2020. április 17., péntek

Árnya csupán önmagának | Rachel Hartman


Mélyrepülés. Rachel Hartman Seraphina sorozatának első részét szerettem, az Árnypikkely azonban sehogy sem nyűgözött le. Pedig bejártuk a környező királyságokat, a morális kérdés sem maradt ki belőle, mégis üresnek éreztem. A lapok csak fénylettek, de nem lengte át őket a muzsika.

Magyar megjelenés éve: 2017
Scolar Kiadó
ifjúsági, high fantasy
három csillag
Goredd városában még a hétköznapok sem hétköznapiak. Minden úgy kezdődött, hogy egy sárkány landolt a háztetőn. A Seraphina fejében létező titkos kert pedig lassan átúszik a valóságba. Háború készülődik, és egyedül a félsárkányok közös ereje állíthatja meg a pusztítást. Ehhez viszont Seraphinának fel kell kutatnia a többieket. Hamar kiderül azonban, hogy nem könnyű szövetséget kovácsolni pusztán a származás azonosságára alapozva. És nem is mindenki jó szándékú. A szálakat a háttérből pedig egy titokzatos kéz mozgatja. A rengeteg árulás és vér után vajon jöhet-e feloldozás?

Történetünk…
Ott veszi fel a fonalát, ahol… De hol? Goreddben, az biztos. Sárkányok támadásra készülnek a főváros ellen, amely védtelen, de nem tétlen. Glisselda királynő Seraphinát küldi a többi félsárkány felkutatására. Bennük van minden reménye, ám azzal ő sem számolt, hogy a hatalommal rendelkező teremtmények maguk is esendők. A toborzó úton Seraphina azonban több ellenségre tesz szert, mint barátra, és félő, hogy egyedül marad a harcban a gonosz ellen.

Hűha, már ezt is milyen nyögvenyelősen fogalmaztam meg. Az olvasás se ment könnyebben. Tartani és haladni is nehéz volt benne. Bár olvastatja magát, mégsem éreztem, hogy jutnék vele egyről kettőre. Már az elnevezések visszatántorítottak. Ardmagar, saarantras, ityasaari, hogy mi? Emlékeznem kellett volna rájuk, de sehol se jegyeztem fel külön ezeknek a jelentését. Az elsőben bezzeg volt szószedet, innen miért spórolták ezt ki? Sokat segített volna.

Szeretek más országokat felfedezni, ezért is tetszett Seraphina utazása. Nem lettünk lekorlátozva Goreddre, hanem bejártunk Ninyst, Samsamot és Porphyriát. Mindhárom országnak megvannak a sajátosságai, a sárkányok is különböző helyzetben vannak. Ninyst gazdag mezők és malmok borítják. Békés egy ország, hiszen sosem kellett a sárkányokkal hadakozniuk. Szeretik a művészetet, ami épületeiken is meglátszik. Ez azonban elég könnyű, ha nem rombolják időközönként porig a sárkányok. Lazábban kezelik a vallást és nem félnek a félvérektől sem, inkább kíváncsiak rájuk. Samsamban ellenkező hangulat uralkodik. Utálják a sárkányokat, és minden velük kapcsolatos dolgot. Tájukat sár kavics és gyapotmező borítja, kicsit komor egy hely. Kedvencem Porphyria lett, ahol ugyan a sárkányok nem élhettek olyan nyíltan, de mégis elfogadták őket a társadalom szerves részeként. Külön kerületben éltek, de ugyanolyan polgároknak számítottak. Évente négyszer vehetik fel eredeti alakjukat, ami miatt emberi tulajdonságokat sajátítanak el.


Forrás: Pinterest

Seraphina lelki fejlődését követhetjük végig. Mert attól még hogy elfogadott része vagy a társadalomnak, magadat is el kell fogadnod olyannak, amilyen vagy. Gyerekkori traumájától nem tud szabadulni, ami egy idő után már nem csak a tudatában kísérti. A kertjébe zárt alakokkal fokozatosan megismerkedik, magánya csökken, de hozzájuk a fejében még mindig ragaszkodik. Körbe zárja magát, így a nem használja ki a potenciáljait. Vak az elmetűzre félvérként egyedül. Nehezen fogadja el, hogy a felkeresettek közül páran visszautasítják, és nem szeretnének élni az általa felkínált lehetőséggel.
A szerelmi szál háttérbe került, fonnyatag lett. Bár az egyik hűha jelenet ide köthető, de az is csak futó pillanat volt. Kiggs egyszerűen nem való Seraphinához, hisz mindig az országot helyezi mindenek elé. Grisseldával viszont jól meglesznek, nagyszerű uralkodópárost fognak alkotni.
„Vajon különbség van aközött, hogy valaki rosszat tesz, vagy maga is rossz?
A regény főgonosza Jannoula, akit nem tudtam sajnálni. Elhagyták, fogva tartották, kínozták, nem élhetett teljes életet, így önző, gonosz, hataloméhes, manipulatív céda lett belőle. Az egész világot a játszóterének tekinti, de igazából csak a magány elől menekül. Ártatlanságával mászik bele mások képébe, és ráncigálja őket madzagon. A félszerzetekről meg inkább ne is beszéljünk. Ők szenvedtek tőle a leginkább, ami miatt sajnáltam őket.

A vége összecsapott lett. Egyik szálat se vitte végig rendesen az írónő. Jönnek a csapatok – biztos, nem láttam őket. Harcolásztak is – de ugyan minek. Gyorsan történt az egész, ahhoz képes, milyen hosszú volt az odáig vezető út. Úgy éreztem, hogy mintha már le akarta volna végre zárni az egészet. És hagyott egy egészséges függővéget, hogy a karakterek tovább éljék életüket a lapokon túl is.

Forrás: Pinterest

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése