2020. február 17., hétfő

A végzet utópiája | Erika Johansen


Sorozatbefejező elhatározásom második eleme Erika Johansen Tear királynője című trilógiája, melyre nagyjából egyidőben találtam rá A Fennmaradottak krónikájával, és azt hittem hogy nagyon hasonlítani fognak egymásra. A kötetek azonban teljesen más irányt vettek fel, főleg az utolsó, a Tear végzete. Durvább, sokkal több szálon fut, és inkább az ország sorsát követjük végig, nem a főhősnőjét. Ő inkább a politika eszköze.

Magyar megjelés éve: 2018
Agave Könyvek Kiadó
high fantasy, ifjúsági
három csillag
Kelsea Glynn alig egy év alatt félszeg kamaszból dicső uralkodóvá és céltudatos vezetővé vált. Azzal, hogy vállalta Tear királynői tisztségével járó szerepét, a birodalma is megváltozott. De azzal, hogy eltökélte, véget vet a romlásnak, és igazságot szolgáltat, számos ellenségre tett szert – köztük a gonosz és rettegett Vörös Királynőre, aki elrendelte, hogy Mortmesne serege vonuljon Tear ellen, és tegye a földdel egyenlővé.
E mindent elsöprő ostrom megakadályozására Kelsea elképzelhetetlen áldozatot vállalt: kinevezte Buzogányt, személyes testőrsége hű rangidősét, hogy kormányzóként helyettesítse, míg ő bűverejű zafírjaival együtt az ellenség kezére adta magát. De Buzogány és csapata nem nyugszik, amíg ki nem szabadítják úrnőjüket mortmesne-i börtönéből. Így veszi kezdetét Kelsea királynő – és vele együtt Tear – végjátéka, mely során mindenre fény derül…

Lassan rázódtam bele, az elején sokszor nem is volt kedvem olvasni. Ez azonban a sorozat sajátossága, így tudtam, hogy majd lesz belőle valami. Az egyik szál csak megfogja a fantáziámat, és akkor az hajt előre. A bejegyzés innentől kedve erősen elszóló jellegű mind a korábbi, mind az aktuális részre. Szóval csak saját felelőssége kéretik tovább olvasni!

Történetünk két szálon fut…
A jelenben Kelsea a Vörös királynő rabságába kerül. Önként vállalta ezt remélve, hogy ezzel meg tudja menteni az országát. A mortiaktól megszabadulva éjszakon különös árnyak gyülekeznek, amelyek mindenki számára veszélyt jelentenek, lakhelytől függetlenül. Emellett a teari egyház is összeesküvést szervez a trón ellen, hogy még véletlenül se legyen nyugalom és békesség. Kelseanak így a szarból kell kibányásznia az országát.
A múltban az Átkelés után járunk. A mágikus események (időutazás?) következtében letelepedtek az új földön. William Tear jóságos vezetőként irányít, mindent megtesz az utópiája felépítéséhez. Itt Katie szemszögéből követhetjük az eseményeket, akit épp maga William választ ki a kiképző programjához. Sejti, hogy vész közeleg, amire jobb felkészülni. A lány a vízió és a valóság közt őrlődik, de a múltat nem lehet megváltoztatni.

Forrás: Pinterest
Izgalmas volt a maga nemében, de nem fogott meg különösebben, egynek elment. Többet vártam a karakterektől, hiszen azok építik ki az olvasóval az érzelmi kötődéseket. A világ továbbra is érdekelt, de a szereplők döntései már kevésbé hoztak lázba.

Sokkal többet láthatunk Mortemense-ből, amely így kevésbé tűnt visszataszítónak. A Vörös királynő elég mélyen ül a trutyiban, hisz az éjszakról jövő fenyegetés mellett a belső lázadással is törődnie kell. Rendesen szenved a kő hatásától, illetve hogy azt nem tudja használni. Az őrület szélén áll, és a megváltást várja. A főváros, Demesne üvegtől csillog és jómód jellemzi. Ugyan itt is vannak társadalmi különbségek, de még így is sokkal jobban élnek mint a teariek. A sok ablakkal azonban elérték, hogy nem is igen tudnak megbújni, törvényellenesen viselkedni, hisz azt mindenki látná, azt meg senki sem szeretné. A szajhákat is igazi úrnőként kezelik. Rendes fizetést és lakhatást kapnak, maguk válogathatják meg a kuncsaftjaikat. Biztos jövő áll előttük, hisz anyagilag függetlenné tudnak válni. Így már megértettem, hogy az elrabolt teari hölgyek miért maradnak itt, minthogy hazatérjenek.

A jelenről nagyjából ennyi volt a pozitívum, mert Kelsea elidegenedett tőlem. Buzogány ugyan jó kormányzó, határozott és katonás, de nem kapott elég szerepet, pedig őt szeretem. Pen hisztizik, a pápa vagdalkozik, Aisa keresi az útját, a zombigyerekek hadától pedig kivert a víz.

Forrás: Pinterest

Katiet kedveltem, meg úgy az egész múltbéli visszaemlékezést. Végre beteljesült a terv, azonban mindez a múlt teljes elhanyagolásával nem jelent hosszútávú megoldást. Az embereknek meg kell magyarázni, hogy mit miért csinál az ember, különben elkezdenek kételkedni, ami nem vezet jóra. Összeesküvés, vallás, ki amibe épp menekül. Az elégedetlenség azonban közös bennük. Katie jó barátságot ápol a rebellis Row-val, de az elit csapatba bekerülve a titkok közéjük állnak. Tehetséges harcos, aki tartja magát a szavához és az értékeihez. Közelebbi ismeretségbe kerül Jonathan Tearrel, aki alig hasonlít az apjára. Row-val ellentétben ő nem szeretne vezető lenni, pedig ez a sors vár rá.

Végre összeállt a kirakós, kiderült mindenkiről, hogy ki fia borja. A zafírokról is többet megtudtam, de a működése továbbra is nagy talány maradt.

És a vége…
Az egyik szemem sír, a másik meg…boldog. Megoldódik minden, de milyen áron. Tisztelem Kelseat az önfeláldozásért, de sajnálom is, mert egyedül maradt. A többieknek viszont nyugodt életük lesz. De meg kell tanulnia túllépni, és új életet kezdeni.


Forrás: Pinterest
A regény meglepő éleslátást tanúsított, melyre hoztam nektek néhány példát kedvcsináló gyanánt:

Úgy érezte, hogy egy rettenetes középúton ragadt: gyereknek túl öreg, felnőttnek túl fiatal.
 ~~~

Lehet, hogy minden utópia légvár csupán.
 ~~~

Ha magadévá teszed a világ minden tudományát, a zsigereid akkor is jobban fogják tudni.
 ~~~

A történelem mindig is számított. Megvolt a maga mintája, és előbb vagy utóbb mindig ismétlődni kezdett.
 ~~~

Úgy vélem, ez minden gonoszság gyökere ebben a világban, felség: azok az emberek, akik úgy vélik, erővel mindent megszerezhetnek, amit csak akarnak.
 ~~~

A gonosz kiírtása nem volt gyors és könnyű megoldás. Az egyetlen gyógymód az idő volt, a nemzedékek, olyan gyermekek felnevelése, akik mások életét is ugyanolyan nagyra tartják, mint a sajátjukat.
 ~~~

Mindig is szervezkedett ellened. Ez az önkényurak örök jussa.
 ~~~

A félelem jó táptalaj a babonának.
 ~~~

…a kitalált történetek legnagyobb haszna, hogy idegenek elméjében utazhatunk.
 ~~~

Nem számít, milyen színű az ember bőre, vagy hogy hol született. A kedvesség és az emberséges bánásmód a legfontosabb.
 ~~~

…az ember védtelenné válik, ha túl messzire nyújtózik, hiába van tisztába a sebezhetőségével.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése