2023. május 29., hétfő

Balszerencsés sorozatfélbehagyások mintapéldája – Varázslatos Grimmek #1,5 & #4-5 | Chanda Hahn

Canda Hahn Balszerencsés tündérmese című sorozatára a Maximos sorozatkaszálások egyik mintapéldája. Itt ugyan megjelent az első három rész magyarul, de utána eltűnt a süllyesztőben, és azóta sem hallottam hírét. A mesefeldolgozásokat kedvelő lelkem azonban nem hagyta ezt annyiban, és angoltudásom megerősödésével végre sikerült befejeznem a sorozatot. Utólag már kezdem érteni a kiadó döntését, de akkor nem értem, hogy miért nem hoznak ki külföldön is jól futó sorozatokat.

 

Eredeti megjelenés éve: 2013
ifjúsági, fantasy, mesefeldolgozás
három csillag

#1,5 Jared's Quest

 

This is an 11K word Short Story. It takes place in the timeline between UnEnchanted & Fairest. This is the first time this short story is released as a standalone and not bundled in other sets.

Mina Grime is a Grimm, bent on sending Jared, and his Fae kind back to their own world to end the curse on her family.

Jared is her Fae protector, and all around pain in the neck. Then the wheels of fate turn on Jared, and he is given his own quest to complete against his will. Jared has his hands full as he tries to save a bunch of spellbound boys, capture a beautiful shape-changing Fae, all while keeping Mina in the dark about it. He'll need all the help he can get, and will have to recruit one of his old Fae friends to help.

 

Ez a novella tökéletes ráhangolódás volt a sorozatra, hiszen hat éve olvastam a harmadik kötetet. Érdekes kiegészítés, de pluszt nemigen ad a sorozathoz. Jared szemszöge is furcsa volt, hiszen a rendes részekben mindig Mina narrál. Itt viszont a férfigyerek megy küldetésre – mint ahogy a cím is mondja –, viszont a Grimmek nélkül nem sikerülne megtörni a békává változtatás átkát. Maga a nyelvezete is kissé nehéz volt, sok számomra ismeretlen szót használt.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Eredeti megjelenés éve: 2014
ifjúsági, fantasy, mesefeldolgozás
három csillag

#4 Reign

 

Going to the Fae plane against Jared's orders has cost Mina dearly. Her decision haunts her as a new danger surfaces back on the human plane. The Grimms are fading from existence.

To save her family's future, Mina Grime will have to travel to the past with the help of her Fae Godmother and a pair of magic shoes.

She must go to the Story's very beginning, to the days before the dark prince's reign. But can she finish her quest before her time runs out, or will she be trapped in the past forever?

 

Teljesen meglepett, hogy mennyire hasonlít a kötet hangulata Julie Kagawa Vastündérek sorozatához. Az elején nagyon döcögősen haladtam vele, mert nemigen tudtam hova tenni a furcsaságát és a kuszaságát. Az időutazás megjelenésével viszont kezdett egyre inkább érdekelni, és a történet is összeállni. Ezzel kapcsolatban feltettem magamban a kérdést, hogy volt-e egyáltalán szerkesztője a kötetnek, mert tudtommal magánkiadásban jelent meg a regény. A történetben Hamupipőke meséje kerül középpontba, megfűszerezve reality showhoz hasonló próbákkal. Még többet megtudunk a Grimmek eredetéről, de hogy Teaget miért nem lehet már végre legyőzni… Ever viszont nagyon aranyos volt. A nyelvezete szintén nem volt egyszerű, de ha elkapott a lendület, akkor tudtam vele haladni.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Eredeti megjelenés éve: 2015
ifjúsági, fantasy, mesefeldolgozás
három csillag

#5 Forever


With the Godmother Guild destroyed by Teague’s army, Mina finds herself without the guidance of her Fae Godmother. Alone and confused, she must lean on her friends for support. Then the dark prince threatens their very existence with a show of power on the human plane that has everyone running for their lives.

To save them, Mina must make a deal with the prince to become his prisoner or lose her friends forever. But is there any hope for Jared and the love they briefly shared, or must beauty destroy the beast she created?

 

Ennél a kötetnél értettem meg teljesen, hogy miért nem adták ki végül az egész sorozatot magyarul. A két záró rész elég szorosan kapcsolódik egymáshoz, így ha az egyik jön, jönnie kell a másiknak is. Ugyan pörgősen és meglepően durván indult, de aztán hamar átcsapott tinidrámába. Aztán meg 12 órára redukálta az eseményeket, amely időbeli rövidség nem feltétlen szokott jól elsülni. Nem volt szimpatikus a történet, amin a Szépség és a Szörnyeteg rájátszás sem segített. Aztán meg derült égből megjelennek a szirének, akikről kiderül, hogy Mina édesanyjának a családja. Ugyan a sorozatnak boldog vége van, de előtte még csavar rajta az írónő egyet-kettőt. Engem kevésbé nyűgözött le, mint amennyire anno erősen nyitott. De nem bántam meg, hogy végigolvastam.

 

„It doesn’t matter how bad people treat you. It’s not worth hurting them.

~~~

„Grimm is just a title. Think of it as a job description…

 

A sorozat további részei:

Bűbájtalan (#1)

Tükröm, tükröm… (#2)

Tündérkönyv (#3)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése