláttam.


Forrás: Pinterest

Nem feltétlenül vár el az ember egy romantikus nyáladzmánytól komoly mondanivalót, de ebben jeleskedett a regény. Ez egy komolyabb regényben is simán megállta volna a helyét, nem is értem, miért nem dolgozta ki rendesen az írónő. Luke mint motivátor ontja magából pozitív gondolatokat, mikor épp nem a múltján rágódik. Bíztatja Annát és az unokaöccsét, Philipet, hogy tegyenek az álmaikért, és ne féljenek a kudarctól, hisz az a siker előszobája. Nekem is jól estek ezek a szavak, mintha kiszóltak volna a könyvből egyenesen hozzám. 

A politika háttérbe szorult, hiszen nem is erre megy ki a játék. Ugyan Anne kutatásai ingoványos politikai terepre tévednek, mégsem mélyül el bennük. A haditengerészek nagyon rafináltak, ha titkolózásról van szó. Találkozunk Theodor Rooseveltel is, a Teddy mackó atyjával, és valós szereplőkkel is, de a történet puszta fikció. Kivéve a könyv kimenetele, mert az tényleg megtörtént.

A történetben nagy szerepet kapnak az újítások. Neville, Anne barátja a szabadalmi hivatalban dolgozik, így a lány elsőkézből próbálhatja ki az újdonságokat. Teljesen rajong értük, míg Luke falra tudna mászni tőlük. Elemlámpa, golyóstoll, írógép, telefon – mai életünk szerves részei, melyek akkor kerültek bevezetésre. Aranyos volt őket ezen összefeszülni látni.

A könyvtáras részeket nagyon szerettem. Óriási gyűjteménye lehetett már akkor is a Capitóliumnak, hát még ma. Belengte a regényt a könyvek szeretete, no meg a térképeké, amik mellett én sem mehetek el szótlanul. Akkor még kész művészet volt egy ilyet megszerkeszteni, nem csoda, ha így becsben tartották őket. De a sok tudás felhalmozása miatt költözni kényszerülnek egy nagyobb, szebb és modernebb épületbe.

Forrás: Pinterest

És végül következzenek a szereplőink, melyekről ugyan elcsöpögtettem már pár információmorzsát, mégis szeretném őket külön kiemelni. Lüke családja sorsa elől menekül Washingtonba, ezért is akarja oly nagyon megtartani kongresszusi állását. No meg az unokaöccse miatt, akit ő nevel. Fokozatosan derülnek ki múltja részletei, épp ezért nem akarom elvenni tőletek a megismerés folyamatát. Annyit viszont elárulhatok, hogy heves, érzelmes, bohókás, jószívű pacifista, aki szereti az irodalmat.

Anna „kegyelemből” dolgozhat könyvtárosként, ezért mindent megtesz, hogy hibátlanul végezze a munkáját, viszont nem engedi, hogy azért mert nő, feleslegesen ugráltassák. Többnek tartja magát, képes kiállni az igazáért. Jó humorral rendelkezik, ami azonban a könyv vége fele kikopni látszik. Pedig nagyon szerettem ezt az oldalát. Kedveli a magányt, el van a birodalmában, és nem vágyik rivaldafényre, pedig az esze miatt simán megtehetné. Árvaként egyedül zsugori nagynénjére számíthat, akit ő pénzel. Mellette gyermekkori barátja, Neville jelenti a családot, viszont ő is kezd furcsán viselkedni. Ő ugyan csak viszonylag későn jött rá ennek az okára, nekem már hamarabb lesett az elmaradozásának oka. A múltja kísérti, pont mint Luke-ot, épp ezért értik meg egymást annyira jól.

Zárásként jöjjenek a már emlegetett OKOSidézetek:
„…egy könyvtár csodás menedék lehet a világ bajai elől.
~~~
„A metaforát akkor használják a felnőttek, ha már nagyon nem bírnak a neveletlen fiúkkal.
~~~
„Varázslatos és fönséges látványt nyújtott számára. Bámulatosat és inspirálót. Ezekben a könyvekben ott rejtőzött megannyi évszázad bölcsessége, némelyik még azután is fennmaradt, hogy az ország, ahol a lapjait készítették, eltűnt a föld színéről.
~~~
„A hozzá hasonló könyvtárosok szorgalmas munkája biztosítja az eljövendő nemzedékek számára, hogy pontos feljegyzésekkel rendelkezzenek az emberiség tudásanyagát illetően.
~~~
„Utálta a telefont; idegesítő és lélektelen gépnek tartotta. Kényelmetlen és személytelen úgy beszélni valakihez, hogy nem is látjuk. A levélírás megadta azt a luxust, hogy kiválassza a leginkább odaillő kifejezést, így pontosabban tudta leírni az érzéseit.
~~~
„A technológia elpuhít minket.
~~~
„Ha sosem követ el hibákat, az azt jelenti, hogy nem mer nagyot álmodni.
~~~
„A hibák azt jelentik, hogy tanulunk, fejlődünk, próbálkozunk… hogy vágyunk valamire, és nem félünk az álmainkat megvalósítani. Azt, hogy alkotunk és hozzáadunk ehhez a világhoz, még akkor is, ha nem úgy alakul minden, ahogy elterveztük. Lásson neki, hibázzon! Egyszer az életben ne a biztonságra játsszon, hanem kövessen el jó néhány szarvashibát.
~~~
„Nyújtsa ki a kezét, és küzdjön valamiért, jusson túl az álmokon! 
~~~
„Lehet, hogy még legalább tucatszor kudarcot vallasz, mielőtt bármiféle sikert elérnél, de ha van erőd felállni, leporolni magad, és továbbhaladni az utadon, akkor egészen nagyszerű leszel.
~~~
„…ne azért bocsáss meg neki, mert megérdemli, hanem azért, mert képes vagy rá.
~~~
„Olyan időket élünk, amikor a jóakaratú és becsületes emberek segítenek majd a törvények, a rend és a jólét világát felépíteni, de sok bátorság kellett ahhoz, hogy szembenézzen a polgárháborúpártiakkal.
~~~
„Nappal ádáz politikai riválisok voltak, de a munka után barátokként keresték egymás társaságát, ékes bizonyítékául annak, hogy a kiváló jellemű férfiak lehettek ugyan ellentétes véleményen, de tisztelni is tudták ellenfelükben az alapvető emberi értékeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése